И дошли су усред лета, са разних страна света – Краљево позвало их све… и надували чамац, и попели се на прамац… и на Ибру, тридесет четврти пут, направили саобраћај густ…

После прошлогодишњег „Веселог спуста“, о коме се дуго по завршетку седмодневних дешавања говорило не само у Краљеву, којим су организатори подигли лествицу и сами себи поставили задатак – сваки наредни пут бити још бољи, проживели смо нових невероватних, садржајем још богатијих, седам дана „Веселог спуста 2023“.

Пут којим је од прошле године кренула највеселија регата, која од 1990. године окупља бројне учеснике, најављује да ће следећи јул у Краљеву бити још топлији, веселији, распеванији, разигранији, живљи… а да ће Краљево обарати рекорде у броју посетилаца, али и суграђана који су уживали у разноврсним програмима.

Овог 16. јула, сунчан дан и вода идеална за купање, окупили су, према речима организатора, више од хиљаду најразноврснијих пловила, са више хиљада спусташа, на Ибру, подно средњовековног Маглича, на старту „Веселог спуста“, и велики број оних који су у чарима природе и манфестацији уживали на обалам реке, и све то уз, обавезно, трубаче, песму, игру, весеље, забаву, покоји залогај и освежење…

Како истиче градоначелник града Краљева и капетан „Веселог спуста“ др Предраг Терзић, богат програм односно велики број различитих манифестација у само седам дана привукао је и огроман број гостију који су дошли у Kраљево.

„Концерти су показали да Краљевчани воле музику, да Краљевчани желе да дођу на градски трг, да се окупе у градским кафићима и ресторанима, али смо имали и бројне посетиоце. Град Краљево има велики број гостију – поред представника Владе Републике Србије, са нама су гости из Републике Српске, из Општине Рудо, са Косова и Метохије, дошли су и наши пријетељи из других градова и општина у Србији. Очекујем да ћемо наредних година имати велики број званичних делегација, као и велики број туриста из читаве Србије али и из иностранства“, рекао је градоначелник Краљева истичући да је најважније да током читавог лета имамо различите манифестације у Kраљеву – концерте, спортска дешавања…

„Очекујем да ће и наредне недеље велики број Краљевчана, али и људи из других места у Србији, доћи у наш град како би уживали у фестивалу ‘Златне хармонике’, а након тога могу да присуствују и Балканском атлетском шампионату. То показује да је Kраљево град који се мења, који живи 365 дана у години и да није неопходно да одлазите у бање, на планине, на море, да бисте уживали, да бисте могли да свакодневно имате некаква дешавања. Сада све то имате и у нашем граду и, што је најважније, то је потпуно бесплатно и за Краљевчане и за госте нашег града“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Директор „Веселог спуста 2023“ Александар Ерац каже да су, међу бројним учесницима спуста, и гости из Словеније, Италије, Пољске… – „овде су сви они који воле и знају шта значи ‘Весели спуст’“. Уз молбу да буду пажљиви и воде рачуна о својој и безбедности других учесника, Ерац је захвалио свима „који су дошли да покажу колико воле Ибар и колико воле да се друже, што улепшавају нашу реку и манифестацију“.

И док су се веселоспусташи забављали на ибарским брзацима, Матарушком Бањом се ширио примамљиви мирис пасуља и рибље чорбе, које су учесници 31. „Сребрног казана“ припремали и за учеснике и госте, али и како би, освајањем награде, потврдили колико су њихова јела укусна. У припремању пасуља и рибље чорбе учествовало је двадесетак екипа из нашег града, али и из Ниша, Београда, Костолца, Алексинца… Најукуснији пасуљ и рибља чорба учесницима су донели пехаре за освојено прво место, као и медаље за по три најбоље екипе, дипломе, али и захвалнице за учешће и помоћ у организацији Кулинарско-туристичке манифестације „Сребрни казан“.

У седмици од 10. до 17. јула Краљево је засигурно било најпосећенији и највеселији град. Шаренолик седмодневни програм „Веселог спуста 2023“ био је једнако привлачан свим генерацијама.

За малишане је ове године први пут, на централном градском тргу, организован „Весели спортић“, у оквиру кога су најмлађи Краљевчани, заједно са онима који се већ баве овим спортовима, могли да се опробају у фудбалу, рукомету, атлетици и гимнастици. „Весели дечји програм“ је наше мале суграђане упознао са џиновима на штулама, џамбо балонима, играма без граница, плесним изазовима…

У оквиру „Веселог спуста 2023“, као и ранијих година, организована је и акција добровољног давања крви.

Концерти у оквиру овогодишњег „Веселог спуста“ сваке вечери пунили су Трг српских ратника, околне локале, централне градске улице…

Легендарни поп-рок састав Црвена јабука отворио је музички део овогодишње манифестације и окупио припаднике свих генерација који су, као још један члан бенда, певали старе, од многих посетилаца знатно старије, хитове овог босанског састава. Након њих, наступио је састав Били крем.

За љубитеље реге музике, Дел Арно бенд је приредио фантастичан угођај, који су потом наставили Којот Ајсбрн и краљевачки бенд Дечја радост. И све то уз фестивал занатског пива, који је трајао три дана, а у оквиру кога су најбоље српске пиваре припремиле врхунска крафт пива, а представљено је и пиво „Весели спуст“.

Невероватну атмосферу својом аутентичном музиком направио је и београдски бенд Деца лоших музичара, а Краљевчани су уживали и у наступу локалног бенда Адам.

Традиционална ирска музика у комбинацији са рок елементима у извођењу Ортодокс келтса загрејала је већ врелу јулску ноћ, а за наставак добре забаве те вечери био је задужен бенд Фирлес.

Традиционалним „Играма на води“, на градском базену, почео је програм петог дана, који је током вечери настављен фантастичним наступом легендарних рокера Партибрејкерса, који дуже од 40 година остају верни својој верној публици, а завршен наступом састава Локомоушн из Врњачке Бање.

          Претпоследњег дана манифестације, на простору испод тврђаве Маглич,  приређена је Клубославија – пројекат који се бави клупском ревитализацијом песама са простора бивше Југославије. Одржано је и традиционално Капетанско вече, а Ана Бекута је певала пред пуним тргом љубитеља фолк односно поп-фолк музике. За оне који уживају у нешто другачијој врсти музике, Јегер парти на три локације у граду, као и ди-џеј Ниггор на бини на Тргу српских ратника, окупили су бројне припаднике углавном млађе генерације, који су краљевачке улице учинили готово непроходним.

Завршне вечери наступила је фолк и поп певачица Рада Манојловић, а на самом крају овогодишње манифестације посетиоцима се представио краљевачки Ватрогасни оркестар „27. септембар“.

Град Краљево, Туристичка организација Краљева и Кајак клуб „Ибар“, организатори туристичко-спортско-еколошке манифестације „Весели спуст“, за јул наредне године, већ су кренули у припреме новог задатка – „Веселог спуста 2024“ – Краљева препознатљивог по музици, песми, игри, доброј забави, врхунском пиву, рукама кулинарских мајстора спремљеном пасуљу и рибљој чорби, бројним домаћим и страним гостима који део лета планирано проводе у нашем граду, Краљевчанима који уживају крај свог „Милутина“, веселоспусташима из целе Србије, Европе, света…

Print Friendly, PDF & Email