„…Свети Саво, мудра главо, српска славо… учио си народ, сви су ти били као род, градио си манастире, цркве и школе, и зато те сви поштују и воле…“, стиховима своје песме је Милица Милосављевић, ученица петог разреда Основне школе „Драган Ђоковић Уча“ у Лађевцима, поздравила госте који су, поводом предстојеће школске славе Свети Сава, с даровима, посетили школу.

У сусрет Светом Сави, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, са својим помоћником за културне манифестације Милошем Милишићем, и ове године, посетио је једну основну школу на сеоском подручју. Након ученика у школама у Драгосињцима и Сирчи, које су даривали у претходне две године, књиге за школску библиотеку овог пута поклонили су ђацима у Лађевцима.

„Када видите ову децу, њихову радост када добијају поклоне, њихову жељу да уче, њихов напор да сваког дана дођу до школе како би стекли образовање, схватате да ми као друштво, када имамо овакве младе људе, можемо да напредујемо“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић након уручивања књига школарцима Лађеваца, присуства часу српског у одељењу петог разреда и разговора са малишанима.

„Ова деца, за разлику од деце која живе у великим градовима, поред учења, помажу и својим родитељима у сеоским домаћинствима и готово сваког дана имају послове у оквиру своје куће, свог домаћинства. Они још као мали доприносе развоју својих домаћинстава, својих места, а после тога су и ђаци који до својих школа треба да дођу пешке и да се из школа врате кући пешке. Они од малена знају и шта је рад и шта је труд и да, као што вредно раде, треба вредно и да уче“, истакао је Терзић.

Након разговора са ученицима лађевачке матичне школе, градоначелник је изразио уверење да ће све књиге бити прочитане, будући да је имао прилике да чује и песме које ова надарена деца сама пишу. Разговарајући са њима и о свом школовању и о томе како радити на себи, градоначелник је поручио:

„Није најважније да они буду најбољи ђаци, да имају најбоље оцене из математике, физике, хемије, српског језика, музичке културе… Најважније је да науче да вредно раде како би у животу остварили успех. Сигуран сам да ће то ова деца и успети.“

Помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић је указао на то да су најугледнији просветитељи кроз време указивали на значај књиге и читања.

„Још у средњем веку је Свети Сава, родоначелник, говорио да оно што је написано припада светлости, тами оно што није. Шест векова касније, Доситеј Обрадовић је ускликнуо ‘књиге, браћо моја, а не звона и прапорци’. Ту је и Вук Стефановић Караџић и многи други… Наша света дужност у овом времену је да наставимо тим путем, да код деце уграђујемо љубав према књизи и читању.  Ако вам неко дође у госте са наручјем књига, будите сигурни да бољи поклон нисте могли да добијете и да већу пажњу нисте могли да имате“, рекао је Милишић, који се ђацима у лађевачкој школи представио и као писац стиховима своје песме за децу „Како смо се ми волели“.

Директорка Основне школе „Драган Ђоковић Уча“ у Лађевцима Јелена Трнавац је захвалила гостима на вредном поклону за школску библиотеку која, у матичној школи, има око 4.500, а у издвојеним школским местима између 1.300 и 1.500 књига.

„Наши ученици користе библиотеку у знатној мери, али свакако треба да побољшамо читалачку културу јер знамо да данас, у доба дигитализације, ученици више прибегавају дигиталним уџбеницима, ПДФ форматима а не писаној речи“, рекла је директорка.

Како је навела, поред матичне школе у Лађевцима, коју похађа 117 ученика од V до VIII разреда, распоређених у шест одељења, у околним селима Горњи Лађевци, Тавник, Обрва, Цветке и Милочај, функционише пет издвојених школских места, у којима наставу похађа 104 ученика нижих разреда у 11 одељења.

Књиге којима су градоначелник и његов помоћник увеселили малишане који похађају Основну школу „Драган Ђоковић Уча“ – и у матичној школи и у истуреним одељењима, обезбеђене су уз помоћ краљевачке Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и издавачке куће „Повеља“, која функционише у оквиру Библиотеке, и књижаре „Прозор“.

Print Friendly, PDF & Email