Поводом Светског дана Рома, који се обележава 8. априла, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, са помоћником градоначелника за питања из области људских права Милуном Јовановићем, примио je делегацију представника Рома Краљева.
Градоначелник је свим Ромима у Краљеву, али и и читавој Србији, честитао празник, осврнувши се на разговор током пријема у градској кући о питањима која су важна за ромску заједницу у Краљеву.
„Говорили смо о томе шта смо све урадили у претходних неколико година како бисмо помогли Ромима, шта смо учинили поводом инфраструктуре и шта сви заједно чинимо како бисмо увећали број ромске деце која похађају вртиће, основне и средње школе на територији града Краљева. Радује ме је чињеница да је неколико Рома из Краљева уписало факултете, већ имамо дипломиране машинске инжењере, ускоро ћемо имати и једног лекара. Јако је важно да та деца уче јер то је један од начина да успеју да изађу из веома тешке социјалне ситуације. Ми живимо са Ромима, не живимо поред њих. Сви заједно треба да учинимо све што можемо да бисмо побољшали живот људима који живе у ромском насељу, а и свим другим Ромима који живе ван овог насеља“, рекао је градоначелник додајући да је на састанку било речи и о проблемима који су узроковани градом који је погодио Ромско насеље претходне године.
„Град Краљево је, заједно са Републиком, учинио све што је било у нашој моћи како бисмо исплатили помоћ ромским породицама, а у будућности ћемо учинити све што можемо како бисмо успели да побољшамо начин живота Рома, који су наши суграђани“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева.
Председник Удружења „Руке пријатељства“ Зоран Петровић је припадницима ромске заједнице честитао Светски дан Рома – 8. април. Како је истакао, пријем код градоначелника је био прилика да се укаже да и даље постоје потребе и проблеми у оквиру ромске заједнице, нарочито на образовном и економском нивоу.
„Сви заједно се, са Канцеларијом и Удружењем, трудимо да се тај ниво побољша. Већ имамо у свим образовним институцијама више од 400 деце, што је изузетно значајно за нас јер пре 10 година нисмо имали више од 200 деце у школама, а сада имамо и студенте, академске грађане… Треба да наставимо овим путем у будућности и надамо се да ће наш партнерски однос са градом и институцијама допринети да ромске заједнице изађу из зачараног круга беде и сиромаштва. Желимо да заједно радимо на побољшању и промоцији активности ромске заједнице и даље да се базирамо на образовање своје деце и унапређење животних стандарда и објеката у којима Роми живе у својим насељима. Испадањем из система образовања и друштвеног живота долази до тога да много деце почне да се бави просјачењем, што ћемо настојати да максимално смањимо у наредном периоду“, казао је Зоран Петровић.
У оквиру обележавања 8. априла – Светског дана Рома у нашем граду, међу бројним активностима је и, захваљујући сарадњи са Црвеним крстом, додела пакета одеће и обуће за 40 деце, као и поклон представа за децу у организацији Културног центра „Рибница“, а у вечерњим часовима биће организовано и дружење младих Рома у самом насељу. Традиционални ромски бал, јубиларни – педесети, биће организован 21. априла у ресторану „Гашпар“.
Print Friendly, PDF & Email