У долини Западног Поморавља, код Краљева, шумадијско место Обрва било је домаћин Прве међуопштинске изложбе оваца сјеничке расе. Удружење одгајивача оваца и говеда „Западна Морава 2011“  које је, уз подршку Града, било организатор ове манифестације, окупило је бројне узгајиваче са територије града Краљева, Чачка и општине Горњи Милановац.

Штандове са изложеним животињама, на простору код Ветеринарске станице „Зовет“, обишли су градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Душанка Голубовић.

Како је истакао градоначелник, једна оваква смотра, која се ове године организује први пут, добра је прилика да се одгајивачи са територије Краљева, али и сточари из других делова Србије, упознају са новим сазнањима у одгоју оваца и говеда, али и других животиња.

„Град је још једном помогао манифестацију из области пољопривредне производње, али и у наредним годинама ћемо одвајати средства у ове намене како бисмо помогли свим људима који желе да организују изложбе, саветовања или окупљања где ће млади прољопривредници моћи да науче нешто ново“, изјавио је Терзић, па поручио:

„Циљ је да свим људима који желе да се баве ратарством, воћарством, који желе да свој новац и време уложе у одгој стоке, помогнемо да стекну нова знања како би могли да остваре боље приносе, како би њихове овце и говеда за краће време добила већу масу и месо било квалитетније.“

Градоначелник је подсетио да Град Краљево издваја значајна финансијска средства за развој пољопривреде на нашој територији, а у наредним годинама, како сматра, та средства ће бити још већа. Он је изразио наду да ће ова манифестација у наредним годинама постати традиционална, па пожелео узгајивачима срећу у такмичарскм делу манифестације.

Државна секретарка Душанка Голубовић нагласила је да изложбе попут ове сасвим сигурно доприносе квалитетном окупљању пољопривредних произвођача који овом приликом имају могућност да размене своја искуства, али и доприноси развоју такмичарског духа и конкурентности између њих.

„Када сами виде какви су њихови производи и расе које су довели на изложбу у односу на друге, то сасвим сигурно представља једну подстицајну атмосферу и за њихово будуће унапређење. Данашња изложба доприноси видљивости сјеничке врсте која је код нас врло заступљена и квалитетна. Ове овце дају укусно и квалитетно месо, млеко и познати сјенички сир, тако да то представља и одређени бренд Србије и једна оваква изложба доприноси томе да се и Србија, у смислу изградње свог идентитета и аутохтоности, препозна и на један овакав начин“, појаснила је државна секретарка.

Према речима представника Удружења „Западна Морава 2011“ Бранка Шејата, с обзиром на то да манифестација има такмичарски карактер, оцењивање ће се вршити у три категорије и то – овце до 5 година старости, овнови до 5 година старости и двиске односно овчице старе до годину дана, а за прва три места, у свакој категорији, организатор је припремио прикладне награде. У име организатора, Шејат је захвалио Граду, али и другим спонзорима, на подршци без које одржавање манифестације не би било изводљиво.

Члан комисије за оцењивање, представник Института за сточарство, Немања Лечић истакао је да је смотра сјеничке расе оваца добар начин да одгајивачи прикажу резултат дугогодишњег рада и стекну увид колико се напредовало у узгоју. Овакве изложбе пружају могућност узгајивачима да чују вредне информације и сугестије које им могу помоћи у даљем узгоју.

Сјеничка овца једна је од наших најкрупнијих сојева праменки и доминантна је раса у Србији. Назива се још и пештерска овца, а име је добила по месту Сјеници на Пештерској висоравни. Карактеристично за сјеничке овце јесте да имају главу обраслу најчешће белом длаком, са црним врховима ушију и колутовима око очију, као и црно оивиченом губицом. Ова раса се последњих деценија проширила са Пештера на скоро цео западни део Србије, северни део Црне Горе, а има је и у Босни и Херцеговини.

Фото: Горан Шљивић

Print Friendly, PDF & Email