На седници Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева, одржаној у петак, 20. јануара 2023. године, на делу територије Града Краљева проглашена је ванредна ситуација.

Услед непогода проузрокованих порастом водостаја и изливањем водотокова, а као последица обилних падавина, градоначелник града Краљева је донео Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији месних заједница Баре, Ушће, Матарушка Бања, Конарево, Шумарице, Роћевићи, Опланићи, Адрани и Грдица.

Река Ибар је у стагнацији и тренутно је поплављена градска плажа и спортски терени крај реке у Краљеву.

Ибар се излио на територији Месне заједнице Баре и у прекиду је локални пут.

До изливања Ибра дошло је и на ушћу Студенице у Ибар.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић посетила је Краљево односно Ушће, на чијој територији је на снази ванредна ситуација. Министарка је са градоначелником Краљева др Предрагом Терзићем обишла фабрику „Одмењска вода“, која се налази на обали реке и чији је већи део поплављен. Вода је продрла у машинску зграду у којој се налазе компресори неопходни за рад, а поплављен је и део машина које служе за производњу пластике. Погон у коме се флашира вода, будући да је на вишем нивоу, није захваћен плавним таласом.

И река Западна Морава се излила на делу код моста у Опланићима.

Радници краљевачких Јавних комуналних предузећа „Чистоћа“ и „Водовод“ и Водопривредног друштва „Западна Морава“ су током целог јучерашњег дана и ноћи, у просторијама „Западне Мораве“, пунили песком џакове за прављење бедема за одбрану од поплава.

Радници „Западне Мораве“ и „Чистоће“ су били ангажовани на подизању бедема и слагању џакова у Матарушкој Бањи будући да Ибар прети изливањем испод кафе ресторана „Капица“.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, командант Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева, током ноћи, помагао је радницима који су припремали џакове, а током дана обишао сва угрожена места у сливу Ибра и Западне Мораве.

Директори краљевачких јавних предузећа, чланови Градског већа града Краљева и помоћници градоначелника су током дана обилазили угрожена подручја на територији града Краљева на којима је проглашена ванредна ситуација.

Print Friendly, PDF & Email