Краљевчани су се и ове године придружили људима добре воље у још тридесетак градова широм Србије у ткању велике мреже солидарности и подршке деци и младима оболелим од рака. На Светски дан деце оболелеле од рака, 15. фебруар, који има за циљ подизање свести јавности о проблемима са којима се сусрећу деца и млади оболели од малигних болести широм Србије, начинима помоћи и подршке и стварању широке мреже солидарности међу суграђанима, Краљевчани су на штанду Националног удружења родитеља деце оболелеле од рака – НУРДОР могли да добију детаљније информације о удружењу и акцији И ЈА СЕ БОРИМ!, као и стандардни промотивни материјал – лифлете, беџеве, оловке које садрже семе нане и могу се посадити, агенде, шоље, кексиће, чајеве и друге препознатљиве НУРДОР артикле, али и информације о раду Удружења и могућим начинима подршке деци и младима оболелим од рака.

Члан НУРДОРА из Краљева Марија Митровић, мајка сада већ средњошколке Нађе која је пре једанаест година успешно завршила процес лечења, каже да су и пријатељи и бројни пролазници, које је сунчани фебруарски дан измамио на улице, пружили подршку – присуством и донацијама.

„Сваки динар који се донира за родитељску кућу и децу која се лече од канцера није велика ствар само материјално, велика ствар је што нам сви људи који су око нас пружају психолошку подршку – медицинско особље, лекари… сви који са нама пију кафу, који су наша свакодневица, велика су нам подршка“, каже Марија Митровић уједно захваљујући ученицима Медицинске, Економско-трговинске и Музичке школе, који су донирали новац, а професорима и ученицима Музичке школе и на музичкој подршци током двочасовног дружења на централном градском тргу, који су обележавање овог дана учинили „лепшим и топлијим“.

„Фебруар је веома тежак за мене као родитеља. И моја кћерка и ја славимо рођендан у фебруару, болест је такође почела почетком фебруару, али је и победа извојевана у фебруару. Није само тежак моменат када пролазите кроз све то, много је теже када завршите и вратите се кроз оно кроз шта сте прошли… Онда помислите колико још људи пролази кроз исте ствари. Од када се моја кћерка излечила, члан сам НУРДОРА и трудим се да свим родитељима, деци, и не само онима који су везани за НУРДОР, помогнем, пружим емпатију“, каже наша суграђанка, која је један од добитника Специјалне награде за подстицај хуманости „Миломир Главчић“ Града Краљева – за племенитост, хумана дела и љубав која лечи.

Малишане и њихове родитеље на штанду НУРДОР-а обишла је заменик градоначелника града Краљева Кристина Марковић.

„Сви смо са јасном намерoм и идејом окупљени да се подигне ниво свести система, друштва. Готово да не постоји породица која се на директан или индиректан начин није сусрела са овом болешћу. Сви треба да се поклонимо храбрости родитеља који су прошли кроз све то, што се, срећом, завршило са добрим и срећним исходом, да се поклонимо њиховом напору, труду, емпатији, солидарности да своја искуства пренесу тако емпатично и на друге родитеље и да свестрано пруже подршку“, рекла је Кристина Марковић, заменик градоначелника града Краљева, напомињући да је Град увек пружао подршку у организацији и да ће тако и наставити и поручила деци и родитељима: „Нисте сами!“

Зелени балон у облику срца и поруку „И ја се борим“, са Трга српских ратника, млади краљевачки суперхероји излечени од рака симболично су пустили у знак подршке малишанима који се лече.

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака, које сачињавају родитељи, лекари, медицинско особље и сви људи добре воље, основано 2003. године, олакшава животе деци оболелој од рака и њиховим најближима пружајући практичну, емотивну и материјалну подршку. Кроз бројне радионице и саветовалишта пружа психо-социјалну подршку, помоћ у остваривању законских права, обезбеђује најсавременије услове на хемато-онколошким одељењима, едукује родитеље, децу, медицинско особље, волонтере и ширу јавност. Залаже се да сваком детету оболелом од рака буде доступно најбоље могуће лечење и нега, као и психо-социјална подршка целој породици како би што лакше пребродили дуготрајно, болно и исцрпљујуће лечење. Kроз бројне програме труди се да информише и оснажи родитеље и децу, али и да свим људима пружи све информације о раку и начину на који могу да помогну.

НУРДОР је реализовао многе пионирске пројекте – први пут спроведене у нашој земљи – попут рехабилитационих кампова за малишане лечене од малигних болести, радионица психо-социјалне подршке намењене деци и родитељима током боравка на педијатријским хемато-онколошким одељењима и отварања родитељских кућа за смештај малих пацијената из других места током њиховог лечења у Београду, Нишу и Новом Саду. Улаже у реконструцију, осавремењавање и опремање свих педијатријских хемато-онколошких одељења у Србији. Током 2018. године удружење је отворило нову дечју хемато-онколошку болницу у Нишу и ново реконструисано одељење дечје хемато-онкологије у Kрагујевцу захваљујући подршци бројних донатора и пријатеља.

Print Friendly, PDF & Email