Свечаном приредбом под називом „Музичко путовање“ Основна школа „Живан Маричић“ из Жиче прославила је 132 године постојања и богате историје. Приредби, на којој су представљени талентовани ученици, као и посвећени и предани наставници, присуствовао је и градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.
Како је истакао, данас је „Матурским плесом“, традиционално, обележен крај средњошколског образовања за све матуранте краљевачких средњих стручних школа и Гимназије, али заједно обележавамо и веома значајан дан за школство у Краљеву – Дан ОШ „Живан Маричић“.
„Настала као школа при манастиру Жича, она се развијала деценијама. Касније, њен развој су пратили и ратни вихорови, а прва генерација ђака је у овој школи завршила осмогодишње образовање у школској 1963/64. години и од тада ова основна школа има континуирани рад и развој“, подсетио је Терзић, па истакао:
„Ово је школа у којој годинама и настава, али и брига о свима који у њој раде и уче, старање о сваком динару, борба за побољшање услова, увек су били на завидном нивоу. Претходна директорка, а данас руководилац Школске управе, трудила се да, заједно са свима вама који радите у школи, са привредницима који живе у Жичи или су на други начин везани за ово лепо место, допринесе побољшању услова рада. Нова директорка је наставила тим путем и као плод заједничког рада, подршке државе и Града, изграђена је нова зграда фискултурне сале за шта је тадашње Министарство омладине и спорта издвојило 50 милиона динара, а Град је обезбедио додатна финансијска средства за партерно уређење простора између школске зграде и фискултурне сале.“
Према речима градоначелника, град Краљево се труди да сваке године обезбеди средства за поправљање услова за рад професора, наставника, учитеља и деце у свим основим и средњим школама на својој територији, а Школа из Жиче засигурно је једна од најуређенијих краљевачких основних школа и одличан пример репрезентативне васпитно-образовне установе.
„Верујем да ћемо сваке године побошљавати услове за рад, имати нова улагања, да ће наша деца, и у будућности, остваривати значајне резултате како на градским, тако и на републичким такмичењима, а Град ће се увек трудити да свим ученицима и наставницима изађе у сусрет како би им обезбедио још бољи простор и услове за рад“, поручио је градоначелник Краљева.
Директорка ОШ „Живан Маричић“ Јелена Ђаловић подсетила је да Школа обележава 132 године постојања у данашњем школском простору, иако она функционише много дуже при манастиру Жича, као и да је свечана приредба прилика за реторспективу још једне успешне школске године.
„Једна смо од најстаријих школа у граду, али и шире. Данас обележавамо 132 године богате историје – вредних признања и великих имена која смо изнедрили, тешких година за нашу школу, али и година великог узлета и напретка ове установе, посебно у последњих двадесетак година постојања, као и седамдесетих година прошлог века. Овако богата историја наше школе намеће велика очекивања од нас и одговорност према генерацијама које долазе. Поносни смо на децу коју учимо и њихове успехе, трудимо се да негујемо здраве односе и испраћамо успешне људе у свет“, казала је директорка.
На свечаној приредби награђени су науспешнији ученици који су својим завидним знањем из математике, српског или енглеског језика, географије, биологије, историје, физике, технике и технологије, али и умећем у бројним спортским, индивидуалним и екипним, категоријама, освојили једно од прва три места како на окружним тако и на републичким такмичењима. Школа је изразила захвалност и учитељима и наставницима који су својим трудом, радом и залагањем допринели постигнутим успесима ученика. ОШ „Живан Маричић“ из Жиче, коју похађа 398 ученика, ове године добила је и значајно признање – златну медаљу за квалитет рада установе на Међународном сајму образовања „Путокази“ у Новом Саду.
Print Friendly, PDF & Email