Дванаест година сарадње између краљевачких и требињских чувара народне традиције прерасло је у нераскидиво пријатељство које спаја и два града. Ансамбл националних игара „Јован Дучић“ из Требиња и ове године је гост Културно-уметничког друштва „Студеница“ из Ушћа, поводом учешћа на Осмој смотри ветерана фолклорна „Ушће 2024“, која се, у организацији Дома културе „Студеница“, одржава у овој варошици.
Директора, управника и кореографа Ансамбла националних игара „Јован Дучић“ из Требиња Небојшу Ратковића и чланове Ансамбла примили су градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић, у присуству директорке Дома културе „Студеница“ Анђелије Стефановић и уметничког руководиоца КУД „Студеница“ Ушће Срећка Павловића.
Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је истакао велики значај сарадње између фолклораша са Ушћа и из Требиња, која је ушла у дванаесту годину и постала традиционална.
„Требињци сваког априла долазе у Ушће, а узвратна посета је током јуна. И ове године, наше културно-уметничко друштво ће, од 21. до 23. јуна, бити гост Требиња. Треба да сарађујемо са свим људима у читавој Србији, али и у оним државама где живе Срби. Свако од нас ко је било када посетио неки град у Републици Српској зна како је тамо дочекан. Када одемо у Бањалуку, Требиње, осећамо се као код куће и на сваком кораку, на улици, када кажете да сте из Краљева, из Србије, дочекани сте као род рођени. Управо зато сви ми из Шумадије, из Централне Србије, волимо да одемо, али волимо и да угостимо наше пријатеље, наше сународнике из Републике Српске, јер, иако не припадамо истој држави, ми смо исти народ“, рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.
Помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић је истакао да сарадња фолклораша Краљева односно Ушћа и Требиња, није једина будући да наше установе културе имају изванредну сарадњу са требињским.
„Народна библиотека ‘Стефан Првовенчани’ веома блиско сарађује са требињском библиотеком, Народни музеј са требињским Народним музејом. Тим путем крећу и неки привредници, тако да се успоставља сарадња и на том нивоу, што је јако важно. То говори да смо ми по крви, по пореклу, по свему што нас чини народима – браћа. Нека такви братски односи и остану, а ово што радимо данас и што раде фолклораши јесте још један доказ томе“, поручио је Милишић.
Гости из Требиња, са Небојшом Ратковићем на челу, захвалили су градоначелнику и сарадницима, као и организаторима ушћанске смотре фолклорних ветерана, на топлом пријему и гостопримству, које су спремни да узврате већ у јуну. Ратковић је истакао да дванаест година дуга традиција сусрета, која је прерасла у љубав, није мало али ни пуно.
„Дух слободе и игра детета сва су блага овог света, каже се код нас у Херцеговини. Благо је братска љубав и сарадња која траје и трајаће много лета“, казао је Ратковић.
На Осмој смотри ветерана фолклорна „Ушће 2024“, у организацији Дома културе „Студеница“ Ушће, поред ушћанског културно-уметничког друштва „Студеница“ и гостију из Требиња, Ансамбла националних игара „Јован Дучић“, наступила су краљевачка културно-уметничка друштва „Абрашевић“, „Краљевачка ризница“, „Јелек“ из Подунаваца, „Моравац“ из Адрана, „Миломир Главчић“ из Јошаничке Бање, „Абрашевић“ из Врњачке Бање, Центар за културу „Жича“.
Како је истакао члан Градског већа града Краљева Сретен Јовановић, Ушће је диван домаћин.
„Сви који дођу, осећају да Ушћани воле кад им дођу гости. И гости, који су већ домаћи, воле да дођу у Ушће. Овде се традиција чува на посебан начин, оно по чему смо препознатљиви заиста долази до пуног изражаја. Град то препознаје и подржава. Ова прича културе увек ће имати своје присталице, а ми обавезу да будемо присутни“, казао је Јовановић.
Print Friendly, PDF & Email