У жељи да, већ постојећа, дугогодишња, сарадња и пријатељски односи које Општина Ново Горажде и Град Краљево негују још од 1976. године, буду настављени и учвршћени, градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима, угостио је делегацију општине Ново Горажде предвођену начелницом Милом Петковић. Приликом посете нашем граду уприличено је свечано потписивање Споразума о сарадњи у области спорта и културе којима су се Краљево и Горажде, на симболичан начин, прикључили у први Свесрпски сабор под називом „Један народ, један сабор – Србија и Српска“ који се данас организује у Београду.

Градоначелник је истакао да је сарадња између Краљева и Горажда започела пре готово пола века и, иако годинама ова сарадња није била на завидном нивоу, заједно са начелницом Општине Милом Петковић он је радио на обнови ове сарадње. Том приликом, пре пет година, обишли су Горажде поводом обележавања значајног јубилеја за Горажданску штампарију и заједно разговарали са Србима који тамо живе.

„Ми смо један народ. Сви Срби, без обзира да ли они живе у Централној Србији, на подручју Косова и Метохије, у Босни и Херцеговини, Црној Гори или Северној Македонији, су један народ. Дрина није граница, Дрина је кичма српског народа. Дрина не дели, него повезује све Србе и не постоји разлика између Србина који живи у Грачаници и у Краљеву, оног који живи у Крушевцу или Бањалуци, оног који настањује Битољ и оног ко живи у Беранама, сви смо ми један народ. Због тога, као један народ треба да организујемо и један Сабор, да се окупимо, прославимо, да нашу културу уздигнемо, да покажемо свету нашу традицију, али треба заједно и да се сећамо оних тужних датума из наше историје“, поручио је Терзић, па подсетио да заједно обележавамо и 24. март – дан почетка бомбардовања Савезне Републике Југославије, а сећамо се и Олује када је наш народ протеран из Крајине…

Терзић је истакао да много тих људи, који су протерани из својих домова, и данас живи у Србији и Краљеву и то нас повезује, повезују нас људи, заједничка историја, традиција, култура…

„Ми смо народ који воли своје, не мрзимо никог, не желимо ништа туђе, али не дамо своје и сигуран сам да ћемо сви заједно успети да развијамо и Србију и Републику Српску и сваки град и општину где живи српски народ. Управо због тога смо потписали Споразуме о сарадњи у области културе и спорта. Очекујем да ћемо са горажданском Библиотеком и спортским клубовима развијати сарадњу, организовати манифестације, да ће они долазити код нас и ми одлазити код њих. Јако је важно да сарадњу не организујемо само ми стари, већ да укључимо омладину, млађе спортисте и уметнике који ће да се виђају, разговарају и граде  пријатељство, да схвате да не постоји разлика између Србина из Републике Српске и Централне Србије. Уверен сам да ћемо сви заједно у томе успети на добробит читавог српског народа“, поручио је први човек града Краљева.

Начелница Општине Ново Горажде Мила Петковић истакла је да данашње потписивање споразума представља круну досадашње сарадње између Општине Ново Горажде и Града Краљева, а уједно представља и темељ будуће сарадње и активности наше две локалне заједнице у области спорта и културе.

„Братска сарадња становника Горажда и Краљева датира још од 1976. године, а општина Ново Горажде је наставила са том сарадњом после ратних дешавања деведесетих година на територији Босне и Херцеговине. Краљево је много пута помогло нашој општини и нама то веома значи јер смо мала општина, а уједно је то и показатељ да наша Матица није заборавила ни на једног Србина са друге стране Дрине и да води рачуна како живимо. Искористићу ову прилику да захвалим градоначелнику Терзићу и нашем председнику Александру Вучићу на досадашњој помоћи коју су учинили према Новом Горажду, а уједно и према Републици Српској“, казала је начелница Мила Петковић.

Шеф Одсека за управљање развојем, привреду и друштвене делатности општине Ново Горажде Томислав Чарапић изразио је велико задовољство што има прилику да сведочи потписисвању споразума између наших културних и спортских оранизација.

