На имању породице Варевац недавно је пожар, који је захватио шталу пуну крава и телади, у потпуности уништио објекат и причинио огромну штету. Председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић посетио је породицу Варевац на имању у Каменици где су у току радови на санацији штете.

Према речима Александра Варевца, у вечерњим часовима, 20. новембра, у штали у којој се налазило 30 грла стоке, због квара на електроинсталацији букнуо је пожар.

„Када смо кренули са мужом крава нестала нам је струја на траци за изђубравање, па сам покушао да је покренем. Како нисам успео, подигао сам осигурач и тада је кренуо пожар. Покушао сам да гасим ватру, али када сам схватио да не могу сам, скочио сам са тавана, улетео у шталу и заједно са мајком кренуо да истерујем стоку. Позвао сам првог комшију и успели смо да спасимо сву стоку, што је најбитније“, изјавио је Варевац.

Ватрогасци су се борили са пожаром до раних јутарњих часова, а само захваљујући брзој реакцији и прибраности младог домаћина имања, као и несебичној помоћи комшија, пријатеља и мештана, спречена је већа штета и одмах је започета санација исте.

Како је истакао Варевац, успели су да спасу кукуруз, али је ватрена стихија прогутала цилажу и кров објекта, као и више од 30 бала сена и сву детелину.

„Кров смо успели да подигнемо за десет дана, иако нас је време омело. Доста пријатеља и комшија се одазвало да помогне и немам речи за све што су урадили. Захвалио бих Граду и предузећу ′Србијашуме′, пријатељима из стругара у селу који су изрезали грађу, мајсторима, лимарима, свима који су ми изашли у сусрет и помогли“, поручио је Александар Варевац.

Председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић нагласио је да, када је штала породице Варевац у Каменици изгорела, Град је одмах реаговао како би овој вредној породици била пружена помоћ.

„Сви заједно смо се ангажовали – Град, привредници, ЈП ′Србијашуме′, људи који су власници стругара јер највећа штета је настала на кровној конструкцији, па је било неопходно обезбедити грађу, кровни покривач и већ данас се завршава покривање штале“, казао је Терзић.

Како је појаснио, Град Kраљево из свог буџета не може да издвоји средства како би надокнадио ову врсту штете, због тога је важно да сви власници станова или кућа, као и сви пољопривредници, на краљевачкој територији осигурају своје куће, штале, станове, да осигурају летину, а Град ће увек бити ту  да помогне.

„Град Краљево заједно са државом обезбеђује чак 90 одсто трошкова осигурања, а људи који се баве пољопривредом треба да обезбеде само 10 одсто, што није велики износ. Зато апелујем на све пољопривреднике да осигурају своја газдинства јер то је једини начин да, када дође до штете, она може да буде одмах надокнађена од стране осигуравајућег друштва“, поручио је председник Привременог органа града Краљева.

Терзић је истакао да ће Град увек наћи начин да помогне, разговара са привредницима и људима добре воље како би изашли у сусрет сваком човеку, али да сви заједно треба да будемо одговорни и да је битно да се мисли на време, а не онда када дође до пожара, суше, града, поплава и да се тек тада решавају овакве ситуације.

Print Friendly, PDF & Email