На сто дванаестој, ванредној, седници Градског већа града Краљева, којом је председавао градоначелник др Предраг Терзић, у предлогу Дневног реда било 26 тачака, а како су поднети предлози за допуну за још две тачке, исти је једногласно усвојен са 28 тачака.

Донет је Закључак којим се утврђује Предлог одлуке о буџету града Краљева за 2023. годину.

„У буџету за 2023. годину предвиђени су укупни приходи у износу од 5.064.000.000 динара, а расходи у висини од 5.559.000.000 динара. Износ од 495.000.000 динара на приходној страни представља суфицит из претходних година. С обзиром да очекујем да ће завршни рачун буџета за 2022. годину показати знатно већи суфицит од предвиђеног, након усвајања завршног рачуна буџета, усвојићемо ребаланс буџета за 2023. годину којим ће сигурно 400.000.000 до 500.000.000 динара више бити предвиђено за капиталне инвестиције у граду, на приградском и сеоском подручју“, појаснио је градоначелник.

Према његовим речима, највећи део прихода тиче се пореза који су остварени на територији града. Укупно на приходној страни од пореза Град је планирао да приходује чак 3.863.000.000 динара што чини 76,28 процената односно више од три четвртине укупних прохода чине порески приходи, а међу њима највећи су порези на доходак, добит и капиталне добитке у износу од 3.079.000.000 односно 61 одсто свих прихода.

„Резултат већих прихода на зараде су новоотворена радна места у компанији Леони, Тај групи и Гиру, а све већи број краљевачких предузећа запошљава раднике и то се примећује у градском буџету.  Неко ко живи у Студеници, на Рудну или Гледицу због просторне удаљеност неће тражити посао у центру града, али мора да осети побољшање стандарда које настаје тако што градимо нове путеве, канализациону и водоводну мрежу, уређујемо наш град“, поручио је Терзић.

Он је подсетио да градски већници годинама користе систем електронских сервиса, а сада су на позицији Скупштине града Kраљева издвојена финансијска средства за куповину таблет рачунара, тако да ће одборници сада добијати материјал за седнице на мејл, што ће бити знатно лакше и јефтиније јер се новац неће трошити на штампање материјала, који некада може тежити и до 10 килограма. Такође, из градског буџета у потпуности је реконструисана скупштинска сала, а донацијом је опремљен простор за одржавање електронских седница.

Градоначелник је нагласио да су обезбеђена додатна финансијска средства за краљевачке студенте који су током године добијали укупно 100.000 динара у десет месечних рата, а сада ће стипендија износити 20.000 месечно, при чему је  неопходно да студенти имају добре оцене, висок просек и да редовно уписују годину.

„Изменили смо Одлуку о стипендирању студената тако што смо дали потпуно другачије услове за студенте са хендикепом. Довољно је да у претходној години имају 36 од 60 ЕСПБ, колико се може остварити у  једној години, да уписују годину за годину, а када из здравствених разлога нису у могућности да упишу наредну годину и за то имају документацију, Град ће њихову пријаву прихватити. Жеља нам је да помогнемо свим краљевачким студентима да могу да заврше жељене факултете и након тога, ја бих волео, да се врате у наш град“, поручио је Терзић.

Према његовим речима, Град сваке године обезбеђује средства за стамбене заједнице у висини од 50 до 70 процената средстава колико је неопходно за извођење реконструкције кровова и друга инвестициона одржавања, за шта ће у буџету бити издвојено, као и 2022. године, 30.000.000 динара.

„То није обавеза Града, сами станари би требало да одржавају заједничке просторије у зградама, кров и лифтове, али Град жели да изађе у сусрет обезбедивши средства за те намене. Очекујем да ће стамбене заједнице припремити пројектно-техничку документацију и скупити довољно новца како бисмо успели да та средства утрошимо и да наше зграде буду функционалне и још више добију на вредности“, поручио је градоначелник.

Како је напоменуо, Град обезбеђује средства и за урбану регенерацију у Доситејевој улици, с обзиром да је држава у ребалансу буџета за 2023. годину определила средства, ангажовани су консултанти који почињу са радом, тако да се  очекује да ће бити завршена јавна набавка за рушење две зграде и изградњу једне нове зграде у Доситејевој улици и да ће људи, који годинама чекају стамбено збрињавање, добити станове и боље услове за живот достојне човека.

Већници су се позитивно изјаснили на закључке којима се утврђују предлози решења о давању сагласности на програме пословања за 2023. годину ЈКП „Водовод“, ЈКП „Путеви“, ЈКП „Чистоћа“, ЈКП „Пијаца“ и ЈЕП „Топлана“.

Како је појаснио градоначелник, град Kраљево је за 2023. годину предвидео субвенције јавним комуналним и енергетским предузећима на територији града Kраљева, што је предвиђено и њиховим програмима пословања, па ће ЈКП „Пијаца“ добити субвенцију од 20.000.000 динара, ЈКП „Чистоћа“ ће бити субвенционисана у износу од 22.000.000, ЈКП „Водовод“ ће добити субвенцију у износу од 16.500.000 динара, а ЈЕП „Топлана“ 81.000.000 динара, при чему 26.000.000 динара се односи на инфраструктурне радове који су већ изведени у Воћаревим ливадама, а класична субвенција ће износити 55.000.000 динара.

