Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Никола Бертолини посетио је Kраљево односно пројекте које, уз подршку Европске уније, спроводи Град како би унапредио квалитет живота грађана.

Бертолини је, са градоначелником града Kраљева др Предрагом Терзићем, обишао Матарушку Бању, за чију је ревитализацију Европска унија, преко ЕУ ПРО Плус програма, обезбедила више од 360.000 евра. Потом је посетио Kраљевачко удружење за помоћ особама са аутизмом, које, уз ЕУ подршку, ради на успостављању услуге дневног боравка, а након тога се састао са представницима Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, која је ЕУ средствима спровела пројекат усмерен на унапређење знања малих и средњих предузећа у области коришћења „зелене енергије“.

Граду Kраљеву су, у оквиру Јавног позива ЕУ ПРО Плус програма за пројекте пословне инфраструктуре, додељена средства за реализацију пројекта „Ревитализација Матарушке Бање”, чији је циљ унапређење туристичке понуде Бање кроз реконструкцију руиниране комуналне инфраструктуре и ревитализацију урбаног мобилијара. Од укупне вредности пројекта – 428.199 евра, ЕУ ПРО Плус обезбеђује 360.535 евра, док Град учествује са 67.664 евра. У циљу унапређења водоснабдевања у Матарушкој Бањи, биће замењена водоводна мрежа у дужини од 5,3 километра, како би се обезбедило квалитетно и стабилно водоснабдевање за око 100 домаћинстава, али је то и вид подршке реализацији нових инвестиција у циљу рехабилитације Матарушке Бање. Пројектом је планирано и унапређење урбаног мобилијара у бањском парку, што подразумева замену клупа и канта за отпатке, као и опремање дечјег игралишта новим мобилијаром.

„Сви наши старији суграђани који су смештени у Геронтолошком центру имаће сигурно водоснабдевање, као и они који су смештени у рехабилитационом центру „Агенс“, али и сви гости Матарушке Бање. Поред тога, новац ће бити уложен у постављање нових клупа и нових канта за отпатке у парку у Матарушкој Бањи, а биће реконструисано и дечје игралиште. Ово је одлична вест за Матарушку Бању, за нове власнике Природног лечилишта, али и за све Краљевчане“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом обиласка локације у Матарушкој Бањи на којој ће бити извођени радови.

Градоначелник је подсетио на то да је ово само једно од улагања Европске уније у Kраљево.

„Ми смо, уз њихову свесрдну финансијску помоћ, после реконструкције Атлетског стадиона у Kраљеву, изградили платформу која омогућује особама са инвалидитетом, али и мајкама са малом децом, да брже стигну до Атлетског стадиона, као и до реконструисаних терена под обалом. Обезбедили смо средства за пројектно-техничку документацију за одвођење атмосферских вода у Шеовцу и, када будемо реализовали овај пројекат, то ће бити веома значајно за све привреднике који имају привредне објекте, фабрике, производњу, своје фирме у Шеовцу. Укупно смо реализовали чак 21 пројекат преко ЕУ Про и ЕУ Про плус програма“, рекао је Терзић истичући значај ових улагања за наш град и изразивши наду да ће Град Краљево, уз помоћ Европске уније, наставити да реализује своје пројекте.

Према речима шефа Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Николе Бертолинија, Европска унија је присутна у целој Србији и широм Србије подржава све пројекте који помажу у решавању проблема најугроженијих слојева становништва и свим могућностима за задржавање младих људи у земљи, нарочито уколико укључују и еколошке аспекте.

„Овај пример Краљева препоручујемо свима широм Србије, јер представља једну здружену иницијативу локалног и европског нивоа да би се реконструисала Матарушка Бања, чија ће реконструкција даље омогућити њен привредни развој, што ће, опет, задржати младе људе у земљи“, рекао је Бертолини захваливши Граду Краљеву, Унопсу и свима који су учествовали у овом пројекту, јер, како је истакао, „сви пројекти који за циљ имају воду, дају значај и важност води, представљају животодавне пројекте“.

