Председник и чланови Пописне комисије за припрему, организацију и спровођење пописа пољопривреде 2023. на територији града Краљева обишли су, заједно са пописивачима, пољопривредно газдинство на територији села Поповићи како би се уверили да се процес пописивања неометано и ефикасно спроводи.

Председник Комисије за попис пољопривреде – начелник Градске управе града Краљева Дејан Ћајић појаснио је да су пописивачи за 24 дана, колико већ траје попис, пописали око 7.000 газдинстава, што чини 50 одсто од укупног броја пољопривредних газдинстава.

„За сада на терену све протиче како треба односно грађани се одазивају попису, дају тачне податке и, у суштини, задовољни смо. Користим и ову прилику да позовем све грађане односно носиоце пољопривредних газдинстава да прихвате овлашћене пописиваче у своје домове, да им дају тачне податке како бисмо овај попис завршили на обострану корист, не само државе и града, већ пре свега – њих“, апеловао је Ћајић.

Како је истакао, попис пољопривредних газдинстава на територији Републике Србије је законска обавеза, чије одбијање носи прекршајну одговорност, тако да ће они који одбију да приме пописиваче и дају тачне податке бити кажњени новчано – од 20.000 до 50.000 динара физичка лица, а правна лица од 100.000 до 1.000.000 динара.

„Надам се да на територији града Краљева неће доћи до тога. Постајали су мали спорадични проблеми на терену, али за сада све тече како треба. Још једном позивам грађане да, као и све друге пописе које смо до сада радили, и овај одрадимо како треба, а пре свега у корист свих грађана“, поручио је Ћајић.

На територији града Краљева, који се простире на површини од 1.529 km², током овог пописа на терену се свакодневно налази 50 овлашћених пописивача. Према речима једног од њих, Николе Пешића, који пописује газдинства на територији села Адрани и Поповићи, он до сада није имао проблема.

„Пре попуњавања анкете објасним пољопривредним произвођачима односно власницима газдинстава да је тајност података загарантована и да је попис битан за Републику Србију, као и да ће се подаци користити само за статистичке сврхе. Сви су сарађивали и до сада сам пописао отприлике половину газдинстава који су у мом рејону“, казао је Пешић.

Газдинство Милоша Лазаревића из Поповића, које је модерно уређено, његова породица већ 38 година обрађује и на њему производи бројне домаће производе које пласира локалним пиљарама, маркетима, али и извози у иностранство.

„Бавимо се производњом боровнице и малина, али и овчарством. Надам се да ћу моћи да остварим неку помоћ односно подстицајна средства од локалне самоуправе, која ће олакшати производњу. Одговорност и мука су велики. Од државе имамо подстицајна средства без којих не бисмо могли да опстанемо, али потребна су и додатна средства“, појаснио је Лазаревић.

Попис пољопривреде 2023. године трајаће до 15. децембра, а до тада је организован и рад Инфо-центра како би грађани могли да добију све неопходне информације путем бесплатне телефонске линије 0800 444 055, сваког дана од 08.00 до 20.00 часова. Позиви ка Инфо-центру су бесплатни и доступни са територије целе Србије, из фиксне мреже Телекома Србије и мобилних мрежа. Такође, на веб-сајту Пописа – popispoljoprivrede.stat.gov.rs могу се наћи све битне информације.

Print Friendly, PDF & Email