Град Краљево и Национална служба за запошљавање – Филијала Краљево уприличили су свечану доделу одлуке за субвенцију за самозапошљавање. Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и директорка Филијале за запошљавање Снежана Прелић уручили су одлуке за 31 корисника са територије Града, који ће у току ове године покренути сопствени бизнис, уз финансијску и стручну подршку Националне службе за запошљавање и Града Краљева.

Како је истакао градоначелник, Влада Републике Србије и Град Краљево су претходних неколико година много урадили на поспешивању запошљавања на територији Краљева.

„Од 2016. до краја 2022, за само шест година, у Kраљеву се запослило чак 8.000 људи. Кроз сарадњу Владе Републике Србије, Националне службе за запошљавање и Града Kраљева успели смо да отворимо две велике фабрике –  ‘Леони’, у којој данас ради више од 4.000 Краљевчана, ‘Еуротај’, у коме је запослено 1.050 људи из Kраљева, у ‘Гиру’ данас ради готово 900 радника, али и велики број наших краљевачких предузећа повећао је број радника, а порасле су и плате“, појаснио је Терзић.

Према његовим речима, поред људи који се запошљавају у тим новоотворени фабрикама и другим производним погонима, Град заједно са државом помаже и оним људима који желе да отворе своје радње, нова предузећа, да сами себе запосле, а да касније увећавањем броја радника запосле и своје комшије, рођаке, пријатеље.

„Управо из тог разлога, Град сваке године издваја средства за мере активне политике запошљавања како бисмо помогли оним људима који спадају у категорије теже запошљивих, који су млађи од 30 година, који су старији од 50, чак и од 60 година, који су остали без посла у фирмама које су се угасиле, да помогнемо и ромској мањих, али и свима онима који годинама чекају посао“, истакао је Терзић, па појаснио да је Град, удруживши средства са Националном службом за запошљавање, ове године обезбедио 4.700.000 динара из градског буџета, а са 4.600.000 из републичког буџета, укупно је обезбеђено 9,3 милиона која су расподељена на 31 корисника.

„Сигуран сам да ће ови људи имати посла и успети да зараде плату и за себе и за своје породице, зато је важно да Град издваја средства, онолико колико је неопходно, како бисмо успели да запослимо што је већи број људи. Мислим да је ово додатни стимуланс за све нас и да сви имају користи од помоћи људима за самозапошљавање“, поручио је градоначелник.

Како је појаснила директорка Националне службе за запошљавање – Филијала Краљево Снежана Прелић, 72 корисника поднела су захтев за ову субвенцију, међутим, у складу са могућностима односно средствима којима Град Kраљево и Национална служба за запошљавање располажу, било је могуће одобрити само 31 захтев, што је око 40 одсто од укупног броја.

„Веома велики број незапослених лица са наше евиденције заинтересован је да покрене предузетништво и постане део привреде Града Kраљева, што свима нама, на неки начин, даје задатак за неку идућу годину да се што више средстава издваја за ову меру активног запошљавања“, казала је директорка.

Прелић је подсетила на то да су захваљујући средствима која су била обезбеђена искључиво из буџета Националне службе, у мају, већ одобрили 40 захтева, захваљујући којима је 40 корисника са територије Града Kраљева покренуло сопствени бизнис.

„Ово је веома велика ствар и за Град и за тржиште рада јер бавити се предузетништвом је одговоран посао и храбар потез. Сматрам да све институције, почев од Града, који је кровна институција, тржишта рада, али и институција попут Привредне коморе, Развојне агенције, Удружења предузетника, сви смо ми подршка и карика у том ланцу подршке“, истакла је директорка краљевачке филијале Националне службе.

Према њеним речима, од 31 захтева 24 припадају женском предузетништву, један део је младих до 30 година, али и велики број дугорочно незапослених. У питању су производња металних конструкција, душека, намештаја, хране за кућне љубимце, производња козметичких препарата, одеће, а један део се односи на услужно занатство, пре свега, када је у питању женско предузетништво, великим делом су заступљене козметичарско-фризерске услуге.

„Град Kраљево данас на евиденцији Националне службе за запошљавање има 5.800 незапослених, у односу на 2013. годину то је 7.000 мање, тако да је ово велики успех за Град који има изузетан потенцијал да даље развија привреду“, поручила је Снежана Прелић.

Она је најавила да реализација програма Моја прва плата, који Влада Републике Србије реализује у сарадњи са Привредном комором и Националном службом за запошљавање, за ову годину креће од 10. октобра, као и да послодавци, из приватног и јавног сектора, имају прилику да се пријављују до краја месеца. Током новембра за програм могу да се пријаве назпослени до 30 година старости, без радног искуства, са евиденције Националне службе за запошљавање. Прошле године са територије Града Краљева учествовало је више од 50 послодаваца, а 73 лица укључена су у програм.

Print Friendly, PDF & Email