Колико слободних паркинг места има у Улици цара Лазара и у Улици цара Душана у Краљеву, сви они који би да се паркирају на обележеним паркинг местима у њима, могу, од пре неколико дана, да виде у сваком тренутку – захваљујући реализованом Пројекту „Систем за анализу тока саобраћаја и систем евиденције попуњености паркинг места са снимањем паркиралишта за инвалиде“, који је изабран за реализацију по Јавном позиву Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, за шта су, од укупно око 25 милиона динара, по пола средства обезбедили Министарство и Град Краљево.

На почетку ове две улице постављени су информациони дисплеји који показују број слободних паркинг места, а на постојећим паркинг местима су постављени паркинг сензори. Паркинг места за инвалиде су покривена камерама, а Мониторинг центар се налази у Паркинг сервису.

„Краљевчани, али и сви гости Краљева, када долазе у наш град из смера Карађорђеве улице, настављају поред Основне школе ‘IV краљевачки батаљон’ и желе да се паркирају у центру града, могу на почетку Улице цара Лазара да виде колико слободних места има и да ли треба у њу да улазе или да наставе да траже паркинг место у некој од суседних улица. С обзиром на то да је у другом смеру Улица цара Душана, сви они који долазе из смера Војводе Путника или Хајдук Вељкове улице и желе да скрену у Улицу цара Душана, виде колико у тој улици има слободних места и одлучују се да ту потраже паркинг. Ово је само почетак решавања питања паркинга у Краљеву“, изјавио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић додајући да је, у циљу решавања проблема недовољног броја паркинг места, Град у буџету за ову годину обезбедио средства за изградњу гараже за паркинг.

„Пројекат ће ускоро бити завршен и у будућности ћемо изградити гаражу иза зграде Градске управе. У самом центру града имаћемо гаражу за паркинг од неколико спратова, тако да ће бити довољно простора за паркирање“, казао је Терзић додајући да је потребно наставити решавање овог питања:

„Планским документом је планирана и изградња гараже поред некадашњег ‘Статуса’, на кеју, и тамо ћемо у будућности, сами или уз помоћ приватног инвеститора, изградити гаражу. Ово је јако важно питање, битно за све грађане Краљева, и зато смо започели његово решавање. Ово је први део, следећи корак је изградња гараже“.

Градоначелник је истакао да је пројекат, реализован у двема централним градским улицама, изузетно важан јер омогућава да се зна у којим улицама се Краљевчани највише паркирају, када има слободних места и колико их има у одређеном добу дана.

„Веома је важно да овај пројекат наставимо и у другим улицама у центру града Краљева, а битно је да, поред информационих дисплеја, који постоје на свакој раскрсници, о броју слободних места возачи могу да сазнају и преко апликације која се налази на сајту Града Краљева. Сви можете да скинете апликацију са градског сајта и онда на мобилном телефону у сваком моменту можете да проверите колико слободних места има у ове две улице, а надам се у будућности и у другим улицама у центру града“, поручио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

Како је истакао директор ЈКП „Чистоћа“ Краљево Новица Лишанин, задатак сензора је да на бројачима прикажу колико има слободних места у сваком тренутку у ове две улице.

„Има их укупно 236, самоодрживи су, имају интегрисане батерије које трају око пет година. Планирамо да, поред прве и друге зоне, уведемо екстра, као и трећу зону. Идеја је да, како бисмо разгушили град од аутомобила, за паркирана возила постоји ограничење паркинга, и то су све кораци како бисмо побољшали стање саобраћаја у нашем граду“, каже директор краљевачке „Чистоће“ истичући да ЈКП „Чистоћа“ Краљево односно Радна јединица Паркинг сервис наплаћује паркирање на 1.200 паркинг места. Од тога, 26 места је предвиђено за инвалидна лица, од којих се осам не наплаћује.

„Оно што је добро, а одрађено је овим пројектом, јесте да ће та места бити покривена камерама и снимци ће се пратити у нашем мониторинг центру. Када запослени примети да се ауто који нема картицу лица са инвалидитетом паркира на место предвиђено за њих, моћи ће да јави Саобраћајној полицији или Комуналној милицији како би они реаговали и написали казну или евентуално уклонили возило“, каже директор краљевачког ЈКП „Чистоћа“ Новица Лишанин.

Print Friendly, PDF & Email