Поред троје краљевачких малишана који се роде с почетка нове календарске године, и три нова становника нашег града који на свет дођу на празник рођења новог живота – Божић, од Града Краљева добијају дарове – подсетио је председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић приликом уручења поклона.

Поштујући епидемиолошке мере, посета Породилишту и обилазак беба и разговор са њиховим мамама су и овог пута изостали, тако да су, уместо радосних мајки, поклоне Града – поклон-честитке и букете цвећа, од председника Привременог органа др Предрага Терзића преузели запослени у Породилишту односно Општој болници „Студеница“ Краљево, који ће их предати мамама једног дечака и две девојчице.

Родитељи ће ваучере у Апотекарској установи, на територији нашег града, али и у општинама Врњачка Бања и Рашка, за куповину неопходних потрепштина за новорођенче, моћи да искористе до краја наредног месеца.

Терзић је родитељима дечака и девојчице који су обрадовали своје родитеље на најрадоснији хришћански празник – када је рођен Богомладенац Христ, и девојчице рођене другог дана овог великог празника – на Сабор Пресвете Богородице, честитао на „божићним приновама“ пожелевши им да их потомци наставе да радују као што су то свјим рођењем на Божић учинили.

Према речиме докторке Богдане Ћике, специјалисте гинекологије и акушерства, у Породилишту краљевачке Опште болнице „Студеница“, од почетка године, била су укупно 22 порођаја.

„Првог дана нове године имали смо три порођаја – три девојчице, а то, по народном веровању значи, ове године неће бити рата. Сви порођаји су протекли уредно, маме и бебе су добро“, рекла је докторка Богдана Ћика изразивши наду да ће, ако судимо по јануару, ове године бити више беба но претходних година.

Град Краљево, поред новогодишњег и божићног даривања, може да се похвали бројним мерама којима се бори за повећање наталитета на својој територији. У складу са испуњеним условима прописаним одлукама, Град, између осталог, обезбеђује једнократну новчану накнаду мајкама прворођеног детета, као и новчану помоћ незапосленим породиљама, једнократну новчану помоћ породицама са више деце, омогућава субвенционирану цену комуналних услуга породицама са троје и више деце, обезбеђује средства за накнаду дела трошкова боравка деце у приватним вртићима односно субвенционише привредне субјекте са своје територије да за децу предшколског узраста њихових запослених обезбеде „свој“ вртић, такође, помаже паровима да добију потомство омогућавајући накнаду трошкова за вантелесну оплодњу у Републици Србији али и иностранству…

Print Friendly, PDF & Email