Благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина, на Томину суботу, 18. маја, у присуству свештенства Жичке епархије и верног народа ушћанске парохије и околних места, освећени су крстови за нови Храм Сретења Господњег који се гради у Ушћу.
Нова крсна знамења која ће красити куполу храма и звоника цркве, која се налази у непосредној близини ушћа реке Студенице у Ибар, благосиљао је архијерејски намесник студенички протојереј Данило Петровић уз саслужење пароха из Чукојевца, Врдила, Рашке и Јошаничке Бање.
„Благодаран сам Богу што имам прилику да заједно са вама учествујем у овом богоугодном делу освећења и постављања нових крстова који ће красити овај храм, у коме ћете се окупљати најпре на Светим Литургијама, а потом и за најрадосније празнике ваших крсних слава, крштења и венчања. Нека овај храм буде понос ове парохије, а уточиште сваком православном хришћанину који га буде посетио“, казао је у својој беседи, преносећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. др Јустина, архијерејски намесник студенички протојереј Данило Петровић.
Свечаном чину освећења крста и постављања на куполу, поред домаћина пароха ушћанског јереја Милована Крупниковића, монаштва из Манастира Студенице и бројног народа, присуствовао је помоћник градоначелника града Краљева за културне манифестације Милош Милишић.
Постављењем Часног крста, осим што представља важан тренутак у животу заједнице, као симбол вере, наде и заједништва, окончани су радови на спољном уређењу куполе.
Град Краљево је, из буџета за 2023. и 2024. годину, издвојио 6.000.000 динара како би помогао градњу Храма Сретења Господњег у Ушћу. Поред Града, многи мештани и ушћански привредници својим прилозима су допринели извођењу радова на цркви. У плану је наставак радова на спољном уређењу цркве, као и уградња прозора, фасаде, увођење струје и грејања, уређење дворишта…
Print Friendly, PDF & Email