Председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић, са сарадницима, обишао је Школу за средње и основно образовање „Иво Лола Рибар“ и Основну школу „Димитрије Туцовић“. У склопу акције донација спортске опреме и реквизита, он је заједно са представницима Спортског савеза Краљева, даривао лопте за рукомет, одбојку, кошарку и фудбал, као и ранчеве, школи односно ученицима.
Како сматра, Спортски савез Краљева треба да брине о професионалним клубовима у кошарци, одбојци, рукомету, али са друге стране, неопходно је да помаже аматерским клубовима, да излази у сусрет деци која се баве спортом и да, кроз донације опреме за наставу физичког васпитања, обезбеде довољно опреме за основне и средње школе на читавој територији града Краљева.
„Битно је да улажемо у наше професионалне клубове како би они остварили успех у највишем рангу такмичења, али је још важније да бринемо о деци, основцима и средњошколцима, која треба да се баве спортом и на тај начин здраво одрастају“, поручио је Терзић.
Како је подсетио, Основнa школa „Димитрије Туцовић“ је једна од ретких основних школа у градском језгу која нема фискултурну салу.
„Започета је градња сале, која се налази из зграде школе, међутим, дошло је до одређених проблема приликом издавања дозволе, тако да ћемо убрзо решити те проблеме и већ наредне недеље наставити са радовима. Јако је важно да ученици ове школе имају фискултурну салу како би неометано могли да обављају часове физичког васпитања када временски услови не дозвољавају да се ти часови одрже напољу“, појаснио је председник Привременог органа Града.
Према његовим речима, Град ће у будућности улагати додатна средства како би биле изграђене фискултурне сале и у другим местима.
„Ове године ће бити завршена пројектно-техничка документација за изградњу две спортске сале – на Берановцу у издвојеном одељењу ОШ ′Вук Караџић′ и у ОШ ′Милунка Савић′ у Витановцу, с тим што ће обе бити коришћене за часове физичког васпитања, али и за рекреативце и децу која се баве тренирањем неког спорта у поподневним часовима. Верујем да ће фискултурна сала у Витановцу значити много јер у читавом гружанском и гледићком крају немамо ниједну салу за бављење спортом“, нагласио је Терзић.
Председник Привременог органа града Краљева истакао је да Град издваја средства за спортске клубове, али мора да улаже и у спортску инфраструктуру, па подсетио да је на том пољу много урађено у претходних неколико година.
„Реконтруисали смо атлетски стадион у Краљеву, који данас изгледа прелепо и сигурно је један од најлепших у Србији, са Министарством омладине и спорта уложили смо новац у реконструкцију терена под обалом, тако да сада сви Краљевчани који се баве кошарком, одбојком, рукометом, имају и услове за то, изграђене су и фискултурне сале у Дому ученика средњих школа у Краљеву и у ОШ ′Живан Маричић′ у Жичи“, подсетио је Терзић, па истакао да Град ће, у будућности, наставити да улаже средства у изградњу фискултурних сала и реконструкцију школских зграда на територији читавог Краљева.
Директорка ШОСО „Иво Лола Рибар“ Биљана Мандић Димитријевић истакла је да су спорт и физичка активност важни за сву децу, а посебно за децу са сметњама у развоју јер им пружају могућност да развију своје способности.
„Ова донација много значи јер ће побољшати услове за рад. Недавно смо добили једну озбиљну донацију у оквиру Пројекта инклузивног игралишта, који је у фази израде, која ће нам, са данашњом донацијом спортских реквизита, помоћи да унапредимо могућности које школа поседује како би пружили максимално квалитетне услове за рад са нашом децом“, изјавила је директорка Мандић Димитријевић.
„Краљево не би било град спорта да се не улаже у основно образовање и у бављење физичком културом деце још од најмлађег узраста, зато свака донација опреме много значи. Хвала Граду и Спортском савезу на донацији која ће сигурно значити школи, а највише ђацима. Похвалила бих све спотске клубове који су се потрудили да децу одвоје од улице и негативних појава јер је бављење спортом нешто што може да спаси будућност“, казала је директорка ОШ „Димитрије Туцовић“ Драгана Ђуровић.
Председник Спортског савеза Краљева Александар Даишевић подсетио је да краљевачки Савез годинама организује акције донација спортске опреме школама, а поготово школама на сеоском подручју.
„Овог пута одлучили смо да посетимо школе у којима до сада нисмо били и драго нам је да ће додела опреме, која није толико велика, сигурно значити ђацима. У наредном периоду ћемо ШОСО ′Иво Лола Рибар′ даривати и једну озбиљнију донацију спортске опреме јер мислим да ће им то много више значити. ОШ ′Димитрије Туцовић′ је једна од ретких градских школа која нема спортску односно фискултурну салу, и која је тренутно у изградњи, па смо желили да се уверимо у напредак радова и истовремено донирамо опрему“, изјавио је Даишевић.
Како је најавио, краљевачки Спортски савез ће, до краја календарске године, обићи још неколико школа, пре свега на сеоском подручју, за шта су обезбедили спортску опрему и реквизите, а ускоро почињу да праве планове донаторских акција и за наредну годину.
Print Friendly, PDF & Email