Поводом Светског дана Рома, који се обележава 8. априла, у Градској кући, заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић и помоћник градоначелника за питања из области људских права Милун Јовановић примили су делегацију Удружења „Руке пријатељства“ из Краљева.

У име Града, они су захвалили ромским удружењима на досадашњој сарадњи, упутили честитке свим припадницима ромске националности поводом њиховог дана, па пожелели успешну даљу заједничку сарадњу у интересу бољег и квалитетнијег живота Рома.

Према речима помоћника градоначелника, ово је идеална прилика да се сумирају досадашњи резултати, анализирају активности и говори о будућим корацима. Како је истакао, издвајају се четири области које су важне за ромску популацију, а то су: образовање, запошљавање, станоградња и здравствена заштита.

„Град учествује у свим пројектима и активностима које се односе на побољшање услова живота и рада Рома. Иако је више од 100 припадника ромске националности запослено у нашем граду, морамо и даље да радимо на томе да се створе услови за њихово запошљавање и у другим фирмама, али и јавним предузећима“, изјавио је Јовановић, па поручио:

„Својим залагањем и стеченим образовањем они су заслужили да им се створе једнаки услови, како при решавању стамбеног питања, тако и при запослењу, које имају и други грађани нашег Града.“

Председник Удружења „Руке пријатељства“ Зоран Петровић имао је прилику да у директном разговору са челницима Града Краљева изнесе потребе припадника ромске заједнице, али и смернице за будући рад са ромским организацијама.

Према његовим речима, на територији града Краљева тренутно живи око 3.000 Рома, школу похађа више од 400 њих од предшколског до средњошколског узраста, а седморо припадника ромске националности има факултетско образовање. Како сматра да посебна пажња треба да се посвети образовању ромске омладине, као и формирању организација односно удружења која ће имати за циљ да укључе што више младих у разне активности из области културе и спорта.

Петровић истиче да је битно да се пружи прилика Ромима који траже посао, па захвалио највећим фабрикама у Краљеву – Леонију и Еуротају које имају више од 100 запослених припадника ромске националности.

Председник Удружења „Руке пријатељства“ захвалио је на срдачном пријему и конструктивном разговору, па честитао свим грађанима ромске националности Дан Рома.

Print Friendly, PDF & Email