Празник који нас подсећа да треба да учимо и научимо, да сазнамо и пренесемо знања, да поштујемо и ценимо дела непролазне вредности, посвећен светитељу из светородне династије Немањића – Светом Сави, пету годину заредом, Школска управа Краљево и Град Краљево свечано су обележили Светосавском академијом. „Светлост светосавља“ сабрала је у Краљевачком позоришту представнике краљевачког школства, као и друге представнике града. Богатим и разноликим програмом, Краљево је, „са снажним осећајем вере, љубави и изузетном захвалношћу“, како је поручено на Академији, обележило празник посвећен ономе „који је пре осам векова поставио снажне темеље православља, просветитељства и дипломатије, које негујемо и данас и које смо дужни да исправно пренесемо будућим генерацијама“.

Председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић је, честитајући празник, истакао да, у част Светог Саве, српског светитеља, просветитеља, утемељивача српског школства, и многе школе широм Србије носе његово име, а да је Основна школа „Свети Сава“ у нашем граду, у насељу Рибница, сигурно најмодернија школа не само у Краљеву, већ у овом делу Србије. Терзић је, осврнувши се на то да се, поводом Светог Саве, награде и признања додељују најбољим ученицима и наставницима односно професорима, с поносом истакао да ће, на централној прослави Светог Саве у Београду ове године Светосавска награда бити уручена једној Краљевчанки.

„Верујем да ће у будућности много и ученика и наставника и професора са територије Краљева постизати значајне резултате, а да ћемо се сви заједно поносити нашим студентима који студирају у Србији и иностранству“, поручио је председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић и додао:

„Образовање је темељ једног друштва. Ако желите да друштво напредује, улагаћете у образовање, подстицати професоре да што је могуће више раде са децом, наћи начин да им побољшате услове рада, да их мотивишете, а деци створити перспективу да схвате да само кроз учење могу да напредују у животу. Ако желите да уништите једно друштво, његову будућност учините магловитом, само ћете радити на олакшавању градива, смањењу обавеза ђака и створити  генерације које неће разумети ситуацију у којој живе, неће се трудити да напредују ни они лично, ни њихове породице, а ни читаво друштво. Мислим да сви заједно треба да се определимо за прави пут – пут напретка и улагања у образовање. То ће се вратити, а промене у образовању су далекосежне и не дешавају се преко ноћи. Верујем да ћемо сви заједно уложити напор који ће се касније видети и трајати генерацијама.“

Руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић је поручила да  сви ми који живимо и радимо у овом граду имамо част и привилегију да се налазимо у задужбини Светог Саве у дворишту Манастира Жиче.

„Цела наша Србија, наш народ, једна је велика задужбина Светог Саве, заштитника школе, звезде водиље кроз векове. Желим нам свима да истрајемо на том путу захваљујући свима онима који доприносе бољим условима за образовање наших ђака. Свети Сава је наша традиција, наш идентитет, наша суштина. Својим животом је исписао књигу непролазних вредности, речи које зраче у свим временима и на сваком месту“, казала је Бојана Маринковић.

Програм Светосавске академије „Светлост светосавља“ приремили су вероучитељ, ученици и наставници Основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Врбе и Уметничка школа, уз додатну сарадњу са ШОСО „Иво лола Рибар“.

Директор Основне школе „Доситеј Обрадовић“ Врба Светлана Филиповић је истакла да им је била велика част и одговорност да буду домаћини једне овакве свечаности.

„Сви смо били мотивисани да ово дешавање буде свечано и достојанствено и да на најбољи начин представимо и школу и град. За нас свакако највећи празник, Савиндан, а сви ми – просветни радници и деца, треба да наставимо да идемо Савиним путем, јер другог пута и нема. То је једно заједништво које нас повезује без обзира где се налазимо“, казала је директорка истакавши да, припремајући обележавање Светог Саве, осећају велику радост и код деце и код родитеља, који су им велика подршка и присутни су у свим активностима.

У програму Светосавске академије учествовали су и хор „Ариа“, под диригентским вођством наставнице Драгане Милићевић, и мали хор краљевачке Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“.

Print Friendly, PDF & Email