Први човек града је поручио да ће из градског буџета бити издвојено 10.000.000, као и претходне године, за развој сеоског туризма, за пољопривреду и рурални развој чак 130.000.000 од чега ће 85.000.000 динара бити опредељено за мере које се дају као подршка за рурални развој, а 44.000.000 динара је обезбеђено за комасацију. У складу са уговором о јавно-приватном партнерству, као субвенцију Града према превознику за јавни градски и приградски превоз обезбеђено је 150.000.000 динара, а за унапређење безбедности саобраћаја кроз Фонд за саобраћај опредељено је 74.000.000, од којих део средстава може бити искоришћен за инвестиције. Град ће обезбедити додатна средства у циљу безбедности деце и старијих у саобраћају тако што ће урадити тротоаре првенствено на сеоским подручјима.

Терзић је истакао да је у буџету за наредну годину за предшколско образовање и васпитање односно за приватне вртиће опредељено чак 65.000.000 динара јер је циљ је да у наредних неколико година буду у потпуности укинуте листе чекања и да свако дете може да се упише државни или приватни у вртић. За социјалну и дечју заштиту обезбеђено је 252.000.000 динара, при чему су обезбеђена значајна средства за субвенције ратним војним инвалидима, а кроз новчану помоћ породицама са троје деце обезбеђено је 26.500.000 динара.

„Ради се о ценама комуналних услуга које су субвенционисане за те породице.  Желим да се захвалим свим продавницама рачунарске опреме, обуће и одеће за децу, књижарама, фудбалским, кошаркашким, одбојкашким и другим клубовима који су обезбедили попусте за породице са троје и више деце или су омогућили да њихове услуге користе потпуно бесплатно“, поручио је градоначелник.

Средства у износу од готово 4.000.000 динара издвојена су за награду „Анђелко Савић“, за Црвени крст 14.000.000 од чега за Народну кухињу шест, а преосталих осам за програмске активности Црвеног крста. Као помоћ Примарној здравственој заштити опредељено је 6.000.000 динара, а у договору са директорком Дома здравља Краљево у ребалансу буџета биће опредељена додатна средства за реконструкцију дела сеоских амбуланти тамо где постоји потреба за тим. Град Краљево је предвидео 30.000.000 динара за медије, што је седам милиона више него што је било опредељено у 2022. години. За развој спорта и омладине на територији града Kраљева обезбеђено је укупно 112.000.000 динара како би младим Краљевчанима били омогућени бољи и квалитетнији услови за бављење спортом.

Градоначелник је истакао да су, у оквиру средстава за Народни музеј Краљево, обезбеђена средства за физичко и техничко обезбеђење спомен-парка на Гробљу стрељаних 1941. године.

„Сведоци смо да људи тамо улазе да краду делове ограде, одводе коње на испашу и то је срамота свих нас. Зато смо обезбедили новац за постављање камера, изградњу кућице у којој ће увек бити два чувара који ће обилазити тај простор и неће дозвољавати да уђе неко ко се неће понашати у складу са правилима. Након тога ћемо оградити простор и у ребалансу буџета обезбедити  финансијска средства како би били завршени радови на капели и били изграђени други садржаји. Овај град је много пропатио и у Првом и у Другом светском рату и морамо да негујемо културу сећања на наше хероје“, поручио је градоначелник.

На седници Градског већа донет је Закључак којим се утврђује Предлог Кадровског плана у Градској управи града Краљева, Градском правобранилаштву града Краљева, Локалном омбудсману града Краљева и Служби за интерну ревизију органа и служби града Краљева за 2023. годину, као и Правилник о изменама и допунама Правилника о организацији и систематизацији радних места у Градској управи града Краљева, Градском правобранилаштву града Краљева, Служби за буџетску инспекцију града Краљева, Локалном омбудсману града Краљева и Служби за интерну ревизију органа и служби града Краљева.

Већници су донели решење о утврђивању престанка рада на положају начелнику Градске управе града Краљева услед подношења оставке, као и два решења о давању сагласности на Решење начелника Градске управе града Краљева, број 3121/22 којим је извршена измена Решења број 2390/22, за пренамену буџетских средстава за капиталне трансфере за Основно образовање и васпитање ОШ „Димитрије Туцовић“ односно о давању сагласности предузећу „ECOR GLOBAL LTD D.O.O“ Тавник за установљење права службености пролаза ради изградње локалне атмосферске канализације.

Градско веће донело је закључке којима се утврђују предлози решења о данању сагласности на програме пословања Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“, Јавног предузећа „Градско стамбено“ и Регионалног центра за управљање комуналним отпадом „Регион Краљево“ доо.

Донета су два закључка којима се утврђују предлози решења о давању сагласности – на Одлуку о разрешењу и именовању директора Регионалног центра за управљање комуналним отпадом „Регион Краљево“ доо Краљево, коју је донела Скупштина друштва „Регион Краљево“ доо односно на Одлуку о измени и допуни Статута Апотекарске установе Краљево број 8-6/2, коју је донео управни одбор установе.

Већници су донели закључке којима се утврђују предлози одлуке о  доношењу Плана генералне регулације „Рибница“ односно о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије Завршног рачуна буџета града Краљева за 2022. Годину, као  и Закључак којим се утврђује Предлог решења којим се Влади Републике Србије предлаже доношење закључка о продужењу права коришћења граду Краљеву за потребе Историјског архива на војном комплексу „Објекти на кат.парцели број 946 КО Краљево“ у Краљеву, ул. Чика Љубина бр. 2.

О наведеним предлозима одлуку ће донети одборници на наредној  Скупштини града Краљева.

Print Friendly, PDF & Email