Председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић
и руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић уручили су захвалнице наставницима основних и средњих школа са територије Града Краљева поводом обележавања Дана просветних радника.

Терзић је свим учитељима, наставницима и професорима честитао дан свих оних који су уложили своје знање, труд и посвећеност младим људима од нултог разреда, преко основног и средњошколског, па до универзитетског образовања у Србији и иностранству – Дан просветних радника.

„Сви памтимо своје прве учитеље, људе који су уложили своје знање и труд како бисмо успели да научимо основне ствари из математике, српског језика, припрде и друштва, а онда смо их касније унапређивали кроз друге стручне предмете. Ви свакодневно улажете труд, а доказ су резултати које су постигли наши ученици на међународним и републичким такмичењима“, казао је Терзић, поздравивши 24 најбоља наставника из основних школа и 32 најбоља професора средњих школа чији су ученици постигли изузетна достигнућа на републичким такмичењима.

„Резултат рада и успеха детета није само плод учења, већ представља збир породичног васпитања и жртве породице, рада ученика и ваше посвећености. Сигуран сам да ћете у будућности одшколовати велики број лекара, професора и инжењера, али и људи који ће бити службеници и мајстори и који ће свој посао радити на најбољи могући начин“, поручио је председник Привременог органа Града.

Према његовим речима, некада су родитељи те деце и сами професори, лекари, инжењери, али многи од њих имају завршену средњу школу, раде као мајстори, живе од пољопривреде, али имају жељу да њихова деца заврше високе школе, факултете, да напредују у животу и тим људима треба дати подршку као и њиховој деци, због тога се Град Краљево труди да помаже и најбољим ђацима, али и најбољим студентима.

„Град, од ове године, додељује Видовданску награду нашим најбољим ученицима, а данас захваљујемо њиховим професорима, наставницима и учитељима јер су заједно са ученицима и родитељима успели да постигну такве резултате. Такође, стипендија града Краљева за најбоље студенте виша је у односу на републичку стипендију и износи чак 20.000 месечно односно 200.000 динара сваке године добије 50 најбољих студената нашег Града“, подсетио је Терзић. Он је појаснио да, с обзиром на то да се стипендија не исплаћује у јулу и августу, 200.000 динара је значајна помоћ и родитељима и породицама те деце.

„Трудимо се да помогнемо тој деци да буду добри студенти, да заврше факултете и постану угледни чланови нашег друштва. Део њих ће остати да живи у Београду, Новом Саду, иностранству, а део ће се вратити у Краљево, али најважније је да сви они запамте свој град, да му помажу – да ли тако што ће радити у Краљеву или што ће отићи да живе у Београд или Нови Сад и постати лекари, па да онда помагати сваком оном из Краљева коме је помоћ потребна, постати професори, па помагати сваком студенту који дође  из Краљева, постати  успешни привредници који ће наћи начин да стипендирају неког краљевачког студента… Где год да живите треба да останете Краљевчани, да мислите о свом граду и да помажете другим Краљевчанима“, поручио је Терзић.

Према речима руководиоца Школске управе Краљево Бојане Маринковић, на Дан просветних радника, у сарадњи са градом Краљевом, Школска управа је желела да заједно захвале свим просветним радницима који својим радом и залагањем доказују колико је битно и часно бавити се овим послом.

„Министарство просвете прати и подржава све активности које омогућавају нормално функционисање наставе. Са ентузијазмом се излази у сусрет свим идејама и напорима који поспешују учење и знање генерација које долазе. Зато мислимо да, на дан када се у центар интересовања стављају просветни радници, треба да истакнемо оне који су учинили највише“, казала је Бојана Маринковић, истакавши:

„На дан великог реформатора српског језика и културе желимо да покажемо колико је значајна улога васпитача, учитеља и наставника који су узор за све нас. Са једне стране чувамо традицију и богато културно наслеђе, а са друге стране модернизујемо услове рада и технике подучавања и све оно што нас води ка путу за остваривање циљева. Желим да се захвалим свим својим драгим колегама који одговорно обављају своју дужност са високом мотивацијом и свешћу и показују да они нису само узор ученицима за знање, већ пример за читав живот.“

Једна од добитница захвалнице наставница Основне школе „Живан Маричић“ Данијела Васиљевић, чији ученик Павле Игрутиновић је на прошлогодишњем републичком такмичењу у Тршићу освојио друго место из српског језика и језичке културе, нагласила је да је Павлов успех огроман и за школу и за њу као наставника будући да је ученик осмог разреда што подразумева да је ту било континуираног рада у току осам година и то је крунисано сјајним резултатом, а посебно су поносни што је једна школа из мале средине постигла такав успех.

Професор физике у Гимназији Владан Пејовић, чијих пет ученика су постигли запажене резултате на такмичењима током претходне године, истакао је да краљевачки гимназијалци редовно постижу запажене резултате на републичким такмичењима из физике поготово ђаци треће године који се освајањем неких награда чак ослобађају пријемног на факултетима где се физика полаже за пријемни. Он је појаснио да су професори ту да пруже подршку, али да огроман рад стоји иза ове деце и то је најпре њихов успех.

Укупно осамдесет наставника основних и средњих школа у Краљеву, похваљени су за изузетан допринос у подизању квалитета рада у образовању и    и награђени за изузетан успех њихових ученика који су освојили једно од прва три места на републичком такмичењу, међународним такмичењима и смотрама током школске 2022/23.године

Print Friendly, PDF & Email