У згради Владе Републике Србије, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић, председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић и директор фирме „Љуба Инвест“ из Параћина Богољуб Миленовић потписали су Уговор о извођењу радова на изградњи стамбеног објекта 2 од 86 станова и уклањању седам оштећених стамбених објеката у склопу реализације пројекта стамбене обнове од последица земљотреса у Доситејевој улици у Kраљеву – фаза II.
Како је, након потписивања Уговора, истакао председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић, ово је велики дан за све становнике насеља поред Гимназије у Доситејевој улици у Краљеву, али и значајан дан за све Краљевчане.
„Од земљотреса који се догодио у новембру 2010. године до данас становници насеља у Доситејевој улици чекају да буду изграђени њихови станови. Прва зграда са 106 станова је изграђена, и то по свим модерним стандардима градње, и нови станари живе у становима који су већи од њихових претходних, а цена квадрата за додатну површину износила је свега 400 евра, што је далеко испод тржишне цене“, рекао је Терзић.
„Верујем да ће и нова зграда са укупно 86 станова бити изграђена у предвиђеном року, да ће градња бити квалитетна и да ће станари да се уселе у станове који ће бити модерни и неупоредиво бољи у односу на претходне у зградама које су изграђене непосредно након Другог светског рата“, рекао је након потписивања Уговора председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је истакао да му је посебно важно и значајно што се гради ова зграда у Доситејевој улици у Краљеву, у којој је и сам одрастао.
„Веома ми је драго што смо успели да овај пројекат, који једно време, из различитих процедуралних разлога, није рађен оном динамиком којом смо очекивали, покренемо и завршимо другу фазу. Чекају нас и трећа и четврта фаза како би читав пројект био завршен. Грађанкама и грађанима Краљева могу да обећам да ће то ићи брже и ефикасније јер то је обавеза и ти људи сувише дуго чекају на своје станове, без обзира на то што су ти станови бољи и што су добили веома повољне услове“, казао је министар Весић.
Како је нагласио, већ у понедељак ће почети припремни радови, а рок за изградњу је 20 месеци.
„Упућујем молбу компанији да изгради ову зграду у року, а ми ћемо створити услове за следеће фазе како би наставили са изградњом станова онако како је обећано грађанкама и грађанима Краљева“, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, уз напомену да ће се трећа и четврта фаза радити знатно ефикасније и брже, у сарадњи са Градом Краљевом.
Прва јавна набавка за извођење радова у оквиру друге фазе завршена је још у августу 2021. године, али од тада радови нису започели. Када је прва јавна набавка завршена, првопласирани није желео да потпише уговор јер је дошло до наглог скока цена грађевинског материјала, а порасла је и цена радне снаге. Ни другопласирани није желео да потпише уговор, па је на састанку у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре покушано да се пронађе законити начин да се потпише уговор како би радови коначно почели и како би становници Доситејеве улице могли да се преселе у нову зграду. Једино могуће решење било је расписивање новог тендера, за шта је била неопходна сагласност Развојне банке Савета Европе. По добијеној сагласности, расписана је нова набавка и када је, након бројних жалби на тендерску документацију, завршена јавна набавка, уследила је поновна жалба, која је коначно одбијена, тако да је сада, потписивањем Уговора, дошло до наставка процеса изградње друге зграде у Доситејевој улици.
Print Friendly, PDF & Email