Како би сачували вредно наслеђе за будуће генерације, Град Краљево и Град Чачак уложиће укупно око три милиона динара за реконструкцију Храма Светих апостола Петра и Павла у Црквеној општини Лазац, који ће наредне године прославити два јубилеја – два века од освећења прве цркве брвнаре и 60 година од освећења цркве у зиданом здању.
На месту Храма Светих апостола Петра и Павла 1825. године освештана је црква брвнара, за чију изградњу 1824. године је заслужан кнез Милош Обреновић, а зидана црква, која је грађена од 1961. до 1964, освештана је 1965. Лазачка светиња, посвећена Светим апстолима Петру и Павлу, сазидана на брежуљку, место је сабрања мештана и краљевачких и чачанских села – Ласца и засеока села Пекчанице, Петнице, Премеће, Брезовице…
Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је, са лазачким парохом, јерејем Александром Миликићем, и представницима Града Чачака и извођачима радова, обишао цркву и разговарао о предстојећем извођењу радова на обнови.
Градоначелник је истакао да заједничко улагање средстава са Градом Чачком за обнову ове светиње која покрива територију оба града, у сусрет јубилејима, представља пример добросуседске сарадње, на корист свих људи који живе у Ласцу, али и околним селима, као и да ће се настојати да одличну сарадњу наставе и у будућности.
Према речима свештеника Александра Миликића, последњих година, много тога је урађено на ревитализацији храма и уређивању околног простора, на чему је захвалио члановима Црквеног одбора и верницима парохије који су дали несебичан допринос, уз помоћ Краљева и Чачка. Како каже, изграђен је летњиковац од око 100 квадрата, иза обновљене трпезарије се ради купатило и мала летња кухиња, а постављен је и мобилијар за децу. Препокривена је купола цркве, озидана ограда од камена око цркве, а у цркви је урађено грејање, дуборез – царских двери, владичанског трона, трона Пресвете Богородице, сточића где се продају свеће, сточића целивајуће иконе… Прилаз храму са јужне стране посут је ризлом, а намера је да се прилази цркви и трпезарији асфалтирају.
Треба да се ураде изолација и фасада, будући да су спољни зидови угрожени влагом, да се олтар и звоник цркве препокрију прохромом, да се заврши започети живопис, као и да се поставе мермерне подне облоге, а потом и подно грејање, будући да је сада под цркве бетонски.
Одлуком о буџету Града Краљева за 2024. годину издвојено је двадесет милиона динара за суфинансирање пројеката од јавног интереса за финансирање или суфинансирање традиционалних цркава и верских заједница односно пројеката за изградњу, одржавање и обнову црквених и верских објеката на територији града Краљева. За поставку мермерне подне облоге Храма Светих апостола Петра и Павла у Ласцу, из буџета Града Краљева, издвојено је 1.433.700,00 динара.
Print Friendly, PDF & Email