Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић примио је почасног конзула Републике Србије у Северној Македонији, са седиштем у Охриду, Михајла Филева и његовог сарадника Горана Филчовског.
Како је истакао први човек Града, иако је данашњи пријем требало да буде протоколарни састанак, прерастао је у прави пријатељски разговор – о историји, култури и традицији, о свему ономе што повезује српски и македонски народ.
„Разговарали смо и о томе како да побошљамо положај Македонаца у Србији, о томе да у Краљеву постоји Удружење Македонаца ′Кирил Пејчиновић′, коме град Краљево помаже и са којим годинама сарађује, али смо разговарали и о положају Срба и држављана Србије у Републици Северној Македонији“, казао је Терзић.
Према речима градоначелника, тема је свакако била и будућа сарадња Охрида и Краљева и шта све Краљевчани могу да понуде Охриду.
„Постоји велика могућност за сарадњу у области туризма, за одлазак Краљевчана на Охридско језеро, али и за долазак православних Срба и Македонаца из Северне Македоније у Краљево како би посетили Жичу и Студеницу. Господину Филеву сам говорио и да нас ускоро очекује почетак радова на изградњи пасареле, моста и приступног паркинга ка Магличу, тако да ће сви наши гости из Македоније, и са Охрида, моћи да виде и Жичу и Студеницу, а ускоро и Маглич“, изјавио је градоначелник, додајући и могућност успостављања привредне сарадње, будући да је господин Филев из породице која производи бисере у Охриду. Истакавши да је могуће успоставити сарадњу и са другим привредницима из овог лепог града односно да је потенцијал за сарадњу између два братска народа и два града велики, градоначелник Терзић је казао да се нада и скорој узвратној посети привредно-политичко-културне делегације Краљева Охриду.
Почасни конзул Републике Србије у Северној Македонији, са седиштем у Охриду, Михајло Филев, истакао је да су му великa част и задовољство „да представља свој драги, братски народ“. Посета Србији му много значи јер, каже, „Шумадија је – плућа Србије, а Краљево – посебан град и темељ српске културе, историје, традиције која нас повезује“.
„Поносан сам на овај састанак, братски и пријатељски, са градоначелником Краљева, уз велику захвалност што нам је омогућио да на састанку разговарамо о свему што нас повезује и да у будућности изградимо још већу сарадњу. Дубоко је корење које су наши преци посадили вековима уназад, а ми смо ту да их негујемо, ојачамо, учврстимо и оставимо будућим генерацијама да им доноси благостање, срећу, здравље и успех македонско-српском народу јер су Македонија и Србија једна породица.“
Пријему почасног конзула Републике Србије у Охриду у градској кући Краљева присуствовали су и помоћник градоначелника града Краљева за сарадњу са партнерским градовима Миљан Васиљевић и члан Градског већа града Краљева за туризам и омладинску политику Игор Цветковић.
Print Friendly, PDF & Email