ПРЕЗЕНТАЦИЈА – Награђени ученици – .pptx

Град Краљево је, први пут на Видовдан ове године, новчаном Видовданском наградом, обрадовао ђаке генерације завршних разреда у основним и средњим школама са своје територије, ученике основних и средњих школа за изузетне резултате које су остварили током школске године и из наставних предмета на републичком и на међународним такмичењима и смотрама освојили једно од прва три места и за изузетне резултате на научним олимпијадама и светским и европским такмичењима и првенствима у области спорта и уметности за децу школског узраста.

Тако су на овај велики празник краљевачким основцима и средњошколцима уручене тридесет три једнократне новчане Видовданске награде, у износу од 12.000,00 динара – ђаку генерације, двадесет две, у износу од 10.000,00 динара – за освојена прва места, двадесет четири, у износу од 8.000,00 динара – за освојена друга места, и тридесет једна, у износу од 6.000,00 динара – за освојена трећа места. Уз новчани део награде, ученици су добили и захвалнице.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је истакао да је Град одлучио да установи нову – Видовданску награду, у жељи да награди најбоље ученике основних и средњих школа са своје територије, да очекује да ће то постати традиција и да ће имати велики значај не само у оквиру Града Краљева.

„Бити одличан ђак није нимало лако. То значи одрицати се, трудити се, радити – како би се остварили одлични резултати. А тај труд није само плод рада ученика, већ заједничког пожртвовања ученика, њихових наставника и професора, али и родитеља, који треба да деци усаде вредности учења и рада као пута за постизање резултата – не само у школи, већ и у животу, који треба да им обезбеде и материјалну потпору да могу да уче и студирају и да на крају сви заједно постану најбољи, а овде су најбољи међу нама. Када једног дана упишете факултете, схватићете да оно што је петица у основном и средњшколском образовању није десетка већ деветка. Одличан на факултету је оцена девет, а десет је изузетан. Ви нисте одлични, ви сте изузетни, ви сте најбољи од најбољих“, казао је др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева, првој генерацији ученика добитника Видовданске награде града Краљева, честитајући им и поручивши да верује да ће многи сигурно и наредне године бити међу добитницима, уз, наравно, нове успешне и наградама богате другаре.

Како је истакла руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић, ове године су први пут, захваљујући Граду и градоначелнику Терзићу, ученици награђени новчано, док су ранијих година, на крају наставне године, били награђивани само захвалницама.

„Наставну годину је завршило 1.086 осмака, а на нивоу града имамо 1.368 слободних места, тако да неће бити бриге да неко не буде уписан, сви ученици осмог разреда ће бити уписани. Од нове школске године, имаћемо три нова профила, у складу са потребама привреде града Краљева. То су трогодишњи профили везани за одржавање механизације грађевинских машина и оператер за грађевинске радове у Машинској техничкој школи и радиће се по дуалу, а трећи профил, који је до ове године био трогодишњи – модни кројач, сада ће бити техничар или моделар одеће“, најавила је руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић.

Одлуку о Видовданској награди ученицима основних и средњих школа са територије града Краљева донела је, на седници одржаној 8. јула прошле године, Скупштина града Краљева, а награда је установљена у циљу систематског, организованог и друштвено одговорног предузимања мера и активности на стимулисању и пружању подршке талентованим ученицима основних и средњих школа са територије града Краљева.

У складу са Одлуком, Видовданска награда додељује се ученику који је на републичком такмичењу или смотри освојио прво, друго или треће место у појединачном наступу; ученику музичке школе који је на републичком такмичењу или смотри освојио прво, друго или треће место у појединачном наступу; ученицима, члановима хора, оркестра, спортске и ученичке екипе који су на републичком такмичењу или смотри освојили прво место; ученику који је на међународном такмичењу освојио прво, друго или треће место у појединачном наступу или прво место у групном наступу. Видовданска награда додељује се и ученику који је за изузетне резултате на научним олимпијадама и светским и европским такмичењима и првенствима у области спорта и уметности за децу школског узраста које нису у организацији министарства надлежног за просвету или министарства надлежног за омладину и спорт, освојио прво, друго или треће место у појединачном наступу или прво место у групном наступу.

У једној школској години ученик не може добити више од три награде по свим основама.

Print Friendly, PDF & Email