Акција организована у циљу представљања младима значаја бриге и одговорности према животној средини, која је, уз чишћење одабраних локација, обухватила и едукативне радионице и предавања о рециклабилности и циркуларној економији и еколошком предузетништву, организована је првог јунског дана на територији града Краљева.

На пет локација, стајалишта дуж магистралног пута у долини реке Ибар подно средњовековне тврђаве Маглич, од Богутовца ка Ушћу, са средњошколцима из Алексинца, ученицима Гимназије и Техничке школе, који су укључени у међународни пројекат Светске организације за заштиту природе – WWF Adria, компанија BioHub из Београда је, у сарадњи са овом организацијом и Факултетом организационих наука у Београду, реализовала пројекат „Циркуларним путем“.

Према речима Уроша Гранића, оснивача и директора фирме BioHub, иницијатора акције, ова локација је изабрана између пет предложених, на основу критеријума који су се односили на логистички и географски положај саме локације.

„Идеја овог пројекта је да приближимо младима идеју о циркуларној економији, да отпад који заврши линеарним путем у најгорем случају у природи, може да се скупи и да може да се преда рециклабилној јединици ради поновног рециклирања и враћања у производни процес“, каже Гранић.

Како истиче Милош Палoц, пројектни координатор у Светској организацији за заштиту природе, која функционише у више од 100 држава света, ова организација делује у великом броју поља које се односе на заштиту природе.

„Између осталог, трудимо се да од најранијег доба научимо младе која је њихова улога и шта је то што они треба да ураде за зеленију будућност. Придружили смо се овој акцији и трудимо се да, кроз учионицу и кроз свет ван учионице, младима објаснимо на које начине могу да буду бољи за себе и за природу“, каже Палоц.

Катарина Попарић, сарадник у настави на Катедри за Центар за екологију односно за еколошки менаџмент и еко маркетинг Факултета организационих наука, истиче да је овај пројекат битан и много леп догађај за све.

„Трудимо се да едукујемо младе и, као факултет, желимо и ми да пружимо подршку младима и укључимо их у овакве пројекте. Сматрам да је ово изузетна прилика за све нас и да се, поред лепог дружења, оствари и циљ – да се покупи отпад и да се млади едукују“.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је обишао учеснике акције и, уз захвалност, пожелео добродошлицу у наш град.

„Град Краљево, Јавно комунално предузеће ‘Чистоћа’ и Дечје одмаралиште ‘Гоч’ су помогли организаторима ове хуманитарне акције, како би успешно протекла, изашли су у сусрет волонтерима како би очистили ово место непосредно испод тврђаве Маглич и простор који се налази уз овај део Ибарске магистрале. Деца из Алексинца су дошла овде у Краљево, подно Маглича, како би нам помогла, а ја сам сигуран да ћемо ускоро организовати нову акцију, када ће им се прикључити ђаци из краљевачких основних и средњих школа“, рекао је градоначелник.

„Ово је пилот пројекат, али планирамо да у будуће активности укључимо и  омладину Краљева, да са њима реализујемо неке будуће акције на локалном нивоу, у истом овом делу долине Ибра или на некој другој локацији“, додао је Урош Гранић и захвалио свима који су подржали овај догађај, првенствено Граду Краљеву и градским институцијама, сарадницима са којима је фирма BioHub пројекат реализовала, као и спонзорима који су акцију подржали.

Након акције чишћења и предавања и радионица, алексиначки средњошколци су имали и слободно време да обиђу тврђаву и уживају у прелепој природи.

Print Friendly, PDF & Email