Предузеће „Економ“ из Ушћа је приватизовало Природно лечилиште и одмаралиште Матарушка и Богутовачка Бања, које се налазило у стечају. Како истиче градоначелник, улагањем у реконструкцију хотела „Минерал“ у Богутовачкој Бањи, успели су да запосле велики број некадашњих радника Природног лечилишта, као и младе људе.

„Богутовачка Бања сада изгледа потпуно другачије, људи се тамо враћају, а Бања је готово пуна. Тим путем се креће и Матарушка Бања. Обновљени кафе „Капица“ је постао поново омиљено место за излазак Краљевчана, али и гостију Kраљева, а поред тога, када започне реконструкција хотела „Термал“, Бања ће поново оживети. Овде ће посао наћи велики број људи, али и они који живе у Матарушкој Бањи моћи ће да изнајме своје смештајне капацитете као што су то некада чинили. Управо зато ово улагање значи нови живот – не само за Природно лечилиште, већ за читаву Матарушку Бању“, рекао је Терзић уз посебну захвалност за улагање Европске уније управо у Матарушку Бању.

Према речима директора предузећа ФМО „Економ“ и власника Природног лечилишта и одмаралишта Матарушка и Богутовачка Бања Дејана Антонијевића, реконструкција „Термала“ у Матарушкој Бањи је већ кренула.

„Надам се у наредне две године да ће комплетна реконструкција хотела бити завршена. Ради се о 8.000 квадрата, урадићемо спа-центар, отворени базен, комплетну реконструкцију хотела“, каже Антонијевић уз захвалност на великој помоћи Граду Kраљеву и градоначелнику, као и Европској унији на одобреним средствима за реконструкцију парка, водоводне мреже и дечјег игралишта.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини посетио је и Kраљевачко удружење за помоћ особама са аутизмом, где за пројекат Успостављање и развој услуге дневног боравка за особе са аутизмом односно за успостављање функционалне услуге дневног боравка за најмање 40 особа са аутизмом кроз стварање услова и лиценцирање службе дневног боравка за особе са аутизмом, припрему нацрта законских аката неопходних за планирање и финансирање услуге дневног боравка, као и набавку материјала потребног за активности, Европска унија, од укупно 28.884 евра, учествује са 25.985 евра.

Бертолини је изразио велико задовољство тиме што се у Kраљеву, како је казао, не посвећује пажња само привредном развоју, већ се једнака пажња посвећује и најугроженијим суграђанима.

„Млади са посебним потребама заслужују сву пажњу која може да им се посвети и ту пажњу посвећују заједно у партнерству Европа и Србија. Они добијају овде подршку од удружења, од локалних власти, централних власти и од нас са европског нивоа, што је партнерство које даје одличне резултате“, рекао је Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији захваливши Удружењу и свима који су заслужни за реализацију овог пројекта.

Председник Управног одбора Краљевачког удружења за помоћ особама са аутизмом Иван Маричић је захвалио Делегацији Европске уније у Србији, која је, у сарадњи са Владом Србије, помогла кроз програм ЕУ Про плус управо овај пројекат.

„Врло битно је да је и Град Kраљево партнер на овом пројекту, те можемо да кажемо да је ту коначно успостављена мултисекторска сарадња, на радост свих нас, а нарочито деце са посебним потребама, деце са аутизмом. Коначно ћемо успоставити услугу дневног боравка“, казао је Маричић.

Посету Граду Краљеву Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, завршио је посетом Регионалној привредној комори Моравичког и Рашког управног округа. Циљ пројекта у који је Програм уложио 29.639 евра, од укупно 32.710, јесте допринос унапређењу знања и компетенција око 200 представника малих и средњих предузећа у области коришћења „зелене енергије“ у Рашком и Моравичком округу, укључујући и развијање концепта соларних извора енергије за 20 предузећа.

Print Friendly, PDF & Email