„Истакао бих да Ново Горажде јесте млада општина, формирана је 1993. године, али ми волимо да кажемо да смо тада наставили своје вековно постојање. На подручју наше општине имамо мноштво културно-историјских споменика који сведоче да је српски народ на том подручју живео вековима уназад. Наш братски град Краљево има веома богату културно-историјску баштину, а ми на нашем подручју имамо Горажданску штампарију и Библиотеку која наставља рад Гораждана штампара и носи име по оснивачу – Божидару Љубовићу Горажданину.  У време геополитичких дешавања суочавамо се са проблемима великих миграција, тако да је један од циљева да кроз ове споразуме обогатимо културно-спортски садржај наше општине како би могли да обезбедимо нашим младим, али и старим, становницима да имају нормалан и испуњен живот“, рекао је Чарапић, изразивши захвалност домаћинима, на челу са градоначелником, и наду да ће се досадашња сарадња, овим споразумима, још више развијати.

Према речима председника Спортског савеза Краљева Александра Даишевића, велика је част што Савез има прилику да потпише један овакав споразум са братском општином Горажде.

„Ово је први споразум који Савез потписује у протеклих шест година, уједно и први који потписујемо пошто смо постали добитници ′Мајске награде′, која је једно од највећих друштвено-спортских признања у земљи и може да се добије само једном, и која нас је самим тим обавезала да морамо да радимо више и јаче него што смо радили до сада. Један од начина како можемо да подигнемо ниво рада Савеза јесте тако што ћемо сарађивати са нашим братским општинама из других република и захваљујем се градоначелнику што је моју инцијативу, од пре пар месеци, преточио у дело. Драго ми је што је Ново Горажде прво и убеђен сам да ћемо врло брзо исте овакве споразуме потписати и са Марибором у Словенији, Зеленом Гором у Пољској и другим братским градовима и општинама са којима сарађујемо јер нам је жеља да спорт нема границе, да будемо присутни свуда и да све упутимо на то како радимо у Краљеву, али и да видимо како то раде други Савези“, изјавио је Даишевић.

„У име Града и Библотеке желим да изразим посебно задовољство што смо са колегама из горажданске Библиотеке потписали Споразум о сарадњи и на тај начин отворили бројне могућности у циљу развоја библиотекачке, информационе и културно-образовне делатности. Споразум подразумева узајамну сарадњу и размену различитих садржаја, информација, активности и програма, као и очување језика, писма, традиције, националног, историјског и културног наслеђа нашег народа. Споразум ће допринети обостраном професионалном развоју, културном дијалогу и размених стручних, научних, истраживачких, образовних и других садржаја. Радује ме чињеница што ћемо заједничким снагама настојати да развијамо, чувамо и унапредимо праве вредности. Наш почетак сарадње може бити такав што ћемо на један леп и пријемчив начин представити нашу издавачку делатност познату као ′Повеља′ која је препознатљива по издавању углавном песничких књига домаћих и страних аутора“, појаснила је директорка Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Јасминка Марковић.

Свечаном потписивању споразума у Краљеву, поред градоначелника др Предрага Терзића и начелнице општине Ново Горажде Миле Петковић, присуствовали су помоћник градоначелника града Краљева Милун Јовановић, члан Градског већа ресорно задужен за послове у области односа са јавним установама Милош Угреновић и шеф Одсека за управљање развојем, привреду и друштвене делатности општине Ново Горажде Томислав Чарапић. Потписници Споразума о сарадњи у области спорта су председник Спортског савеза Краљева Александар Даишевић и председник Спортског друштва „Раднички“ из Новог Горажда Бранислав Митровић, док су Споразум о сарадњи у области културе потписали директорка  Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Јасминка Марковић и председник Управног одбора Народне библиотеке „Божидар Горажданин“ господин Миодраг Стојановић.

Гости и домаћини су након свечаног потписивања споразума, у циљу представљања могућности и погодности у области културе и спорта, посетили Народну библиотеку „Стефан Првовенчани“, а затим и  краљевачки Атлетског стадиона.

Print Friendly, PDF & Email