У оквиру акције пошумљавања СББ фондације под називом „Да шуме буде више! Да се лепше дише!“ Град Краљево добио је на дар 4.800 садница кошарастих врба, од којих је 1.200 оплеменило главни пут у селу Доњи Роћевићи.

Kампања је део дугорочне иницијативе СББ фондације под називом „Не прљај. Немаш изговор!“, са циљем развоја свести људи и едукације деце о унапређењу животне средине кроз многобројне активности. Акцији пошумљавања у Роћевићима присуствовали су помоћник градоначелника града Kраљева Марко Матовић, представник месне заједнице Роћевићи Драган Пурић и директорка СББ фондације Јована Лукић.

„Једно од решења у борби против поплава, смањења ерозије, као и у циљу очувања животне средине је садња кошарастих врба због које смо данас овде. СББ фондација, као и представници града Kраљева, препознали су значај садње, јер кошарасте врбе, поред бројних добрих особина које имају, значајно повлаче лоше материје из земље и доприносе већој плодности земље на територији где су засађене”, појаснила је директорка СББ фондације Јована Лукић.

Како је истакао помоћник градоначелника Марко Матовић, захваљујући СББ фондацији наш Град обезбедио је саднице кошарасте врбе које ће, осим у Роћевићима, бити посађене у још три краљевачке месне заједнице – Ковачи, Сирча и Витковац.

„С обзиром на то да су Роћевићи веома ерозивно подручје, и по томе су познати, ово је један од начина да се одбранимо и од временских непогода”, изјавио је Матовић.

Током 2022. године СББ фондација покренула је једну од највећих акција пошумљавања Србије у оквиру које је планирано да, до пролећа 2023. године, буде посађено више од 100.000 садница широм земље. У плану је садња 1.300 садница млеча и белог јасена, храста лужњака и разног воћа у 100 школских дворишта, а у сарадњи са Балканским енергетским и шумарским трендом (БЕФТ), Немачком међународном организацијом за сарадњу – ГИЗ, компанијом Е3 Интернатионал и ЦИФОР/ИЦРАФ (Center for International Forestry Research), 100.000 врба своје место ће наћи поред река и на стаништима у више градова у Србији.

До сада је засађено више од 40.000 кошарастих врба које су, осим у Краљеву, добиле своја места поред река у Ваљеву, Прањанима, Нишу, Зрењанину, а планиране су садње и у Трстенику, Љубовији, Лучанима и другим градовима.

Print Friendly, PDF & Email