Краљевачки основци су, у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику – Васкрсу, на Велики четвртак, као симболичан васкршњи поклон суграђанима, креативним честиткама и рукотворинама оплеменили Трг Јована Сарића.

Ученици основних школа „Доситеј Обрадовић“ из Врбе са издвојеним одељењима у Ратини и Драгосињцима и „Драган Ђоковић Уча“ из Лађеваца са издвојеним одељењем у Цветкама су, уз помоћ вероучитеља Милана Милутиновића, трећу годину заредом, на креативан начин обележили верске празнике. Цркве брвнаре као сведоци очувања вере и идентитета нашег народа у тешким временима када је Краљево тек почињало да се развија – овогодишња су тема приказана на васкршњим јајима изложеним на платоу испред зграде Градске управе.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и руководилац Школске управе Краљевo Бојана Маринковић обишли су васкршњу изложбу рукотворина ђака краљевачких основних школа.

Терзић је захвалио директорима школа, учитељима, вероучитељу Милану Милутиновићу, који већ неколико година са децом из ових школа припрема васкршња јаја и разне рукотворине.

„Наши суграђани су могли да виде колико су вредна деца из основних школа из Врбе, Драгосињаца, Ратине, Лађеваца и Цветака, и како се ова деца труде да, заједно са вероучитељем, негују српску народну традицију и православну веру“, истакао је градоначелник, па поручио:

„Надам се да ће и у будућности ова традиција бити настављена и да ће и други вероучитељи, примером вероучитеља Милутиновића, почети у својим школама да организују овакве радионице.“

Према његовим речима, дечја васкршња изложба испред зграде Градске управе постаје краљевачка традиција којој се велики број грађана Краљева, а посебно деце, сваке године обрадује.

Руководилац Школске управе Краљевo Бојана Маринковић појаснила је да данашња активност ученика и наставника, која се спроводи кроз пројектну наставу у школи, представља један скроман поклон нашем Граду пред велики предстојећи празник. Она је, поводом Васкрса, пожелела свим колегама – просветним радницима, али и суграђанима, добро здравље, срећу и свако благостање.

У име ђака, вероучитељ Милан Милутиновић је поздравио све грађане Kраљева и захвалио Граду на пруженој подршци и слуху за представљање идеја младих суграђана. Он је подсетио на то да су малишани већ постали познати по интересантним пројектима у оквиру којих својим делима изражавају поруке са празничном тематиком већ трећу годину заредом. Како истиче, циљ оваквих пројеката јесте развијање свести код нових генерација, како би спознали вредност предачке баштине и упознали се са вредним знаменитостима нашег краја.

Милутиновић је појаснио да су, на иницијативу школе из Врбе, којој се придружила и школа из Лађеваца односно њихово одељење из Цветака, а кроз дечије стваралаштво, ове године на живописан начин, уз дружење и продајну изложбу, обрадили тему цркви брвнара и заједнички осликали васркшња јаја која ће бити изложена испред зграде Градске управе током Светле недеље.

Ученици школе „Драган Ђоковић Уча“ из Лађеваца са издвојеним одељењем у Цветкама израдили су васкршње јаје са мотивима цркве брвнаре у Цветкама и портретом познатог мегданџије Јова Курсуле, чији гроб се налази у порти цркве. Ђаци школе „Доситеј Обрадовић“ из Врбе, са издвојеним одељењима у Ратини и Драгосињцима, показали су умеће осликавши комплекснију композицију са мотивима своја три места. Ово васкршње јаје украшено је препознатљивим карактеристикама села Врба – црквом брвнаром, Храмом Вазнесења Господњег, споменицима жртвама из Првог и Другог светског рата, као и мотивима обнове живота покрај Западне Мораве са воденицама које су се некада налазиле покрај реке. Како је појаснио вероучитељ, осликани су и мотиви Цркве Светог Јована Претече у Ратини и археолошки локалитет древне винчанске културе са девојком у народној ношњи тог краја, док је као мотив места Драгосињци осликана легенда побадања штапа Светог Саве, одакле је потекла вода и настао извор Светог Саве. Васкрсли Господ, као главни мотив васкршњег јајета, приказан је раширених руку, као симбол заштите свих оних који прослављају његову победу над смрћу и тамом.

Print Friendly, PDF & Email