Светосавском академијом у Краљевачком позоришту, Школска управа Краљево и Град Краљево су, „са снажним осећајем вере, љубави и изузетном захвалношћу нашем светитељу из светородне династије Немањића, Светом Сави“, обележили дан њему посвећен. На свечаности је истакнуто да снажне темеље православља, просветитељства и дипломатије које је поставио још пре осам векова, негујемо и данас, а дужни смо и да их одговорно и исправно пренесемо и генерацијама које тек долазе. Празник посвећен Светом Сави нас подсећа да треба да учимо и научимо, да сазнамо и пренесемо знања, да поштујемо и ценимо дела непролазне вредности – поручено је.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је, у име Града, поздравио госте, међу којима су били и гости наших школа из Бугарске, Словеније, Македоније, који се баве основношколским, средњошколским и високошколским образовањем. Градоначелник је истакао да је образовање једна од најважнијих и најзначајнијих области у сваком друштву, па и у нашем граду.

„Морамо да улажемо значајна финансијска средства у наше основне и средње школе, у наше професоре, наставнике и учитеље. Веома је добро што је држава у последњих неколико година побољшала материјални статус просветних радника у нашој земљи. Јако је важно да се улаже у просвету, али и у нашу децу. Јер, улагање у просвету је улагање у будућност“, поручио је др Предраг Терзић додајући да је, уз помоћ министарстава, много тога урађено – уложено и у услове рада просветних радника и могућности учења свих ђака.

„Без образовања, друштво постаје статично, не помера се ка новим знањима, технологијама, новим могућностима напретка. Зато је неопходно да сви заједно што је могуће више средстава улажемо у одржавање зграда школа, што град Краљево са Владом Републике Србије чини последњих неколико година. Неопходно је да улажемо у развој нашег наставног кадра, да наши професори стичу нова знања, овладају новим методама рада како би све то могли да пренесу на децу, као и да се усавршавају и имају самосталност у раду“, рекао је градоначелник и поручио:

„Наш циљ је да створимо младе људе који можда неће бити најбољи ђаци, али који ће бити способни да напредују током читавог живота, који ће и по формалном образовању наставити да уче.“

Како је, обраћајући се у име Школске управе Краљево, руководилац Бојана Маринковић рекла, на дан када прослављамо школску славу – Светог Саву, присећамо се свега што је Свети Сава урадио за нашу државу, цркву, али и за просвету.

„Свети Сава је својим животом исписао књигу непролазних вредности, слова која зраче у свим временима и на сваком месту“, казала је руководилац Школске управе истакавши да ми који смо овде, с поносом можемо рећи да смо, такорећи, у дворишту задужбине Светог Саве, Манастира Жиче.

„Цела Србија и цео наш српски народ су једна велика задужбина Светог Саве. Он је заштитник школе и водиља на путу кроз векове. Желим нам свима да останемо на том путу и да истрајемо, са нарочитом захвалношћу онима који помажу да услови за школовање наших ђака буду што бољи. Да пожелимо да наше школе убудуће прате пут светосавља, да постижу што боље резултате и да стварамо што боље генерације поштујући принцип светосавља“, рекла је Бојана Маринковић.

Светосавски беседник био је протојереј-ставрофор отац Љубинко Костић, архијерејски заменик епископа жичког господина Јустина, који је, у име епископа, честитао велики празник. Како је отац Љубинко навео речи биографа, говорећи о Светом Сави, „народ се хранио његовим речима као медом“.

„Говорило се за њега да је велики светионик у српској земљи пуној таме, незнања и сметености. Заорао је дубоку бразду из које ће ницати свети плодови. Свети Сава је био учитељ пута који води у живот вечни. И још за земног живота виђен је као светитељ. Он је српском народу дао у наслеђе и оставио програм предодређен да траје вековима и да буде светионик и путоказ док Срби буду постојали у историји“, рекао је архијерејски заменик и додао:

„Учио је Србе да своје чувају и поштују туђе. Радио је да народ постане црква а црква народ. У целокупно српско средњовековно стваралаштво дубоко је утиснуо печат своје личности и постао наш континуитет, духовни флуид и нит која повезује сва поколења Срба до данашњег дана. Он као светски путник и грађанин васељене с огромним искуством, с правом се назива Богоносни отац, отац отаца наших, српски Мојсије и други Илија… првопастир, украс целог српског народа и православне цркве, његове државе, културе, просвете, уметности и књижевности, кладенац живе љубави, човек равнотеже, велики родољуб, свевремен, свечовек…“

Програм Светосавске академије у Краљевачком позоришту приремили су ученици и наставници Основне школе „Живан Маричић“ из Савине Жиче, места у коме је, пре осам векова, Свети Сава започео свој просветитељски рад. У програму је учествовала Музичка школа „Стеван Мокрањац“ из Краљева и хор „Ариа“ под диригентским вођством наставнице Драгане Милићевић.

Print Friendly, PDF & Email