Храм у Кованлуку посвећен Светом Василију Острошком, којег је у нашој Српској цркви Господ одредио за посебну мисију, за помоћника и исцелитеља свих невољних и болних, који са чврстом вером и љубављу долазе и приступају му као великом чудотворцу и Божјем угоднику, на празник овог великог светитеља – 12. маја, прославио је храмовну славу.

            Свету архијерејску литургију, уз саслужење старешина и свештенства краљевачких храмова, служио је Његово преосвештенство епископ жички г. Јустин. Уз парохијане и велики број верног народа, молитви великом чудотворцу, чија дела су позната и изван граница Српске православне цркве, присуствовала је и заменица градоначелника Града Краљева Кристина Марковић.               

Верницима у препуном храму и порти беседио је владика, осврнувши се на различите приступе схватању Христове жртве – апостола Томе, Петра и Павла и Светог Василија.

            Свети апостол Тома није веровао док није додирнуо ране Његове од клинова и док није ставио руку своју у ребра Његова, и признао га за Господа и Бога свог. Као други приступ схватању Христове жртве, епископ је навео апостоле Петра и Павла – један га се три пута одрекао, а други, као Салве, гонио га је, али су се обојица касније горко покајали, преумили и на крају заволели Господа Бога.

Владика нас је на крају подсетио на великог угодника Божјег, Светог Василија, који је са једанаест година предат у манастир да се учи монашком животу. Слушајући глас срца свога, пришао је Господу и дао завет да ће остати веран Господу Богу до своје смрти. Тако је спознао ко је истински Бог, као и то шта је Васкрсли Господ учинио за нас.

Како је казао владика, Господ не брани да испитујемо, али не само умом, него да припремимо срце своје љубављу и да истражујемо Господа љубави, који је личност, Бог.

„Само у Господу ми можемо не да преживимо, већ вечно да живимо. Да се спасемо, да нас Господ Бог позна и призна као своје – једини је циљ и једини смисао. Ако то не учинимо својом љубављу и својом вољом, нико други нам не може помоћи“, рекао је Његово преосвештенство епископ жички Јустин, честитајући храмовну славу – Светог Василија Острошког, пожелевши да „он, као следбеник и слуга истинитог Бога, истинити слуга, који помаже и сада, његове мошти, његове силе и молитве, нека буду са свима нама у све векове“.

На Литургији служеној на дан посвећен Светом Василију, чији живот је био живот у Богу, живот сазидан по Христу, у коме све беше Христос, принесени су и освећени славски колач и жито.

Прослава славе Цркве Светог Василија Острошког у Кованлуку, грађене у моравском црквеном стилу, коју је пројектовао архитекта из Kрагујевца Радослав Прокић, освештане 2005. године, настављена је трпезом љубави.

Print Friendly, PDF & Email