У једној од најмодернијих фабрика у Европи, са високим степеном аутоматизације и роботима последње генерације – „Punai DOO Kraljevo“, почела је производња ватросталних материјала. Пресецањем врпце и званично је обележен почетак производње у некадашњој Фабрици смолом и тером везаних опека „Магнохром“, тако да је традиција производње ватросталних опека у нашем граду настављена.

Реномирана компанија „Punai DOO Kraljevo“ послује у саставу корпорације „PRCO Group“, која је водећи кинески произвођач ватросталних материјала и једна од најнапреднијих фирми на свету по технологији производње ватросталних материјала. Од оснивања, „Punai“ корпорација се придржава мисије пружања одличних производа и системских решења за глобалне индустрије пружајући висококвалитетне производе и услуге за скоро седамдесет од сто највећих светских компанија за производњу челика.

Обнављање фабрике у Краљеву је почело 2022. године, уз константно увођење напредне технологије у производњу најквалитетнијег ватросталног материјала у балканској регији. У циљу што бољег пружања услуга и стварања вредности за купце широм света, после више од годину дана изградње и припреме, српска фабрика „Punai“ корпорације спремна је за производњу.

Према речима генералног директора „Punai Serbia“ Фан Јун Линга, план изградње фабрике одвија се у две фазе. У првој се гради производни капацитет од 30.000 тона производа од  магнезит угљеничне цигле и 10.000 тона необликованих производа. У другој фази ће бити изграђен производни капацитет од 20.000 тона магнезијум угљеничне цигле и 10.000 тона необликованих производа. Након целокупног пуштања у рад достићи ће се годишњи производни капацитет од 50.000 тона магнезијум угљеничних и 20.000 тона необликованих производа. Производи углавном служе купцима у Европи у индустрији са високим температурама.

Како су истакли представници кинеске компаније, прва фаза пројекта, која је завршена, представља инвестицију у укупном износу од 10,8 милиона евра. Пунопроцесна аутоматизована производна линија заснива се на потпуно аутоматским хидрауличним пресама и роботима обезбеђујући стабилност производа у највећој могућој мери, смањујући интензитет рада радника и потрошњу енергије како би се у највећој могућој мери испунили захтеви животне средине. Након што потпуно буду завршене прва и друга фаза и производна линија буде пуштена у рад, запослиће више од 30 радника локалног становништва и допринети локалној привреди са око 70 милиона евра вредности индустријске производње.

Милан Бјелић, суоснивач „Punai“ корпорације, сматра да ово за државу Србију значи повратак некада велике фирме „Магнохром“ на светско тржиште за пласман ватросталног материјала. На овом пројекту је, како је истакао, лично радио од прве иницијативе и контаката са овом великом кинеском компанијом и, захваљујући председнику „PRCO“ и његовим сарадницима, данас сведочимо завршетку изградње фабрике и почетка производње у њој. Према његовим речима, ова фабрика ће производити пет пута више ватросталног материјала него деведесетих година.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је подсетио на велике пројекте реализоване у нашој земљи у партнерству са Републиком Кином и поручио да је отварање ове фабрике још један доказ чврстог пријатељства између наших земаља.

„После изградње моста Борча-Земун, изградње брзе пруге Београд – Нови Сад – Будимпешта, приватизације Железаре у Смедереву РТБ Бор, челично пријатељство Народне Републике Кине и Србије се доказује и у Краљеву отварањем фабрике „Punai“. Сарадња између Србије и Кине је веома значајна. Када је господин Бјелић започео сарадњу са „Магнохромом“ и упознао се са асортиманом производа, сигурно је знао који је наш потенцијал и надао се да ћемо успети да нађемо стратешког партнера који би обновио производњу у нашој краљевачкој фабрици“, рекао је градоначелник додајући да је по „Магнохрому“ Краљево некада било надалеко познато – у читавој Србији, Европи и свету, и да је фабрика запошљавала највећи број грађана Краљева – 5.500.

„Сигуран сам да ће наши кинески пријатељи поново учинити ову фабрику великом и да ће ово бити још један доказ наше веома успешне сарадње“, рекао је градоначелник изражавајући захвалност свима који су допринели отварању ове фабрике у нашем граду и поручивши да ће у локалној самоуправи града Краљева имати снажну подршку.

Print Friendly, PDF & Email