Председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић присуствовао је проби једног од најбољих аматерских ансамбала изворног фолклора СКЦ „Стефан Немања“ – КУД „Железничар“. Том приликом, разговарао је са члановима о историји, култури, потенцијалним проблемима, постигнутим успесима и плановима за будућност.
Познато краљевачко Културно-уметничко друштво „Железничар“ основано је пре 77 година, 1946. године, а 2013. године мења име у Српски културни центар „Стефан Немања“.
Терзић је подсетио да Град Краљево може да се похвали бројним културно- уметничким друштвима као што су: „Абрашевић“, „Краљевачка ризница“, „Карановац“, „Студеница“ из Ушћа, „Моравац“ из Адрана, „Опланићи“, „Жича“, „Чукојевац“, „Ратина“, „Самаила“, некадашњи „Железничар“, а сада СКЦ „Стефан Немања“, и многим другим, која су значајно утицала на културну историју и друштвени живот нашег града.
Председник Привременог органа Града Краљева поручио је да ће Град, као и до сада, настојати да излази у сусрет и пружа подршку свим нашим културно-уметничким друштвима како би им било омогућено да, и у будућности, несметано функционишу.
СКЦ „Стефан Немања“ броји више од 400 чланова – деце, основаца, студената, рекреативаца, сврстаних у дечије групе и ансамбле, први омладински ансамбл, народни оркестар, певачке групе и ансамбл рекреативаца, а најактивнија је музичко-фолклорна секција.
Дечји ансамбл СКЦ „Стефан Немања” освојио је, ове године, Златну плакету на републичком такмичењу дечјих фолклорних ансамбала Србије, које организује Централни савез аматера у култури Србије, као једини представник са територије Рашког округа.
Српски културни центар „Стефан Немања“, под руководством Драгољуба Милисављевића, спада у најеминентније познаваоце народне игре у Србији који може да се похвали највишим признањима како са домаћих, тако и са међународних такмичења.
Print Friendly, PDF & Email