У Градској кући, у организацији Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и ЕТМ продукције, одржано је регионално такмичење квиза за децу „Научи се човече – Саобраћајни зна(Л)ци“. На овом нивоу такмичења ђаци Основне школе „Јово Курсула“ из нашег града одмерили су знање о саобраћајним правилима са ученицима основних школа из Врњачке Бање, Трстеника и Крушевца.

Представник Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Младен Ковач истакао је да се ради о занимљивом и едукативном квизу из области безбедности саобраћаја који је намењен ђацима од петог до осмог разреда, а који Агенција организује са локалним саветима за безбедност саобраћаја другу годину заредом.

„Квиз се прошле године први пут реализовао у осам локалних самоуправа, а ове године учествују по четири основне школе из шеснаест локалних самоуправа, дакле укупно 64 школе. Свака екипа има четири такмичара од којих су три играча – ученици V, VI, VII разреда и капитен – ученик VIII разреда који помаже саиграчима да се крећу кроз таблу и освајају централна поља. Након регионалног такмичења, две најбоље екипе пласираће се у завршни круг квиза који ће бити одржан у Београду“, појаснио је Ковач.

Према његовим речима, питања се највише односе на безбедност пешака, бициклиста и путника, с обзиром на то да деца највише у том својсту учествују у саобраћају. Како је истакао, ово је само једна од превентивних активности са циљем да деца допуне своје знање, али и да буду подстакнута да изграђују позитивне ставове и евентуално коригују своје неке небезбедне навике у саобраћају.

„Праве ефекте ових активности можемо да очекујемо кроз неколико година, када ови ученици постану активни учесници у саобраћају као млади возачи“, изјавио је Ковач, па захвалио Граду и краљевачком Савету за безбедност саобраћаја на успешној организацији квиза.

Координаторка Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Марија Илић изразила је задовољство што је наш град домаћин регионалног такмичења на којем ће учествовати ђаци једне краљевачке школе, али и основних школа из Врњачке Бање, Трстеника и Крушевца. Како је истакла, циљ квиза јесте да учесници кроз занимљиво осмишљену игру искажу своје знање, али и науче, о безбедности саобраћаја и безбедном понашању у саобраћају.

У првом кругу такмичења „Научи се човече – Саобраћајни зна(Л)ци“, на локалном нивоу, осим првопласниране екипе Основне школе „Јово Курсула“, такмичили су се ђаци основних школа „Димитрије Туцовић“, „Вук Кaраџић“ и „Светозар Марковић“.

Осим у Краљеву, током школске 2022/2023. године, квиз ће бити организован у Инђији, Новом Београд, Земуну, Старој Пазови, Вршцу, Панчеву, Ковину, Белој Цркви, Крушевцу, Трстенику, Врњачкој Бањи, Тополи, Ужицу, Чајетини и Новој Вароши.

Print Friendly, PDF & Email