Први секретар Амбасаде Јапана у Републици Србији гоподин Ватару Јокохама и помоћница министарке Министарства здравља др Драгана Вујичић, са сарадницима, посетили су град Краљево и заједно са председником Привременог органа др Предрагом Терзићем обишли краљевачки Дом здравља и изузетно значајну донацију Владе Јапана овој установи. Као подршку унапређењу здравственог система у Републици Србији, а у оквиру реализације Пројекта „Опремање Дома здравља Kраљево амбулантним возилом и медицинском опремом“, Влада Јапана обезбедила је 76.410 евра за набавку три стоматолошке столице и једног амбулантног возила.

У име Града Краљева, председник Привременог органа др Предраг Терзић подсетио је да Јапан већ годинама односно деценијама помаже Републици Србији.

„Донације Владе Јапана у Србији су многобројне. Поред других градова у нашој земљи, Јапан је помогао и Граду Краљеву, поготово у периоду након земљотреса новембра 2010. године, а помогао је и нашем Дому здравља“, казао је Терзић.

Према његовим речима, приликом обиласка Одељења за стоматологију, у којем се већ користе стоматолошке столице, које су поклон Владе Јапана, од стоматолошких сестара и лекара представници Министарства и Амбасаде могли су да чују да се ради о веома значајној опреми која има многе нове могућности у односу на досадашњу застарелу опрему.

„Верујем да ће нова опрема значити свим пацијентима, а поготово деци која долазе на Одељење стоматологије. Влада Јапана обезбедила је и амбулантно возило, које се већ користи, и много значи свим пацијентима са територије нашег града. Територија Краљева је најразуђенија у Србији и наши возачи, лекари и медицинске сестре некада одлазе и читавих 100 километара до пацијената, а поред тога, неопходно је свакодневно превозити болеснике и до Крагујевца или Београда, зато наша возила прелазе знатно више километара него возила у мањим местима у Србији, па их је неопходно занављати“, појаснио је Терзић, па подсетио и да је једно возило поклон нашег добротвора из Канаде Миломира Главчића, који је увек помогао и Краљеву и Рашки, и не само нашим институцијама, већ и грађанима.

Председник Привременог органа Града изразио је огромну захвалност Влади Јапана на свему што је учинила не само за Србију, него и за Град Краљево, па изразио увереност да ће се у будућности ова сарадња и пријатељство још више развијати.

Гоподин Ватару Јокохама, први секретар Амбасаде Јапана у Републици Србији, појаснио је да је донирана опрема, услед недостатка поузданог и комплетно опремљеног возила за реанимацију, чиме је угрожавано пружање хитне здравствене заштите, као и застарелости стоматолошких столица које су узроковале ометање рада одељења, била заиста преко потребна краљевачком Дому здравља.

„Након обиласка Дома здравља уверен сам да је ова донација обезбедила пружање правовремене здравствене заштите и побољшање здравствених услова у граду Краљеву и околини, као и боље услове за рад медицинских радника. Јапан и Србија су две земље које помажу једна другој у тешким временима. Јапански народ се и даље сећа помоћи Србије после катастрофалног земљотреса и цунамија 2011. године. Верујем да и грађани Краљева памте помоћ Јапана након земљотреса који је погодио ваш град. Јапан је тада финансирао реконструкцију зграде Црвеног крста Краљево, као и реконструкцију зграде ОШ ′Димитрије Туцовић′. Као прави пријатељи, са пријатељским везама дугим више од 140 година, Влада Јапана ће и убудуће подржати развојне стратегије Владе Србије са фокусом на обезбеђивање основних потреба становништва. Искрено се надам да ће пријатељство између два народа, а посебно Краљева и Јапана, током времена само јачати“, поручио је први секретар Амбасаде Јапана у Републици Србији.

Захвалност Влади и Амбасади, као и народу Јапана, на донацији која је део дугогодишње континуиране и несебичне подршке Јапана Србији и српском здравству, а што недвосмислено говори о великом поштовању и пријатељству између наших држава и народа, изразила је и помоћница министарке здравља др Драгана Вујичић.

„Последњих година држава улаже значајна средства у побољшање нашег здравственог система и наставићемо тим правцем кроз изградњу и адаптацију објеката, куповину најсавременије медицинске опреме, кроз запошљавање најбољих студената, дипломаца, ученика и побољшање материјалног положаја запослених. Овакве врсте помоћи су нешто што нам даје ветар у леђа и чини наше пријатељство још стабилнијим“, изјавила је др Вујичић.

В.Д. директора Дома здравља Краљево др Мирјана Крчевинац захвалила је  Амбасади Јапана на овој огромној донацији која је значајно допринела не само краљевачком Дому здравља, него и здравству свеукупног становништва. Она је подсетила и на то да у протеклих неколико година Министарство здравља свесрдно ради на томе да се статус и положај здравствених радника и установа, како у опреми, тако и у кадровима, из дана у дан побољшава. Како је истакла, краљевачки Дом здравља, који је неколико година пример добре праксе у канадском пројекту реформе примарне здравствене заштите, препознат је као водећи у Србији са веома успешним бројним пројектима.

„Ова донација је врло значајна и вредна за наше становнике. Хвала Амбасади и јапанском народу што су наш Дом здравља препознали као дом здравља којем је неоподна помоћ у виду стоматолошке опреме и реанимобила у служби хитне медицинске помоћи, која заиста ради тежак посао на терену од 1.500 километара квадратне површине са 120.000 становника и броји око 28 амбуланти“, истакла је др Крчевинац, захваливши Министарству здравља и Граду Краљеву, који је увек пружао подршку у реализацији пројеката у области здравства.

Укупан износ помоћи Владе Јапана кроз пројекте за основне потребе становништва – ПОПОС у Србији, укључујући и ову донацију, од 1999. године износи више од 16.000.000 евра, док укупан износ јапанске помоћи Републици Србији, у току истог периода, премашује 511.000.000 евра. Влада Јапана пружа финансијску помоћ неопходну за спровођење пројеката који ће допринети економском и социјалном развоју земље најпре у области животне средине, здравствене заштите, образовања и социјалне заштите. Ове донације имају за циљ да подрже друштвени развој кроз пројекте за основне потребе становништва, а од 1999. године у Републици Србији реализован је 251 ПОПОС пројекат.

Print Friendly, PDF & Email