Град Краљево ће, са Удружењем породица палих бораца ратова од 1990. до 1999. године, Удружењем учесника рата 1991-1999, Удружењем ратних војних инвалида града Краљева и Војском Србије, и ове године, обележити 24. март – Дан сећања на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990. до 1999. године.

Како је на конференцији за медије истакао помоћник градоначелника града Краљева за културне манифестације Милош Милишић, 24. март је један од најважнијих и најстрашнијих датума у савременој историји Србије.

„Двадесет четвртог марта 1999. године, НАТО армада је напала Србију и Црну Гору са више од 700 авиона, који су извршили више од 2.300 борбених налета и испалили више од 1.000 крстарећих ракета. Око 2.500 људи је изгубило животе у тим варварским нападима, више од 6.000 рањено. На Косову и Метохији, на Ђерaвици, Паштрику, Мрчају, Кожњару и нарочито Кошарама, вођени су бојеви налик онима на Церу и Колубари из Првог светског рата. Да није било тих војника, тих див хероја, Србија би данас изгледала другачије“, казао је Милишић и додао:

„Ми тај дан, а требало би и сваки, посвећујемо тим херојима, нарочито онима који се нису вратили својим кућама и својим породицама. На десетине Краљевчана је на херојски начин изгубило животе не само на Косову и Метохији, већ и у ратовима приликом распада бивше Југославије, који је трајао десет година. Нажалост, прва жртва тих страшних и крвавих ратова у бившој Југославији био је Краљевчанин – војник Слободан Стојковић из Матарушке Бање, који је изгубио живот у Словенији.“

Према речима Милишића, и овог 24. марта, с почетком у 11.00 часова, биће положени венци на споменик нашим херојима, на Тргу Јована Сарића, парастос ће служити свештеници Епархије жичке, а биће изведен и краћи програм, назван „Не дамо им оно што траже да дамо“.

„Реч је о стиховима краљевачког песника Милоја Радовића, који је и био учесник и сведок рата на Косову и Метохији и као један од старешина био у осињем шиптарском гнезду у Дреници, на Кошарама и на другим ратиштима. Осим песника Милоја Радовића, у програму учествује и глумац Миле Недељковић.

Присутнима ће се обратити градоначелник града Краљева др Предраг Терзић. Град је, у сарадњи са удружењима, спремио програм и, у договору са њима, радимо да онима који су преживели и породицама оних који нису преживели помогнемо колико можемо“, рекао је помоћник градоначелника.

Председник Удружења ратних војних инвалида града Краљева Воислав Вукашиновић је позвао грађане Краљева да 24. марта одају пошту бесмртним херојима и дођу у што већем броју.

„С обзиром на то да сам и сам учесник рата и тешко рањен 17. маја 1999. године, имао сам прилике да видим како ти људи, мало је рећи, херојски гину… како многи од тих момака, бесмртних хероја, који су на вечној стражи, чувају и град Краљево, и Косово, и све наше светиње, и Србију, гину управо спасавајући и извлачећи нас рањене. Због тих људи, замолићу све грађане Краљева да тог дана одвоје сат времена, да у недељу, 24. марта, мало пре 11.00 часова, буду на Тргу Јована Сарића, испред споменика где су уклесана имена бесмртних хероја“, рекао је Вукашиновић.

Како је истакао Саша Кошанин, председник Месног одбора у Ушћу Удружења учесника ратова 1991-1999. године града Краљева, „вољени и поштовани хероји који су дали живот за Србију никад не умиру и не препуштају се забораву све док живе они који их воле и сећају“.

„Позивам породице погинулих, ратне војне инвалиде, борце са територије града Краљева да дођемо у недељу и да се поклонимо сенима, положимо венце и запалимо свеће и будемо присутни у дану поштовања и захвалности свима који су дали животе за овај град и земљу Србију“, рекао је Кошанин.

У оквиру обележавања 24. Марта, у 9.00 часова, у касарни „Јован Курсула“ у Јарчујку, биће положени венци на споменик погинулим припадницима 252. оклопне бригаде.

Print Friendly, PDF & Email