Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, са сарадницима, приликом обиласка Рашког управног округа, посетио је Град Краљево, где га је дочекао градоначелник др Предраг Терзић.

Том приликом, министар Вучевић се састао и разговарао о развоју локалних самоуправа и сарадњи са Министарством одбране и са начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем, градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем, председником Општине Рашка Немањом Поповићем и председником Општине Тутин Салихом Хотом.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је захвалио потпредседнику Владе и министру одбране Вучевићу на састанку.

„Драго ми је што је министар нашао времена да, поред разговора са војним органима, проведе одеђено време и са цивилним органима власти, како бисмо разговарали о најзначајнијим питањима за грађане градова и општина на територији Рашког управног округа. Разговарали смо о питањима из области сарадње са војним структурама власти на нашој територији, али смо потпредседнику Владе поставили и неколико веома значајних питања која се тичу комуналне опремљености. Констатовали смо да је у претходном периоду урађено много за житеље свих градова и општина на нашој територији“, рекао је градоначелник Краљева.

Он је подсетио на то да је у току изградња Моравског коридора, који ће омогућити грађанима Краљева да за свега сат и петнаест или сат и двадесет минута стигну до центра Београда, а да је некада било неопходно да, Ибарском магистралом, путују три или три и по сата.

„Изградња Моравског коридора ће много значити и становницима Рашке и Новог Пазара јер ће бити ближи Београду, али изградња брзе саобраћајнице између Краљева и Новог Пазара омогућиће становницима и Новог Пазара, Рашке и Тутина да брже стигну до Краљева, а након тога и до Београда. Изузетно је значајна сарадња Минстарства одбране и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, која је омогућила конверзију досадашњег војног аеродрома ‘Морава’ у цивилно-војни, одакле имамо редовне летове до Истанбула, а током летње сезоне и до Солуна и Тивта, што показује одличну сарадњу цивилних и војних база“, рекао је Терзић.

Он је истакао и да је у насељу Воћареве ливаде, непосредно поред касарне у Рибници, изграђено чак 947 станова за припаднике Војске Србије – за војнике, подофицире, официре, припаднике Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције, Судске страже и Окружног затвора.

„Они ће, за свега 400 евра по квадрату, моћи да купе станове и реше своје стамбено питање. То је доказ да председник Републике Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије брину о сваком грађанину наше земље, без обзира где он живео, без обзира на његову нацију и вероисповест. Сигуран сам да ће и Влада Републике Србије и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић лично наставити да брину о нашим градовима и општинама и да ћемо у будућности наставити добру сарадњу и још више је унапредити“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић након састанка.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић је захвалио на гостопримству у Граду Краљеву, као и начелнику Рашког управног округа и градоначелницима Краљева и Новог Пазара и председницима општина Тутин и Рашка на састанку.

„Мислим да је било значајно да се данас сусретнемо у Краљеву, да разговарамо, да обилазак војних јединица и део наменске индустрије у овом делу Србије не буде једина моја активност, већ да се, као потпредседник Владе, сретнем са људима који воде локалне самоуправе. И сам радећи тај посао претходну деценију, знам колико је то изазовно, да не кажем тешко, врло захтевно и готово свакодневно сложено. Многе од њих сам сусретао у различитим околностима, био на територијама њихових општина односно градова, али до сада се нисмо састали у овако јединственом формату, добио сам кључне информације о најактуелнијим стварима на територији све четири локалне самоуправе односно Рашког управног округа“, казао је министар Вучевић додајући да ће информације са састанка у Краљеву пренети председници Владе и ресорно задуженим министрима.

„Питање даљег развоја аеродрома ‘Морава’, који је од интереса и за цивилни сектор и за Војску Србије, радићемо заједнички са министарством које води ресорно министар Весић и спреман сам да веома брзо са министром Весићем опет дођем у посету Краљеву односно Рашком округу“, рекао је Вучевић изразивши задовољство и због информације о почетку изградње Клиничко-болничког центра на територији Новог Пазара.

„Краљево се снажно развија, као и Нови Пазар, и изузетно је важно да држава помогне општинама Тутин и Рашка како би и оне наставиле да се развијају и достигну темпо развоја Краљева и Новог Пазара, који су импресивни у смислу планова и реализација. Честитам им на раду, знам да је то захтеван посао, али верујем да су они достојни тих изазова. Уверен сам да имају енергију и вољу да се баве тим стварима“, поручио је министар Вучевић.

Како је нагласио, Влади Републике Србије је од пресудног значаја да се чувају, негују и унапређују српско-бошњачки односи, као и односи свих народа који живе на територији Републике Србије, који живе на територији Рашког округа.

„За нас нема никакве разлике по вери и нацији, сви су равноправни и једнаки грађани Србије – то је политика не само Владе, него и Министарства одбране и Војске Србије. Верујем да ћемо чувати наше добре и верујем сутра још боље односе, да ћемо бити поносни једни на друге не само као народи који живе једни поред других, већ као народи који живе заједно, деле исте вредности, територију, исту судбину“, поручио је министар Вучевић.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић је, у оквиру посете Рашком управном округу, обишао и 98. ваздухопловну бригаду на војном аеродрому „Морава“, као и припаднике Друге бригаде Копнене војске у касарни Рибница.


У наставку ФОТО: Министарство одбране Републике Србије


Print Friendly, PDF & Email