Поводом 93 године постојања, Национална служба за запошљавање данас је у Београду, доделила признања својим партнерима – предузећима и локалним самоуправама – који су дали изузетан допринос запошљавању у 2014. години.
Награђено је пет локалних самоуправа: Нова Варош, Куршумлија, Нови Сад, Крушевац и Краљево. У име града Краљева награду је примио градоначелник Томислав Илић.
Компанија „Пештан“ је добила признање за запошљавање 100 лица са евиденције незапослених без финансијске подршке, само користећи услугу посредовања НСЗ.
Компанија „Алти“ из Чачка запослила је највећи број особа са инвалидитетом, док су у категорији малих и средњих предузећа за шампионе у запошљавању изабрани Привредно друштво „БКГ“ Ада и Конфекција „Лисца“ из Бабушнице.
Награда предузетнику за најуспешнију пословну идеју и покренут сопствени посао одлази у Суботицу – Ветеринарској амбуланти „Т&Т ВЕТ“.
Награде су уручили државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и председник Управног одбора НСЗ Даријо Мачкић.
Важно је нагласити да иако имамо неупоредиво слабију економију од било које чланице ЕУ, на путу смо да зауставимо раст броја незапослених и да истовремено остваримо узлазну линију запошљавања. Проблем незапослености није карактеристичан само за Србију – студија Светског економског форума показује да ће и поред оптимистичних показатеља и прогноза незапосленост и све већа неједнакост у примањима бити највећи проблеми за глобалне лидере у наредној години“, нагласио је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић. Он је најавио да НСЗ у наредној години наставља са спровођењем редовних програма, као што су субвенције за самозапошљавање и ново запошљавање, као и реализација јавних радова.
„У оквиру програма додатног образовања спроводиће се програми стручне праксе и обуке за тржиште рада и познатог послодавца, а наставићемо са програмом функционалног основног образовања одраслих. Планирани су и нови програми,
међу којима је субвенција послодавцима који запошљавају кориснике новчане социјалне помоћи. Кроз пројекат ИПА 2012 започеће реализација обука за тржиште рада, а биће подржан рад клубова за тражење посла и центара за професионално саветовање. Планиран је и даљи развој модела интегрисаних услуга за кориснике новчане социјалне помоћи, а посебна пажња биће усмерена ка вишковима запослених“, најавио је Мартиновић.
Др Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, нагласио је да се у решавање проблема незапослености морају укључити сви, од локалне самоуправе, преко Националне службе до министарства и владе.
„Нема већег патриотизма од решавања проблема незапослености, који је један од горућих проблема у нашој земљи. Стижу нам охрабрујући подаци и наставићемо да радимо у истом тиму, како бисмо наредних година имали још боље резултате“, нагласио је Иванишевић.
Без обзира на различите облике организовања током скоро једног века, улога Националне службе за запошљавање остаје иста, а то је сузбијање незапослености и обезбеђивање социјалне сигурности за незапослене који су без своје воље и кривице остали без посла. Мисија Националне службе је да својим ангажовањем и новим приступима на пољу запошљавања допринесе смањењу незапослености и побољшању квалитета живота у Србији.
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email