Спортски савез Краљева, као кровна спортска организација која окупља највећи број спортских клубова са територије нашег града, чији циљеви су развој и промоција спорта у граду и подстицање свих грађана, а посебно деце, за бављењем спортом, традиционално, доделио је признања најуспешнијима у области спорта за 2023. годину, захвалнице, посебна и специјална признања онима који су допринели развоју и афирмацији краљевачког спорта.

Добитнике и госте поздравио је председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић, истакавши да је ово прилика да у нашем граду видимо легенде краљевачког, европског, али и светског спорта.

„Поред нас су најбољи кошаркаши, рукометаши, одбојкаши, бициклисти, освајачи европских, светских и олимпијских медаља, људи који воле спорт, који су цео живот посветили такмичењу. Уз њих су и млади, који тек почињу своје играчке каријере, који имају прилику да уче од најбољих. Град Краљево је ту да помогне, да обезбеди услове за тренирање, који ће омогућити нашој деци да здраво живе, здраво расту, развијају спортски дух. Неки ће постати шампиони, донети у Краљево, надам се, већ са следећих Олимпијских игара медаљу. Сигуран сам да ће сви они постати оно што је најважније – добри људи“, рекао је Терзић додајући:

„Град ће наставити да, у сарадњи са Спортским савезом, са нашим клубовима и организацијама, развија спорт. Сигуран сам да ћемо имати подршку Министарства спорта, као што смо имали и ове, али и претходних година, подршку гранских савеза и свих који воле спорт и живе за спорт.“

Да ће се сарадња Министарства спорта и Града Краљева наставити, потврдио је и државни секретар Марко Kешељ

„У Министарству спорта и у наредном периоду имаћете савезника и сараднике. Многи велики спортски догађаји су се изместили из великих градова баш у Краљево, а то би требало да буде пракса и у будућности. Са развојем инфраструктуре, надам се да ће се развијати и спортска инфраструктура, а са њом и услови да се домаћа и међународна такмичења одржавају у градовима попут Краљева“, рекао је Кешељ истакавши да му је велико задовољство и привилегија што је у име Министарства спорта у Краљеву, граду спорта.

„И као професионални спортиста, док сам се бавио кошарком, из града Краљева и ‘кутије шибица’ излазио сам често поражен, у којем год клубу да сам играо“, додао је, честитајући добитницима и пожелевши им нове успехе.

Председник Спортског савеза Краљева Александар Даишевић је истакао да је једна лепа традиција настављена на свечанији начин у жељи да краљевачким спортистима, који остварују веома запажене резултате, приреде и адекватну свечаност приликом награђивања.

„Година за нама је била изузетно тешка, али и изузетно плодоносна. Само Краљево је изборило две визе за Олимпијске игре – Душан Рајовић и Јелена Ерић ће бити на Олимпијади у Паризу. Још увек нису познате све репрезентације у свим спортовима, надамо се да ће бити још Краљевчана. Резултати које остварују млађе категорије су јако добри, има неколико узастопних државних првака, што говори да се изузетно добро ради, посебно у бициклизму, кајаку, рукомету – женском, који је у великом узлету. Надам се да је ово почетак и да ћемо бити у прилици да о овим резултатима говоримо и чешће и да ће краљевачки спорт кренути крупним корацима напред. Издвајање из буџета за спорт је веће него раније, али ће се Спортски савез борити да буде и још веће јер су то краљевачки спортисти заслужили“, рекао је председник Спортског савеза Краљева истичући колико су поносни на краљевачке спортисте и њихове успехе.

Најуспешнији пионири у 2023. Години, према мишљењу Спортског савеза Краљева, јесу Вања Базић, из Kајак клуба „Ибар“, и Вукашин Бајовић, из Одбојкашког клуба „Рибница“, док је најуспешнија пионирка Ирина Јовановић, из Бициклистичког клуба „Металац“. Титулу најуспешнијих у кадетском узрасту понели су Огњен Алексић, из Бициклистичког клуба „Металац“, и Миа Ђекић, рукометашица Женског рукометног клуба „Металац“. Најуспешнији јуниор и јуниорка су из Kајак клуба „Ибар“ – Вук Базић и Ања Богдановић. Бициклистички клуб „Металац“ је изнедрио и најуспешније сениоре – Душана Рајовића и Јелену Ерић. Најуспешнијoм eкипом проглашен је Бициклистички клуб „Металац“, најуспешнији тренер Никола Јовановић, из Женског кошаркашког клуба Kраљево, а најуспешнији спортски радник Бранислав Пауновић, из Ауто-мото спортског клуба „KV Racing team”.

Посебна признања онима који су радом, посвећеношћу, улагањем и резултатима задужили град Краљево и допринели спорту у њему, Спортски савез Краљева је доделио Слободану Поповићу, Станоју Костићу, Станиши Јовановићу, Драгану Нешковићу, Драгану Тодорићу, Ђорђу Коковићу, Миодрагу Милићу, постхумно – Радовану Радуловићу Рулу и Зорану Миловановићу.

Специјална признања спортистима који су годинама представљали и промовисали наш град, на терену и ван њега, организацијама које су помогле да заједничким акцијама промовишу спорт широм наше земље, Спортски савез Краљева је доделио фудбалеру Александру Луковићу, кошаркашу Николи Лепојевићу, рукометашу Драгану Шкрбићу, Српском атлетском савезу и Фудбалском савезу Региона Западне Србије.

Захвалнице за помоћ, промоцију и развој краљевачког спорта у 2023. години Спортског савеза Краљева уручене су Туристичкој организацији Kраљева, Предшколској установи „Олга Јовичић Рита“, Дому ученика Kраљево, ЈKП „Чистоћа“ Kраљево, Спортском центру „Ибар“, Служби хитне медицинске помоћи. Представници медија су такође добили захвалнице – Радио-телевизија Kраљево, Радио-телевизија Мелос, Портал Kруг, Горан Шљивић. Захвалнице су добили и Удружење пензионера Kраљево, Хуманитарна организација Срби за Србе и АK „Top jump“, затим хотели „Турист“, „Минерал“, „Сунце“ и „Техноград“, као и начелник Градске управе града Kраљева Дејан Ћајић, руководилац Школске управе Kраљево Бојана Маринковић, директор Дома здравља Kраљево Мирјана Kрчевинац и Никола Девић, из ЈKП „Чистоћа“.

Промовишући спорт и здрав живот, током прошле године, Спортски савез Краљева је, у сарадњи са клубовима, спортским организацијама, гранским савезима, Спортским савезом Србије, установама, хуманитарним удружењима, организовао више од 20 спортских манифестација – Лига малих шампиона, Жене у спорту, ватерполо пливачки камп Академије талената, Тројка из блока, Шампионат Балкана у атлетици, фудбал 3х3, Свесрпски куп, едукација тренера кроз семинаре, Ауто-трка Велика награда Краљева, Треће спортско доба….

Print Friendly, PDF & Email