Сви заинтересовани Краљевчани имали су прилику да, захваљујући Националној служби за запошљавање – Филијала Краљево, директно од представника чак 60 компанија сазнају више о њиховим кадровским потребама и условима рада на још једном Сајму запошљавања, организованом у Дому Војске Србије. Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа Звонко Туфегџић, руководилац Школске управе Бојана Маринковић и директор Филијале за запошљавање Краљево Снежана Прелић обишли су штандове послодаваца са територије града Краљева и општине Врњачка Бања.
У име Града Краљева, Терзић је захвалио представницима краљевачке Филијале на дугогодишњој успешној сарадњи и подсетио да Град годинама кроз буџет опредељује средства, која удружује са средствима Националне службе за запошљавање, за спровођење мера активне политике запошљавања односно за програме субвенција за самозапошљавање, стручне праксе и јавне радове, а ове године у буџету Града је опредељено око 12,5 милиона динара.
„Битно је да омогућимо младим људима, који су завршили средње школе и факултете, да могу кроз стручну праксу да стекну практична знања која ће им касније отворити врата сталног запослења. Зато се сваке године трудимо да обезбедимо средства за стручну праксу. С друге стране, јавни радови много значе нашим комуналним предузећима, а омогућавају и онима који спадају у групу теже запошљивих особа да макар на три, четири, шест месеци дођу до посла, па ако се покажу као добри радници, биће примљени и на дугорочније уговоре. Због тога се трудимо да свим људима, који чекају прилику за први посао или спадају у групу људи који не могу тако лако да дођу до посла, омогућимо да се запосле“, појаснио је Терзић.
Градоначелник је подсетио на то да је Град Краљево последњих неколико година, заједно са Владом Републике Србије, учинио много како би биле отворене нове фабрике и нова радна места.
„За свега пет година у Краљеву се запослило чак 8.000 људи и данас је много лакше наћи посао него што је то било пре 10 година. Данас послодавци траже раднике, покушавају да дођу до квалитетних и квалификованих радника, а и плате су неупоредиво веће у односу на претходних пет или десет година. Верујем да је Сајам место сусрета и да ће фирме успети да дођу до добрих радника, а да су људи који су вредни, радни и хоће да уче данас на правом месту. Сигуран сам да ћемо успети да отворимо и нова радна места и да ће у нашем граду свако ко жели да ради моћи да пронађе посао“, поручио је први човек Краљева, пожелевши пуно успеха и послодавцима и онима који су у потрази за послом.
Директорка Филијале истакле је да Национална служба у нашем граду веома успешно организује Сајам већ више од 20 година.
„У прилог овој активности говори то да 40 до 50 одсто лица која дођу да траже запослење на Сајму – добију посао. Филијала Краљево на евиденцији тренутно има 5.800, а Врњачка Бања 2.000 незапослених лица. Данас 60 послодаваца има штанд на Сајму и на располагању је више од 500 слободних радних места за послодавце са територије града Краљева и општине Врњачка Бања“, казала је Снежана Прелић, истакавши да је на евиденцији краљевачке Филијале пре годину било 1.000 лица више, а пре две године још 1.000 више него прошле, тако да се може рећи да је данас, у односу на 2013. годину, више oд пола незапослених лица скинуто са евиденције.
Према њеним речима, укупна потражња за радном снагом осликава стање краљевачке привреде, а највише се траже производни радници, радници у металској индустрији, трговини, конфекцији, електрострука. Послодавци су у потражњи за радницима у области грађевинарства, дрвно-прерађивачке струке, банкарства, осигурања и туризма, што је заиста широк спектар понуде слободних места са свим профилима.
Подршку краљевачкој Филијали Националне службе за запошљавање пружио је и директор Регионалне привредне коморе Краљево, истакавши да заједнички раде на обезбеђивању квалификоване радне снаге која је један од највећих проблема раста привреде не само у Краљеву, него и у читавој Србији.
„Овакви сајмови омогућавају да и они који нису на евиденцији, а који дуже чекају на посао, препознају фирме и нађу одговарајући посао. Како је привреда расла, и како последњих 11 година имамо највише запослених у региону, недостају нам све струке. Такође, кроз дуално образовање покушавамо да обезбедимо људе који ће се обучити и одмах кренути у рад, а за ову годину смо обезбедили више од 400 ђака који ће, по дуалу, обогатити квалификовану радну снагу на овом подручју. Надам се да ћемо у наредном периоду, како буду расле фабрике и производња, поред тога што обезбеђујемо радну снагу, морати да радимо и на увозу радне снаге, посебно из околних, али и далеких земаља“, нагласио је Туфегџић.
Руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић истакла је важност дугогодишње успешне сарадње између Школске управе, Града и Националне службе за запошљавање, која има циљ да наше матуранте, било да се ради о основцима или средњошколцима, повеже са тржиштем рада.
„Важно је што су данас овде и факултети, па матуранти могу да се упознају са њиховим наставним планом и програмом и да, кроз разговор са послодавцима, имају слику о могућностима запошљавања“, казала је Бојана Маринковић, истакавши битност развоја дуалног образовања, као и да су на Сајму и послодавци са којима Школска управа, краљевачка Привредна комора и Град сарађују и где ученици обављају стручну праксу.
Краљевчани који су посетили Сајам запошљавања имали су прилику да обиђу штандове бројних послодаваца који су понудили више од 500 радних места различитих профила занимања, а своје наставне програме представили су и факултети и средње школе са територије Града Краљева.
Print Friendly, PDF & Email