Наши суграђани, рођени Краљевчани, доајени наше народне музике – Предраг Живковић Тозовац и Новица Неговановић добиће заједничко спомен-обележје у свом граду. За избор идејног решења спомен-обележја задужено је Радно тело. Првим састанком овог новоформираног тела направљени су и први кораци ка конкретизацији ове иницијативе.

„Новица Неговановић и Предраг Живковић Тозовац су широм Србије, бивше Југославије, а и читaве Европе, проносили српски народни мелос, говорили о нашој народној традицији, нашој култури, и увек, где год да су живели, истицали су да су Краљевчани. Ми, Краљевчани, треба да се сећамо својих великана, да се сећамо људи који су били велики уметници и који никада нису заборавили одакле су потекли“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић додајући:

„Управо због тога смо и основали радну групу која има за циљ да подигне заједничко спомен-обележје овој двојици великана, које ће се налазити у пешачкој зони у центру Краљева, а ми ћемо урбанистима и људима који се баве културом оставити да одреде тачно место где ће се налазити споменик, као и његов изглед. Захвалан сам госпођи Емилији, удовици Предрага Живковића Тозовца, Мирјани, удовици Новице Неговановића, и њиховој родбини, који су подржали нашу идеју“, казао је градоначелник Краљева.

Он је подсетио на то да су Град Kраљево и Kултурни центар „Рибница“ пре две године започели одржавање Фестивала „Златне хармонике Kраљева“, у знак сећања на ову двојицу великана наше музике, додајући дa из Краљева потичу и Миша Мијатовић, Влада Пановић, Аца Софронијевић и читав низ других музичара.

Градоначелник је, указујући на то да су Предраг Живковић Тозовац и Новица Неговановић истинске легенде наше, српске народне музике, истакао да је прошлогодишњи фестивал „Златне хармонике Краљева“, на централном градском тргу, окупио мноштво љубитеља српске традиционалне музике, а да је концерт, који је директно преносио РТС 1, гледало чак 1.190.000 људи.

Градоначелник је посебно истакао да је јако важно да постоји што већи консензус око свега неопходног за изградњу овог заједничког спомен-обележја.

„Изградња не треба да зависи од тога ко је на власти и не сме да се деси као са Спомеником српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године, који су, са променама власти, премештали са централног градског трга на Старо гробље, па опет на Трг. Предраг Живковић Тозовац и Новица Неговановић су већи од сваке власти“, рекао је Терзић.

Председник Радног тела за избор идејног решења спомен-обележја Предрагу Живковићу Тозовцу и Новици Неговановићу, помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић, подсетио је на неизбрисив траг који су наши суграђани оставили.

„Предраг Живковић Тозовац и Новица Неговановић од, с почетка, естрадних уметника, прерасли су у истинске народне уметнике и они су, као такви, себи за живота обезбедили незаборав у овој врсти музике. Изградњом заједничког споменика ми њима кажемо скромно ‘хвала’ – што су пронели име дела Србије у којем живимо“, казао је Милишић.

Супруге наших познатих и признатих уметника захвалиле су Граду Kраљеву, градоначелнику Предрагу Терзићу, његовом помоћнику Милишићу, свима који су подржали ову акцију.

„Мислим да је ово добро и за сам град с обзиром на то да Kраљево има туристичке потенцијале, а да ова два великана могу да поспеше и да унапреде све то“, рекла је Мирјана Неговановић.

Емилија Јањић Живковић је поручила:

„Пресрећна сам што ће град, ризница уметника српске музике, културе, постати и место вечно Предрага Живковића Тозовца и драгог његовог буразера Новице Неговановића.“

Културни центар „Рибница“ Краљево је Емилији Јањић Живковић и Мирјани Неговановић доделио захвалнице – за несебичну подршку Фестивалу „Златне хармонике Краљева“, којима је наш град, подсећајући се оних којима је посвећен, али и промовишући нове младе таленте, започео традицију одавања поште.

Print Friendly, PDF & Email