Краљево је десети пут дочекало Дунав осигурање Спортске игре младих – Kараван радости и пријатељства. Овај спортско-едукативни пројекат за децу и младе основношколског и средњошколског узраста одржава се у континуитету од 1996. године у Републици Хрватској, 13 година у Босни и Херцеговини, а у Републици Србији ово је десета – јубиларна сезона.

Организатори с поносом истичу да су Дунав осигурање Спортске игре младих у Србији постале омиљена манифестација аматерског спорта међу децом. Циљ Игара је, како кажу, да пруже деци и младима алтернативу свим негативним чиниоцима данашњице. Kроз спорт, дружење и едукацију код деце и младих подстичу изградњу здравих животних навика и одговорности према себи и друштву. Kроз еколошку радионицу „Zero Waste – буди део игре – чувајмо нашу планету“ труде се да деци укажу на допринос појединца одрживом развоју и очување планете.

Десету сезону Дунав осигурање Спортских игара младих обележава кампања „Пружам руку, не подмећем ногу“, која за циљ има да укаже на све облике вршњачког насиља, пре свега на спортским теренима и трибинама. Kампања је, осим на децу, усмерена и на одрасле – родитеље, тренере, учитеље, наставнике…

Како је на отварању ове спортске манифестације у нашем граду рекла Далиборка Делибашић, ПР Дунав осигурање Спортских игара младих, након што су са генералним спонзором Дунав осигурање, у марту, започели ову кампању, са жељом да порука против свих облика насиља над децом, насиља на спортским теренима и на трибинама, буде још јача, изненадили су се како су је деца прихватила – колико деца желе да оставе своје поруке, као и јачином порука које пишу.

„Када седмогодишњи-осмогодишње дете напише ‘Желим да насиље престане’, мислим да је то јасан задатак за све нас одрасле“, рекла је представница Дунав осигурање Спортских игара младих додајући да, поред корнера где деца могу да оставе своје поруке, постоји и едукативни материјал – за тренере, учитеље, приручници како се треба понашати у тим ситуацијама, које је радила психолошкиња Биљана Лајовић, ментор ове кампање. На крају десете сезоне Дунав осигурање ће наградити најбоље поруке против насиља, које деца могу да шаљу и путем мејла pruzamrukunepodmecemnogu@gmail.com. Oна је напоменула да ће и најбоља публика бити награђивана, а да децу из тих места очекују награде.

На свечаном отварању Kаравана радости и пријатељства на Атлетском стадиону у Краљеву учеснике је поздравио помоћник градоначелника града Краљева задужен за спорт Милош Симовић.

„Када организујете нешто десет година заредом, то значи да је како треба, то је нешто чему треба тежити и даље. Човек је богат онолико колико има пријатеља, колико се пута издигао изнад свих пораза… Све то ова деца уче на Спортским играма младих. Спорт је одлична припрема за будући живот младих. Данас имамо много младих, жељних победа, много будућих шампиона, и то је оно што је лепота и чар спорта и због чега све ово организујемо за нашу омладину“, рекао је помоћник градоначелника за спорт Милош Симовић.

„Краљево заслужује Спортске игре младих, а и Игре заслужују Краљево“, сматра Александар Даишевић, учесник на Спортским играма младих као тренер, пратилац, координатор за неке спортове, а сада као председник Спортског савеза Краљева. Како је истакао, припреме за организацију ове спортске манифестације биле су дуге, али, с обзиром на велики број деце из нашег града, али и из целе Србије, „бићемо још срећнији ако им измамимо осмех и из Краљева оду задовољни“.

Координатор Спортских игара младих у Kраљеву Драган Ђорђевић подсетио је на то да је Kраљево данас било и домаћин Регионалног финала Мис турнира у одбојци на који су стигле и екипе из Новог Пазара, Пожаревца, Великог Градишта, Лесковца, Чачка…

Турнири у оквиру Каравана радости и пријатељства одржани су на теренима под обалом. Након што је запаљен пламен пријатељства, заједно са маскотомИгара лавом Виктором, манифестација је почела трком на 60 метара, деца су се такмичила и у игри између две ватре, три на три у кошарци, а одигран је и турнир у малом фудбалу.

Print Friendly, PDF & Email