Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић и начелник Полицијске управе Краљево пуковник полиције Новица Плескоњић, са сарадницима, посетили су ђаке прваке у школском месту Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Ратини поводом почетка нове школске године.

„Сви се ми сећамо првог дана школе, другова и другарица са којима смо завршили основну школу, неретко заборавимо неке другове из средње школе, а најмање памтимо оне који су са нама студирали. Исто тако, ретко се сећамо неког професора из средње школе или неког ко нам је предавао неки предмет на факултету, али оно што запамтимо јесу наши учитељи – људи који ће вам постати други родитељи. Са њима ћете научити да читате и пишете, стећи прва знања из природе и друштва, српског језика, математике, како да бринете о животној средини, али ће вас научити и вредном и напорном раду и томе како само одговорним приступом можете да стекнете нова сазнања и да постанете добри људи. Много је важно да будете добри ђаци, али је најважније да будете добри људи, да будете добри другари, да помажете једни другима, да се уз учење и играте и научите да поштујете ауторитете. Сигуран сам да ће вам наредни дани остати у најлепшем сећању, срећан полазак у школу драга децо“, поручио је први човек Града др Предраг Терзић.

Како је истакао, заједно са руководиоцем Школске управе и начелником Полицијске управе, у наредних неколико дана ће обићи десетак основних и средњих школа на краљевачкој теориторији како би се уверили како функционише настава и да ли деца имају потпуну безбедност у школама. Према његовим речима, у претходних неколико недеља обављени су важни састанци са свим директорима основних и средњих школа како би сви професори, наставници, учитељи, али и сви ђаци, без обизра да ли похађају школу у центру града,  приградском насељу или на сеоском подручју, били безбедни.

„Безбедност нам је јако важна и зато ћемо у првој половини септембра обићи појединачно сваку школу на територији града Краљева. Неке ћемо обићи лично, а неке наши сарадници, али сваку школу ћемо обићи како бисмо видели постоје ли пропусти у раду и безбедности. Деца су нам јако важна и о њима морамо да бринемо“, истакао је Терзић.

Свим малишанима који су уписали први разред у Врби, Ратини и Драгосињцима, градоначелник је даривао „Еколошки буквар“, који је настао уз подршку Савета за заштиту и унапређење животне средине Града Краљева.

Руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић истакла је да је 1. септембар важан дан за све који раде у просвети, па подсетила да сваке године у једној од школа срдачно дочекује прваке. Према њеним речима, деца ће се данас дружити и упознати са учитељима, разредним старешинама, другарима и имати прилику да изнесу своје мишљење и очекивања. У циљу спречавања насиља у школама и раду на толеранцији, креће се и са применама смерница које је потписала министарка просвете. Ове школске године на територији града Краљева први разред уписало је 996 ученика.

Према речима помоћника директора школског места у Ратини Николе Бореновића, матична школа у Врби ове школске године има петнаест првака, а исто толико малишана ће кренути у први разред у школском месту у Ратини, док ће школско место у Драгосињцима имати свега четири ђака првака. Он је подсетио да је Основна школа „Доситеј Обрадовић“ у Врби, која од 1968. године са школским местима у Ратини и Драгосињцима ради као једна образовна институција, прошле године прославила 177 година постојања.

Након посете првацима, уследио је обилазак Медицинске школе и разговор са директорима Медицинске, Економско-трговинске школе, Гимназије и Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла“, али и представницима Савета родитеља, а све у циљу обебеђивања свих услова за безбедност деце у школама.

Директорка Медицинске школе Биљана Бојанић истакла је да су након немилих мајских догађаја сви променили угао гледања и перцепцију, као и да није лако ни родитељима ни наставницима, али како сматра, почетак нове школске године дочекали су спремно уз помоћ Министраства и Школске управе.

„Директори су сада осетили још већу одговорност и сви морамо да дамо део себе како би нам деца у школи била што безбеднија. Полицијска управа дала је огроман допринос у присуству униформисаних лица која пружају додатну сигурност. Мислим да ћемо заједничким снагама учинити да нам деца буду безбедна у школама и да се школска година више никада не заврши као прошла“, поручила је директорка.

Према речима начелника Одељења полиције у Краљеву Јовице Дошића, поводом почетка школске године одржани су састанци у присуству представника Школске управе, директора свих школа са територије града, локалне самоупрве, Министарства унутрашњих послова, на којима је разматрано стање безбедности ученика и договорене су смернице за предузимање појачане активности из својих надлежности у наредном периоду, а све у циљу повећања безбедности ученика у школама.

„Полицијска управа у Краљеву ће у наредном периоду у школама које се налазе на територији Града појачати присуство полицијских службеника у зонама школа и школским двориштима, где ће полицијски службеници, кроз примену полицијских овлашћења и личним залагањем, допринети повећању безбедности. Министарство унутрашњих послова је, у циљу организације наведених активности, у претходном периоду извршило додатну обуку службеника која се односила пре свега на унапређење знања и начина комуникације са просветним радницима и самим ученицима у зони школа. Приликом организације активности један од главних задатака ће бити комуникација са представницима школа односно дежурним наставним особљем, препознавање безбедносних ризика и адекватно реаговање на њих и заштита права малолетних лица“, појаснио је Дошић.

Како је истакао, упоредо са овом активношћу, а у сарадњи са Министарством просвете и Мисијом ОЕБС-а у Србији, полицијски службеници ће кренути заједно у реализацију пројекта „Кроз безбедно детињство“, чији је циљ да деца усвоје знање о понашању у стварном и виртуелном свету, затим о понашању у ванредним ситуацијама и о безбедном учествовању у саобраћају, а сходно наведеном пројекту у свим школама ће се реализовати радионице.

„Безбедност ученика, просветних радника и других радника у образовним установама, као и објеката образовних иституција, један је од главних приоритета у раду Министарства унутрашњих послова Републике Србије“, поручио је начелник Одељења полиције.

Print Friendly, PDF & Email