Прва награда на државном такмичењу из математике, прва награда на математичком такмичењу Кенгур, друга награда на такмичењу из математике Мислиша, друга награда Интеграл куп Ваљево – у седмом разреду, друга награда на државном такмичењу из математике и запажен успех на јуниорској српској математичкој Олимпијади – током школске 2022/2023. године, у осмом разреду… део су успеха петнаестогодишњег Вука Барлова, ученика првог разреда Гимназије у Краљеву, одељења за ученике са посебним способностима за математику, који се нашао на листи 112 „најбољих међу најбољима.

На основу резултата које су ученици остварили на такмичењима – званичних ранг-листа које су достављали организатори, а према утврђеним јасним критеријумима, формирана је ова листа учесника такмичења који су најбољи међу најбољима. Пројекат награђивања најбољих такмичара – „Такмичари генерације“, који истиче успехе ученика основних школа, са циљем да негује таленте и промовише позитивне примере, као и да пружи подршку да даље развијају своје таленте и нижу успехе, реализује Министарство просвете Републике Србије, у сарадњи са Владом Републике Србије и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу.

Плакету Владе Републике Србије за „Такмичаре генерације“ – за остварене резултате на такмичењима ученика основних школа у школској 2022/2023. години, коју су потписале председник Владе Ана Брнабић и министар просвете Славица Ђукић Дејановић, и лаптоп – као признање за постигнуте резултате, Вуку Барлову су предали председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић и руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић.

Председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић је истакао да је наш град прави расадник талената – спортских, уметничких, али и расадник великог броја деце која из године у годину остварују најбоље резултате у Србији у различитим наукама.

„Вук Барлов је један од најбољих младих математичара у нашој земљи, али и веома успешан фудбалер“, истакао је Терзић додајући и да је краљевачка Гимназија веома успешна.

„Њихови професори и ученици годинaма остварују веома добре резултате на републичким такмичењима у Србији. Имају неколико различитих смерова који омогућавају деци да стекну знања из друштвено-хуманистичких, природно-математичких наука, али и оној деци која су посебно надарена омогућавају да већ од седмог разреда основе школе кроз специјализовано математичко одељење стичу знања из области математике. Касније ова талентована деца уписују факултете у Београду, Новом Саду, али одлазе и у иностранство. Верујем да ће Вук наставити да буде овако успешан математичар и да ће и у будућности наставити да проноси славу нашег Краљева“, поручио је др Предраг Терзић, председник Привременог органа града Краљева.

Захваливши Влади Републике Србије и Министарству просвете на признању и лаптопу, Вук је истакао да су свако признање и награда подстицаји за постизање нових успеха.

„Успеси не би били могући без самосталног рада и труда, али ни без професора и родитеља, који ми пружају подршку“, каже Вук, са којим су на пријему у градској кући, поред оца Филипа, били и садашњи разредни старешина Александар Сеничић, ментор током претходне две године Наташа Шљивић, али и разредни старешина из ОШ „IV краљевачки батаљон“ Сандра Радетић. Сви који су се током досадашњег школовања нашег младог суграђанина сусрели са њим имају само речи хвале за његову посвећеност, самосталност, истичући невероватан таленат.

„Љубав према математици се спонтано развијала, почевши од логичких задатака на почетку школовања, који су, из године у годину, постајали све сложенији“, каже Вук, који ће, како додаје, све док му то буде занимљиво, наставити да се такмичи, до краја средње школе сигурно. За њега је то свакако изазов, али и већ рутина. Још није одлучио који факултет ће уписати, сматра да још има времена за ту одлуку.

Како каже, његова друга љубав је фудбал, који тренира од шесте године. Игра на позицији голмана за Фудбалски клуб „Кикер“ из Краљева у највишем рангу такмичења – Кадетској лиги Србије. Навија за Реал Мадрид, а узор ми је некадашњи голман Мадриђана и репрезентације Шпаније Икер Касиљас.

Вук је прошле године, као ученик осмог разреда Гимназије Краљево, за освојено друго место на републичком такмичењу из математике, добио и новоустановљену Видовданску награду Града Краљева.

С обзиром на досадашње успехе нашег младог суграђанина, а будући да њему, како каже, није јасно шта је то тако тешко у математици, са Вуком Барловом ћемо се тек сусретати.

Print Friendly, PDF & Email