У част првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве просветни радници и ученици свих краљевачких школа уприличили су пригодан културно-уметнички програм посвећен духовном зачетнику српске просвете. Председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић је, поводом обележавања школске славе, присуствовао свечаној приредби и резању колача у Савиној Жичи, у Основној школи „Живан Маричић“.

Како је подсетио, Свети Сава је слава сваке просветне установе – вртића, основне и средње школе, факултета и универзитета, али и слава сваке српске породице.

„Данас смо се окупили у Жичи да се сетимо првог српског архиепископа, али и дипломате, човека који се борио и за државу и за цркву, који је у себи, и у својој породици, сјединио државу, народ и веру у Бога“, истакао је Терзић.

Председник Привременог органа града Краљева навео је Основну школу „Живан Маричић“ као одличан пример улагања у образовање и репрезентативне васпитно-образовне установе.

„У Жичи имамо чиме да се похвалимо. Ово је сигурно једна од најуређенијих основних школа на територији града Краљева. Успели смо да, заједно са тадашњим Министарством омладине и спорта, изградимо и нову, савремену, фискултурну салу, као и да уредимо простор између школе и сале. То смо постигли и захваљујући директорки, професорима, наставницима и учитељима школе, али и привредницима који помажу развој ове школе и захваљујући свима вама који сте данас овде“, казао је Терзић, па поручио:

„Верујем да ћемо успешно наставити да заједно развијамо ову школу, али и целокупно српско школство. Такође, верујем и да би Свети Сава био поносан када би видео шта је све урађено надомак његове, и наше, Жиче.“

Ђаке, њихове родитеље и наставнике, поздравила је и директорка школе Јелена Стефановић, па пожелела добродошлицу на светосавску приредбу на којој се, као и сваке године, говори о лику и делу Светог Саве, српског принца и великог просветитеља који је прокрчио пут српском школству.

„Наша школа, која је изданак велике Жиче, има посебну потребу за настављањем традиције и одржањем светосавља. У време великих искушења за школу и просвету, светосавски дух је оно што нас, ипак, одржава и враћа на прави пут. Сви ми тежимо и, надам се успешно, пратимо пут који је за нас одредио наш светитељ. Свети Сава је и данас наш учитељ јер нас подсећа да треба да истражујемо, проверавамо, да мислимо и не журимо, да се не сукобљавамо, да радимо и стварамо, и то полазећи од себе, од малих и једноставних ствари јер су оне најважније, тако се гради живот и тако опстаје један народ. Надам се да ћемо данас на достојан начин обележити Савиндан“, поручила је директорка.

Свечани програм, под називом „Свети Сава своме роду“ почео је резањем славског колача и светосавском приредбом, која је била и прилика да се награде најуспешнији ученици који су победници литерарних и ликовних конкурса у организацији школе поводом Савиндана.

Основна школа „Живан Маричић“ у Жичи стара је више од 130 година. Настала је из манастира Жича где је Свети Сава, још на почетку XIII века, учио прве ђаке. Данашњи назив добила је након Другог светског рата по бившем ученику Живану Маричићу, команданту Четвртог краљевачког батаљона, који је страдао приликом покушаја пробоја преко реке Дрине. Ову модерну образовну установу данас похађа 398 ученика.

Print Friendly, PDF & Email