На 40. седници Градског већа града Краљева усвојен је предлог решење о раписивањудругог конкурса за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања. Конкурс ће бити расписан у форми јавног позива, а износ који треба да се раподели за медијске пројекте је 4милиона и 750 хиљада динара. Усвојена су решења којима се одобрава исплата једнократне новчане помоћ за санацију станова од последица земљотреса. Ова помоћ биће исплаћена за четири породице.
 Остала акта донета на овој седници можете погледати овде…

               

    Парастос ратницима на Врановцу                                           07.новембар.2015.

 

У суботу 7 новембра 2015. године на брду Врановац у селу Пекчаница одржан је парастос погинулим ратницима Ужичке војске и Доњовасојевачке бригаде поводом обележавања стогодишњице битке на Врановцу и Чемерну.
Пре тачно стотину година преко Краљева су се ка југу повлачили српска војска, влада и двор. На планинама око Краљева – Жељину, Гочу, Троглаву, Чемерну, Врановцу – водила се велика битка између српских снага које су обезбеђивале повлачење, и здружених снага Немачке, Аустроугарске и Бугарске.
Након парастоса краће говоре одржали су протојереј ставрофор Љубинко Костић, председник скупштине града Берана Горан Киковић, потпуковник др Слободан Ђукић и председник братства „Јован Бојовић“ историчар Јован Радовић, потомак чувеног војводе   Милића Радовића.
По речима потпуковника др Слободана Ђукића, који је у свечаној сали града Краљева, одржао изузетно посећено предавање „Битке на југозападном фронту Србије у јесен 1915.године“, најважније је да су данас на једном месту били сви они који су показали да је могуће да се Срби сложе. Потпуковник Ђукић, предавач историје на београдској Војној Академији, детаљно је описао збивања у Србији у току 1915.године, као и ток војне операције у јесен исте године, када су Србију истовремено напале три државе, Немачка, Аустроугарска и Бугарска.

          

 

Print Friendly, PDF & Email