Привредна комора Србије – Регинална привредна комора Моравичког и Рашког управног округа, у сарадњи са општином Беране, а уз подршку Града, организовала је пословне сусрете српских и црногорских компанија у Краљеву.

У име Града, добродошлицу гостима пожелео је градоначелник Kраљева др Предраг Терзић, који је подсетио да Краљево већ неколико година има врло успешну сарадњу са градовима и општинама са севера Црне Горе.

„Сарадња између локалних самоуправа додатно је ојачана сарадњом између привредника из Краљева, Белог Поља, Берана и Пљеваља. Град је са општинама са севера Црне Горе до сада имао неколико пројеката прекограничне сарадње који су успешно завршени, тако да очекујем да ћемо заједно са општином Беране и председником Вуком Тодоровићем успети да припремимо и нове пројекте који ће бити на корист становника Берана и Краљева“, поручио је Терзић.

Према његовим речима, између представника локалних самоуправа су већ обављени прелиминарни разговори о привредним потенцијалима Берана, ономе што Краљево може да понуди, али и о могућностима да ове две локалне самоуправе конкуришу за нове пројекте прекограничне сарадње.

„Последњи пројекат прекограничне сарадње био је са општином Пљевља, а уверен сам да жеља руководства општине Беране да побољша живот и допринесе развоју у својој средини, у сарадњи са својим привредницима, сигурно ће допринети и успостављању бољих односа са градом Краљевом, па ћемо заједничким снагама успети да привучемо средства и у Краљево и у Беране“, нагласио је градоначелник.

Како је истакао, овакве облике сарадње би требало чешће организовати јер су значајна могућност да привредници успоставе контакте, остваре сарадњу, њихове фирме добију прилику да увећају приходе, запосле више људи и остваре већу добит на корист предузећа, државе и локалних самоуправа.

Директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа Звонко Туфегџић захвалио је председнику општине Беране и градоначелнику града Краљева што су се одазвали позиву Коморе и на тај начин охрабрили привреднике да кроз директне разговоре размене искуства и изнађу могућности за пословање.

„Општина Беране и Град Краљево имају дугу сарадњу, зато смо дошли на идеју, и покренули иницијативу, да две локалне самоуправе и Комора организују сусрет у Краљеву са привредницима оба подручја. Имамо пет привредника из Берана и седам из Краљева који ће се представити једни другима и ако се бар једна сарадња склопи то је, за почетак, одлично“, казао је Туфегџић.

Како је истакао председник општине Беране Вуко Тодоровић, привреда Краљева пуно је напредовала у претходних неколико година.

„Наши привредници желе да науче нешто ново, као и да нова сазнања и искуства могу да примене и у нашој општини. Желимо и да наше скромно знање, из наше средине, пренесемо привредницима из Краљева“, појаснио је Тодоровић истакавши да је овај састанак сигурно почетак сарадње на пољу привреде и економије.

„Општине Беране и град Краљево ће сигурно, путем прекограничне сарадње, сарађивати, а привредници у оквиру својих домена размењивати искуства и склапати партнерства. Сигуран сам да ћемо веома брзо направити и пројекат који ћемо заједничким снагама реализовати“, поручио је председник општине Беране.

Регинална привредна комора Моравичког и Рашког управног округа први пут је организовала пословне сусрете српских и црногорских компанија у Краљеву. Могућност да на непосредан начин промовишу  активности, производе и услуге, успоставе нове пословне контакте или пронађу пословне партнере имали су привредници који послују у оквиру сектора дрвнопрерађивачке индустрије, индустрије грађевинског материјала, хотелијерства и туризма, као сектора енергетске ефикасности.

Print Friendly, PDF & Email