Град Краљево добио је признање „Најактивнија општина“, које се додељује за најбоље резултате на пољу безбедности саобраћаја – саопштио је градоначелник града Краљева Драган Јовановић, председник Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима, на конференцији за новинаре тим поводом организованој  17. априла 2014. године.

Ово значајно признање град Краљево је добио на 9. Међународној конференцији „Безбедност саобраћаја у локалној заједници 2014“, одржаној у Зајечару од 9. до 11. априла, у оквиру Декаде акција у безбедности саобраћаја, 2011-2020, која траје већ три године и, између осталог, има за циљ да се „…стабилизује и смањи прогнозирани ниво смртности у саобраћају широм света порастом активности које се спроводе на националном, регионалном и глобалном нивоу…“. Овај важан скуп окупио је више од 400 учесника из локалних самоуправа, полицијских управа, Министарства саобраћаја, Агенције за безбедност саобраћаја, као и све оне који се посредно или непосредно баве овом проблематиком.
 
   
 
 
 

Према речима градоначелника Краљева Драгана Јовановића, „један од података који је допринео да наш град добије то признање јесте да је за 39 процената смањен број погинулих у саобраћају у 2013. години у односу на 2012. годину. Уз то, и целокупан, плански и озбиљан рад Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима донео је резултате, због чега смо и похваљени.“

Веома је важно и то да је Краљево, после главног града, други град у Србији који има Стратегију безбедности саобраћаја. 

Председник ужег сазива Савета, члан Градског већа Ненад Марковић, изнео је податак да, услед уплива политике, многи савети у Србији не раде како треба и навео као пример трошење буџетских пара за, на пример, асфалтирање неких улица, а новац је заправо намењене за интервенције на саобраћајницама или инфраструктури које повећавају безбедност саобраћаја.

„Новац на нивоу града Краљева за активности на повећању безбедности саобраћаја је око 26 милиона динара и ми се трудимо да буде употребљен само у сврху повећања безбедности саобраћаја и ни на шта друго. Савет наставља да средства троши наменски акцијама које ће бити реализоване током године“, рекао је Ненад Марковић. Он је искористио прилику и да захвали медијима на сарадњи будући да и они имају велику улогу у настојањима да се утиче на све учеснике у саобраћају да допринесу повећању безбедности.

Како је најавио Марковић, Савет ће у јуну или јулу реализовати акцију, вредну милион динара, у којој ће 100 деце рођене у овом периоду добити дечја седишта за аутомобиле. Биће организоване кампање намењене трактористима, бициклистима, мотоциклистима, пешацима, ђацима. У септембру ће 1.600 краљевачких првака добити букваре „Шта знаш о саобраћају“. Биће настављено обележавање зона школа – адекватна саобраћајна сигнализација биће постављена код основних школа „Свети Сава“ и „Вук Караџић“ и код Шумарске школе. Ове године биће урађени пројекти за зонирање Пољопривредне школе и основних школа у Конареву и Врби и ОШ „Браћа Вилотијевић“.

Савет такође планира да конкурише код амбасаде Краљевине Норвешке за средства за обезбеђење видео надзора, који би био постављен на најбитнијим раскрсницама, и самим тим доприносио не само појачаној саобраћајној, већ и општој безбедности.  

            Конференцији за новинаре поводом признања које је наш град добио у области безбедности саобраћаја присуствовао је и начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић, уз још неколико чланова Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији града Краљева.  
Print Friendly, PDF & Email