У оквиру сарадње Уницефа и Министарства здравља Републике Србије, у склопу програма усмереног на јачање мреже развојних саветовалишта у домовима здравља за подршку деци са тешкоћама и сметњама у развоју и њиховим породицама, опремљено је и Развојно саветовалиште Дома здравља у нашем граду. Краљевачки Дом здравља је један од деветнаест домова здравља односно развојних саветовалишта у петнаест округа који су добили подршку за развој иновираних, савремених, интерсекторских услуга раних интервенција.

Нови простор, опремљен намештајем и дидактиком, омогућава квалитетну процену и рад са малом децом и њиховим породицама, дигиталном опремом за рад на даљину, размену међу професионалцима и онлајн учење. Тим Развојног саветовалишта и Дома здравља Краљево, као и сарадника из предшколских установа и Центра за социјални рад, успешно је обучен да пружа услуге породично оријентисаних раних интервенција – ПОРИ, за децу са развојним ризицима, тешкоћама и сметњама. Од октобра 2022. године, након обука, тим је укључио 64 породице, од којих део учествује у програмима интензивне подршке и у групним програмима за родитеље.

Отварање и опремање развојних саветовалишта пружа могућност да свако дете правовремено добије неопходну подршку да досегне своје пуне потенцијале. Како је истакао градоначелник Краљева др Предраг Терзић, породице које имају децу са сметњама и тешкоћама у развоју најбоље знају који је значај оснивања Развојног саветовалишта у нашем граду.

„До сада су они издвајали значајна финансијска середства како би њихова деца одлазила код педагога, логопеда и других стручњака, а сада, захваљујући запосленима у Општој болници „Студеница“, у Дому здравља Краљево, захваљујући ангажовању и педагога и логопеда и психолога и других стручњака, и у нашем граду је основано Развојно саветовалиште за децу ометену у развоју, које обухвата подручје Краљева, Рашке и Врњачке Бање. Процењује се да на овом подручју има око 10.000 деце до шест година, при чему је број деце са сметњама и тешкоћама у развоју око 1.500 до 2.000, тако да је оснивање саветовалишта било неопходно. Град Краљево ће у будућности наставити да, у сарадњи са Општом болницом „Студеница“ и Домом здравља Краљево, чини све што је могуће како бисмо побољшали услове за боравак у овим просторијама“, рекао је градоначелник града Краљева захваливши донаторима, Уницефу и краљевачким предузећима која су помогла оснивање Разојног саветовалишта.

„Радимо на јачању развојних саветовалишта у циљу ране дијагностике и правовременог лечења деце која имају проблем у развоју. Пример Краљева може да буде понос и Министарства здравља и краљевачке Болнице и Дома здравља. Желели бисмо да ово буде модел који ће следити друге здравствене установе“, рекла је др Јелена Јанковић, помоћник министра здравља.

Национални програм за унапређење развоја у раном детињству предвиђа да у сваком округу постоји макар једно развојно саветовалиште које пружа подршку породицама деце са тешкоћама и сметњама у развоју узраста до шест година, како у свом месту, тако и путем мобилних тимова и телесаветовањем.

Истакавши да и у Суботици, Сремској Митровици, Крагујевцу, Нишу, Лесковцу… широм Србије, постоје оваква саветовалишта, која, заправо, чине тимови људи који пружају адекватну и квалитетну подршку породици, др Јелена Зајегановић Јаковљевић, руководитељ програма за здравље и рани развој УНИЦЕФ-а у Србији, нагласила је да ће радити тако „да ове услуге стигну до сваког детета у сваком месту и да развојна саветовалишта и интерсекторски тимови за ране интервенције из централне општине односно града округа подржавају породице у суседним општинама и градовима“.

Осврнувши се на то да краљевачко развојно саветовалиште датира из 1954. године, да је имало стручну подршку у виду сарадника – дефектолога, психолога, социјалних радника, др Мирјана Kрчевинац, в.д. директора Дома здравља Kраљево, навела је да данас имају два логопеда и два психолога.

„Треба нам стручних сарадника. Очекујемо социјалне раднике, дефектологе, ту су педијатри и медицинске сестре без којих не би могло да функционише, очекујемо шири стручни тим. Ови тимови дуги низ година нису имали овако стручну, модерну, европску едукацију. У овом моменту ми смо са нивоом знања стручњака који ће радити у овом простору или у породицама на терену у равни стручних тимова у Европи“, рекла је Мирјана Крчевинац.

Координатор тима за ране интервенције Јелена Мрвић је казала да им је обећано проширење кадра.

„То је заиста неопходно за квалитетнији рад свих ових услуга. Услови за рад су више него идеални, можемо да парирамо светским градовима. Чекамо подршку Министарства здравља везано за кадрове и аутомобиле“, изјавила је.

Према речима Сандре Пешић, мајке деце укључене у ПОРИ програм, ово је велика ствар за све родитеље која имају децу са потешкоћама у развоју.

„Добијамо невероватну подршку и разумевање. Раније смо били упућени на логопеда и дефектолога, сада имамо цео тим и осећамо да нисмо сами“, рекла је.

Нови простор развојног саветовалишта опремљен је намештајем, дигиталном опремом и дидактичким материјалима, чиме се омогућава високо квалитетан рад са малом децом и њиховим породицама. Планира се да развојно саветовалиште у Kраљеву прерасте у регионални центар за подршку деци и породицама из Kраљева, Врњачке Бање и Рашке.

Поред УНИЦЕФ-а у Србији, Министарства здравља и Града Kраљева, Развојно саветовалиште опремљено је и захваљујући подршци приватног сектора. Чак 30 компанија из Kраљева и околине дало је финансијску подршку и донирало средства УНИЦЕФ-у како би Развојно саветовалиште било опремљено према најсавременијим стандардима.

Print Friendly, PDF & Email