Спот односно песма „Не дам ником оно што је моје“, наше младе суграђанке Вере Столић, у издању ПГП РТС, премијерно је представљен у краљевачком Мултимедијалном центру „Кварт“. Спот за песму сниман је на неколико локација – Манастир Грачаница, Манастир Високи Дечани, Манастир Светих Архангела, Црква Светог Спаса у Призрену, као и на многим местима која осликавају природне лепоте овог подручја.

Како истиче Вера, чији породични корени су уско везани за Косово и Метохију, откуда и њена неизмерна љубав према народним песмама са овог подручја, песма носи јаку поруку која има за циљ да пренесе српском народу, и у нашој земљи и шире, колики је значај очувања наших светиња на подручју Косова и Метохије. Она истиче да има људи који цене и поштују нашу културу и традицију и који су и те како свесни колики је значај њеног очувања и одржавања. Све њене песме су на ову тему и она, како каже, поштује све друге музичке жанрове и воли и другу врсту музике, али то је нешто у чему се најбоље проналази и нешто што негује још од детињства, будући да се и њена породица бави музиком и од најранијих дана су је усмеравали ка овом правцу музике.

Вера истиче да је стварање песме „Не дам ником оно што је моје“, за коју је текст написао Мирољуб Јевтић, технички директор ПГП и њен кум Дејан Аксић био задужен за композицију и аранжман, а Александар Михаиловић снимио спот, био дуготрајан процес на коме се радило веома предано.

„У тај процес је уложено доста труда и времена. Желим да свака моја песма има јаку поруку коју ће представити народу. У овом тренутку, с обзиром на то да се народ на Косову и Метохији налази у веома тешкој ситуацији, песма је посвећена њима. Сматрам да је свако од нас дужан да на било који начин пружи подршку српском народу на подручју Косова и Метохије. На оваквом примеру видимо да су људи и ван подручја Косова и Метохије и те како свесни колики је значај очувања традиције и културе на том подручју и пре свега духовног наслеђа“, рекла је Вера Столић цитирајући уз то песника и академика Матију Бећковића да „Косово и Метохија не чини 15 одсто наше земље, већ сто одсто части, образа и достојанства српског народа“.

„То је оно чиме се водим у свом раду. Свако од нас треба да буде свестан значаја очувања културног и духовног наслеђа како на Косову и Метохији тако и широм наше земље“, поручила је Вера Столић на премијери своје нове песме захваливши градоначелнику и његовим сарадницима, Епархији рашко-призренској, породици, свима који су допринели настанку песме и спота и њиховом представљању јавности.

Према речима градоначелника града Краљева др Предрага Терзића, Град се труди да помогне свим уметницима, а посебно је захвалио спонзорима који су схватили значај српске песме и игре, очувања традиције и борбе која је веома важна у овим тренуцима и помогли у реализацији премијерног представљања песме.

„Док се наш народ на северу Косова и Метохије свакодневно бори за голи опстанак, и ми у Краљеву треба да дамо допринос тој борби. А песма и спот Вере Столић су од особитог значаја да подигну морал српском народу на Косову и Метохији, којем нимало није лако“, рекао је градоначелник.

„Човек који учи, с временом стиче одређена сазнања, али треба да зна и начин да их примени. Вера се бави етномузикологијом, познаје ову грану музике и јако лепо пева. Али да бисте снимили ову песму, није довољно да лепо певате,  нису довољне способне руке сниматеља и спретност монтажера. Потребно је нешто друго – да волите свој посао, а још више – да волите Србију и Косово и Метохију. Вера је овим показала не само да је етномузиколог, већ да је и прави патриота“, казао је градоначелник и додао:

„После деценија заборављања свега што је српско, истицања другачијег облика националног идентитета, данас се коначно Србија буди, данас коначно сви можемо са поносом да кажемо да смо Срби, без обзира да ли живимо у Београду, Новом Саду, Краљеву или у другим местима где живе Срби широм Србије, Црне Горе, Републике Српске, Федерације Македоније и наше јужне српске покрајине Косова и Метохије. Познајем породицу Столић и знам да они, као и хиљаде људи који су са Косова и Метохије дошли у централну Србију и Краљево, нису избегли него су протерани, протерани са својих вековних огњишта. На срећу, њихова деца, од којих су нека рођена на Косову и Метохији, а друга у централној Србији, као Неда у Краљеву, памте своје корене, памте одаакле су. Ова песма је производ управо тога, не само знања, већ и праве истинске љубави према Косову и Метохији“, рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Краљевчанка Вера Столић је рођена 2001. године. Завршила је Средњу музичку школу „Стеван Мокрањац” у Краљеву, Одсек за традиционално певање и свирање и студент је на Факултету музичке уметности Београд, на Катедри за етномузикологију и етнокореологију.

Бележи бројна ућешћа на републичким и међународним такмичењима, са освојеним првим наградама. Истичу се њени наступи на хуманитарним концертима посвећеним Косову и Метохији. Један од најзапаженијих наступа имала је на прослави 800 година аутокефалности Српске православне цркве у Манастиру Подластви 2019. године. Аутор је многих својих песама, а за ауторску песму „Ој  Лазаре“, посвећену Косову и Метохији, добила је благослов да сними спот у Манастиру Подластви.

На највећем међународном фестивалу народне музике у Румунији 2022. године, у веома јакој конкуренцији, Вера Столић је освојила прво место, наступивши у призренској ношњи и изводећи традиционалне песме из Призрена.

Print Friendly, PDF & Email