На основу Уговора са Републичком дирекцијом за имовину, који је у понедељак потписао градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, Град Краљево је добио право својине на непокретности, коју чини зграда угоститељства на Тргу српских ратника са пословним простором у подруму, сутерену, приземљу и на првом спрату, као и на припадајућем делу земљишта – „Париз“ је постао градски.

Преносом власничких права над објектом са Републике Србије на Град Краљево, а за потребе Краљевачког позоришта, један од симбола нашег града – некада чувени хотел и ресторан „Париз“ биће заштићен од пропадања, део богатог културно-историјског сећања сачуван и оживљен, ресторан ће наставити да ради, док ће Краљевачко позориште добити знатно боље услове за рад и „изаћи“ на централни градски трг.

Краљевачко позориште, које је ушло у осму деценију постојања и рада, препознато као релевантан и амбициозан актер позоришног живота Србије, место окупљања Краљевчана свих генерација, учесник, и победник, репрезентативних фестивала, чији су глумци и представе овенчани бројним наградама, сада има прилику да се прошири, повећа капацитет сале, ради у условима који му и приличе. А све то у простору који, откад је саграђен, око 1881. године, краси део централног градског трга, и који је, за све време постојања, био репрезентативан, модеран – „Париз“ је био високорангирани хотел и у суседним варошима, са луксузним собама, првокласно опремљен, са кухињом надалеко познатом, у коме су дочекивани и српски краљеви.

Print Friendly, PDF & Email